Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozkład klas
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Boshi
Chcę napisać w miarę prosty serwis z możliwością rejestracji, panelem administratora itd, taki mały cms, tyle, że obiektowo aby poćwiczyć sobie. Tyle, że mam problemy w OOP z rozkładem klas i metod. Jak powinien wyglądać taki rozkład klas i metod oraz powiązań między sobią ?

Myślałem o czymś takim

Klasa Connect rozszerzająca PDO
Klasa Auth która jako konstruktor przyjmuje obiekt PDO, metody: Register i nie mam pomysłu co jeszcze miała by robić oprócz rejestracji usera.
Klasa Validate która miała by metody statyczne do walidacji np, static CheckLogin($login), static CheckEmail($email) itd Wtedy w metodzie Register klasy Auth odwoływał bym się przed rejestracją do klasy walidacyjnej?
Klasa Login z metodami Login, LogOut, RecoveryPassword, ChangeEmail, ChangePassword, ViewProfil ?

Jak to wygląda? Jeżeli źle to może ktoś przedstawił by taki rozkład klas po krótce i metod? Diagram klas w UMl np.

Jako tako OOP rozumiem, ale nie mogę ogarnąć rozkładu metod i ogólnie czy klasa powinna robić to czy może jeszcze co innego.
com
pytanie co Ci ma dać tak naprawdę ten Connect?
Auth to raczej autoryzacja, wiec nazwa nie pasuje Ci za bardzo, tu to pakujesz uprawnienia
Skie
Cytat
nie mogę ogarnąć rozkładu metod i ogólnie czy klasa powinna robić to czy może jeszcze co innego.

To od Ciebie - architekta - w tym przypadku zależy która klasa powinna co robić, nie ma wyznaczonyh stałych standardów. Jeżeli wciaż się uczysz rób jak uważasz za stosowne, najlepiej jakiś duży projekt, a odpowiedzi na tego typu pytania przyjdą wraz z dośw.
Boshi
Cytat(com @ 26.05.2015, 10:01:21 ) *
pytanie co Ci ma dać tak naprawdę ten Connect?
Auth to raczej autoryzacja, wiec nazwa nie pasuje Ci za bardzo, tu to pakujesz uprawnienia

Czyli mówisz, że połączenie z bazą w zwykłym pliku bez klasy?
Z tego co widziałem na przykładzie innych klas to AUth właśnie zajmowałą się rejestracją np.

Cytat(Skie @ 26.05.2015, 10:55:16 ) *
To od Ciebie - architekta - w tym przypadku zależy która klasa powinna co robić, nie ma wyznaczonyh stałych standardów. Jeżeli wciaż się uczysz rób jak uważasz za stosowne, najlepiej jakiś duży projekt, a odpowiedzi na tego typu pytania przyjdą wraz z dośw.

Niby tak, ale jak zacząć coś kiedy nie ma się pojęcia która klasa jakie ma mieć metody itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.