Zacznę od struktury (łatwiej będzie to wyjaśnić)
# less .element { (...) position: relative; .content { display: none; background: transparent url('tlo.png'); opacity: 0.7; position: absolute; top: 0; bottom: 0; left: 0; right: 0; } &:hover { .content { display: block; } } }
Więc mamy tak: gdy pierwszy raz najedziemy na dany pojemnik produktu '.element' (pierwszy raz od wejścia/odświeżenia strony) to wyświetlenie pojemnika '.content' dla danego '.element' trwa około 3-5 sekundy.
Oczywiście gdy już się zaczyta to następnym razem hover to już płynna czynność. Oczywiście do momentu gdy odświeżymy www lub przejdziemy na jakąś podstronę. Później znowu potrzebujemy 3-5 sekundy.
Element '.content' to nic innego jak niebieski background z opisem (szczególami) produktu. Sama strona waży 41,7 KB natomiast css (skompresowany przez gulp'a) waży 263,6 KB
W tej chwili dodałem za pomocą 'htaccessa' dodałem nagłówki odpowiednie (aby zasoby nie były wczytywane w kółko). Wiec CSS + obrazki mają kod odpowiedzi: 304 Not Modified - więc zasoby wczytywane są z pamięci przeglądarki.
Jednak problem wciąż występuje - nie mam trochę pomysłu. Wstępnie zwalam na linuxpl (zwykły hosting, jeden z najniższych pakietów).
Bardziej się zastanawiam czy ktoś miał podobne problemy? Co mogę jeszcze zrobić?