Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Web.GET - wget via www
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
crash
Co sądzicie o zarządzaniu pobieraniem plików za pomocą, znanego chyba każdemu kto zetknął się z Linuxem, menagera pobierania plików wget przez stronę WWW? Niestety nie mam jak udostępnić działającej wersji więc póki co proszę o ocene ewentualnej przydatności czegoś takiego po obejżeniu paru screenów...

http://xg.ssi.org.pl/~crash/webget/webget.htm

---
http://freshmeat.net/projects/phpwebget/
dr_bonzo
Swietne, myslalem o czyms takim ale na razie zostalo na papierze.
Vengeance
fajne fajne... mozes sie podzielic kodem smile.gif
interesuje mnie jak to jest wykonane smile.gif
Vertical
Jak dla mnie bomba. W końcu ktoś zainteresował się użytkownikami LINUXa winksmiley.jpg
dr_bonzo
Co do uzytecznosci:

Moze bedzie przydatne dla sieci lokalnych/osiedlowych.
Userzy sie rejestruja/loguja dodaja pliki do sciagniecia.
Pliki sa sciagane (noca, gdy lacze jest bardziej wolne(free)) i wrzucane do katalogow userow ktorzy je dodali.
Mozna dodac do tego limity sciagancyh plikow/bajtow na dobe, sprawdzanie czy pliki sie nie powtarzaja (i wtedy podawac userom juz sciagniete pliki). Usuwanie plikow po jakims czasie.
crash
No to nie pozostaje mi nic innego jak kontynuować projekcik... dr_bonzo: dobre pomysły! Nie omieszkam skorzystać z nich smile.gif
sf
Huh, co ja widze - http://freshmeat.net/projects/phpwebget/ smile.gif
Ociu
Ostre, podoba mi się smile.gif
crash
No jak już sf zauważył... http://freshmeat.net/projects/phpwebget/ kto może niech spróbuje wyłapać pare błędów smile.gif
sf
- README jest w kodowaniu Windows... (znak końca lini)
- Sprawdzałem na dwóch systemach i w obydwu apache nie ma praw do grup, co za tym idzie większość praw trzeba ręcznie zmieniać (katalogi 755, a pliki xx4).
- Jeżeli piewsza tabela się utworzy, a druga nie (bo np. istniała) to skrypt nie usuwa tych stworzonych przez siebie tabel co jest bardzo złe... robi to śmietnik, nie mówiąc już o nie możliwości ponownego skorzystania ze skryptu instalacyjnego z uwagi na wysypawanie się na wcześniej stworzonej przez siebie tabeli.
- Notice ... błędy notice wyskakują ;]
- brak komentarzy w kodzie... jak coś jest open source to fajnie by było jakby były
- css ... używasz jednocześnie align i class :} dziwne
- skrypt mi nie działa... nie ma w ogóle logowania smile.gif dlaczego nie ma? bo logowanie wymaga $act == login, a jak ma być login po uruchomieniu index.php? ;]]] skoro nigdzie tego nie ustawiasz?
- w install.php jest taka piękna linia ... (49)
  1. <?php
  2. if(@mysql_query(&#092;"INSERT INTO `users` VALUES (1, 'admin', 'd41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e', 0, 1, '0.0.0.0')\"))
  3. ?>

eh... reszte zobacze jak poprawisz ten skrypt tak by nie działał tylko u Ciebie tongue.gif

Jak dla mnie to wersja 0.1-dev smile.gif
crash
- README i znak nowej linii w nim to juz pierdółka w sumie tongue.gif (używam mcedit i nano, jakoś nie plują się już o Windowsowe znaki nowej linii)
- Co do uprawnień to normalne, że domyślnie apacz nie ma biggrin.gif Myślałem, że potencjalny użytkownik domyśli się o chown user.apache_group, no ale chyba się przeliczyłem (zrobi się upgrade README...)
- Instalka to już taki dodatek na ostatnią chwilę, miałem zostawć sam zrzut tabel, ale chciałem pójść na rękę niektórym (dodam przy tworzeniu IF NOT EXISTS i nikt nie zauważy tongue.gif)
- Notice... No cóż, niedopatrzenie, jak już mam w konfiguracju php to tak dokładnie nie patrzę... Doda sie error_reporing.
- Komenarze w kodzie, no dodam dodam, kiedyś snitch.gif
- CSS - stare nawyki, align szybciej wychodzi mi niż przechodzenie do pliku z deklaracją stylu.
- Logowanie, no cóż, wymaga... kliknięcia biggrin.gif Może nie zauważyłeś, ale niezalogowany gość może oglądać co się dzieje.
- A ta piękna linia w install, która Cie tak bardzo rozbawiła, to pewnie domyślne konto, admin/admin, o którym wspomniałem w INSTALL tongue.gif

No i dobrze, że są błędy... Tak powinno być, żeby było co robić snitch.gif
kubatron
Mi się bardzo podoba i powinna się rozwijać informatyka w kierunku takim jak przedstawił go crashu a nie tylko systemy WIN a reszte nie...smile.gif Dobra robota crashu
Bakus
Zamiast instalatora lepiej dać plik .sql z poleceniami.
plik INSTALL powinien byc w 2 wersjach jezykowych, skoro dostarczasz 2 wersji dla skryptu, ew. powinny byc 2 pliki - INSTALL.PL I INSTALL.EN.
Poza tym skrypt nie dziala gdy register_globals=off
sf
No to tak : "Only the superuser is permitted to change the owner of a file.".

Konto domyślne nie działa z uwagi na to, że u mnie md5 wygeneruje inny ciąg 32 znaków niż u Ciebie. Taka jest w końcu idea md5.

Zaloguj rzeczywiście jest smile.gif Mam rozdzielczość 800x600 i poprostu tego nie było widać, a ja nie popatrzyłem, że tam daleko po prawej to jest.

Moje vi się 'pluje', poprostu mam 'zapluty' ekran znakami "^M" ;]]]]]
crash
Poprawie jak znajdę co nieco czasu, rzeczywiście jednak trochę się przeliczyłem co do uniwersalności moich rozwiązań... md5... silly me, w sumie to nawet nie wiedziałem, że algorytm jest różny... A ta rozdziałka - kurde myślałem, że 800x600 nie jest zbyt popularne poza pracowniami u mnie w budzie wyposarzonymi w super sprzęty przygarnięte z browaru bodajże tyskiego z parenaście lat temu snitch.gif Bakus: no chyba jednak sam zrzut będzie lepszy niż pseudo-instalator, dwie wersje językowe też się zrobi, chociaż Polakowi XXI wieku powinien wystarczyć angielski smile.gif A te register_globals to dziwne, co może nie działać skoro u mnie jest też off...
dr_bonzo
Nie potestowalem sobie bo nie mam php4 (php5 + mysqli).
Cytat
No i dobrze, że są błędy... Tak powinno być, żeby było co robić snitch.gif

No to wiemy dlaczego MSoft zbija taka kase i robi takie systemy biggrin.gif

Propozycje featurow:
- Smarty lub chociaz jakies proste szablony (wyrzucenie htmla z php)
- obsluga mysql 4.1 + postgres (ew. adodb)
crash
Szablony kiedyś i dodam, póki co to jest za małe, dodane systemu szablonów pewnie by potroiło rozmiar całości, a cachować nie ma czego bo dane się w sumie dość dynamiczne zmieniają. A co do MySQL 4.1 to czy na pewno by to nie działało? Przecież wstecz zgodność jest chyba zachowana.
dr_bonzo
Jesli uzywam funkcji mysqlI_* to moge laczyc sie z 4.0 i 4.1, ale nie mam wtedy funkcji mysql_*.
Bakus
Problem z logowaniem po instalacji:
index.php linia 39:
zamiast:
  1. <?php
  2. $act = $_GET['act'];
  3. ?>

ma byc:
  1. <?php
  2. $act = $_GET['act'];
  3. $act = empty($act) ? &#092;"login\" : $act;
  4. ?>

Poza tym po uruchomieniu skryptu spodobala mi sie mozliwosc przerywania i wznawiania transweru...
Zamiast literek R S D I proponuje dac jakies male ikonki...
Tak bedzie ładniej to wyglądało i będzie można się szybciej nauczyć błyskawicznej obsługi.

Moje propozyjce techniczne:
Wrzucić całość do 2 klas:
1 z funkcjami do obslugi shella, przetwarzania danych i calej reszty,
2 do przechowywania HTMLa...
W tensposób szablony będą umieszczane jako 1 dodatkowa klasa...
Poźniej w configu można ustalić jaka klasa wyglądu zostanie wczytana.
Projekt uważam za wart rozwinięcia i poświęcenia mu czasu.
Jak będę miał chwilkę czasu siąde i pozmieniam nieco rzeczy... Kto wie co z tego wyjdzie tongue.gif

UpDated:
Problem z hasłem przy dodawaniu usera - index.php Linia 332:
Kod
"'.md5($pass).'",
zmienic na:
Kod
"'.md5($pass1).'",

Po pobraniu dobrze by było gdyby była możliwość obliczenia sumy MD5
[ http://php.idn.net.pl/md5_file ]
crash
Bakus: domyślną akcją nie jest logowanie tylko view i do tego przechodzi przy braku akcji ($act == 'view' or !$act). Z reszta coś zrobie jak wrócę do doma...
dr_bonzo
Cytat
Zamiast literek R S D I proponuje dac jakies male ikonki...

Co do ikonek: np stadnarfowa: START - zielony trojka, STOP - czerwony kwadrat, D?questionmark.gif nie wiem co ono robi biggrin.gif
crash
Widać na screenach, R - run, S - stop, D - delete, I - info...
Przrobiłem dziś co nieco, poprawiona instalacja, obsługa pobierania przeniesiona do klasy, dodanie obsługi szablonów, póki co zwalniam troche i zaczynam sie interesować maturą smile.gif

http://dhost.info/crash/webget_1.0.3.tar.gz
http://dhost.info/crash/webget_1.0.3.tar.gz.md5
Bastion
smile.gif chciałem tylko napisać że ciekawe to Crashu smile.gif zastosowań masa !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.