Zacząłem stosować iteratory, i rzeczywiście - okazały się w wielu przypadkach bardzo przydatne, zmiejszając ilość (chyba

Zastanawiam się jednak, czy istnieje jakiś prosty sposób na tworzenie iteratoró w nieco bardziej złożonych przypadkach.
Zacznijmy od jakiegoś prostego przypadku. Np. mamy 2 tablice, a potrzebna jest nam jedna, w której znajdują się wszystkie kombinacje elementów z tych 2 powyższych (czyli każdy z każdym).
Normalnie rozwiązanie bardzo proste.
Dwa foreach, jeden drugim, i generowanie tablicy wynikowej.
<?php foreach( $aOwoce as $sOwoc ){ foreach( $aKolory as $sKolor ){ $aWynik[] = $sKolor . ' '. $sOwoc ; } } ?>
Jednak w ten sposób przechowujemy całą tą tablicę zupełnie niepotrzebnie, bo tak naprawdę do dalszego działania programu będziemy potrzebowali 1, kolejny jej element w danym momencie....
Oczywiście - nawet na chłopski rozum można napisać odpowiedni iterator, wymaga jednak całkiem złożonego algorytmu sprawdzania kolejnych elementów i ich zwracania.
A problem wydaje mi się na tyle standardowy, że powinny być jakieś "standardowe" rozwiązania - chyba że mam po prostu zaćmę i czegoś oczywistego nie udało mi sie dotychczas zauważyć...

// ps. i nie próbujcie mi odpowiedzieć, że są jakieś standardowe funkcje do łączenia tablic, bo normalnie ... zamorduję