Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kocurro
Witam,

Problem był już poruszany kilka razy. Pamiętam, że doszliśmy do wniosku, że nie da się idealnie zakodować aplikacji w php. Ja jednak nie potrzbeuję porządnego kodowania tylko takie, którego złamanie (tj. doprowadzenie zakodowanego kodu do formy używalności w sensie możliwości zmieniania go i otrzymywania odpowiednich efektów) zajęłoby średnio (z tendencją do początkującego profesjonalisty) około 1 miesiąca a koszty tej operacji byłyby nie współmierne do zysków z niej uzyskanych.

Co już uzyskałem:
1) Udało mi się napisać skrypt, który usuwa wszystkie niepotrzbne białe znaki
2) Udało mi się przygotować skrypt, który wyciaga wszystkie ciągi (pojedyńczo i podwójnie cytowane) a w ich miejsce wstawia wywołania funkcji je podające.
3) Udało mi się przygotować skrypt, który modyfikuje nazwy zmiennych i funkcji tak by było ciężko je odróżnić od siebie.
4) Udało mi się powyższe skrypty przerobić tak aby działały odpowiednioo z klasami a także plikami include i require.
5) Udało mi się przygotować kodowanie tych plików połączone z kompresją.

Ale to jeszcze za mało - gdyż mi rozkodowanie tego i podejrzenie co i jak zajęło trzy tygodnie bez narzędzi odpowiednich (a z narzędziami to 5 dni).

Potrzebuje jeszcze jakichś innych sposobow kodowania.

Kiedyś PMadej (chyba) wspominał na IRC'u o ezAccelelatorze.

Otóż ja potrzebuję czegoś w tym stylu tylko darmowego i tak by była potrzebna jak najmniejsza ingerencja w serwer.

Wiem, że wymagania są duże.

Jeśli macie jakieś pomysły/sugestie co by tu jeszcze - to dajcie znać.

Z góry dzięki za wszystkie sugestie/pomysły

Pozdrawiam,
Prometeusz
hwao
Kozystanie z kodowania ciagu znakow w php nic Ci nie przyniesie poniewaz prawdopodobnie i tak bedzie to musialo trafic po odkowaniu do eval smile.gif a kazdy kto zna choc troche php zamieni sobie eval z echo i juz ma kod smile.gif

Mysle ze jednka bedziesz zmuszony z kozystac z czegos "zbudowanego w serwer".
Kocurro
No na razie to uzywam wielokrotnej petli na evalu i innych sztuczkach. Ale to ejst dobra do kodowania skryptow, ktore sprzedaje po 5$ (koło 20PLN)...tylko, że teraz będę wypuszczał skry[pt za 150$...i jego muszę zabezpieczyć jak należy.

u mnie to idzie tak:

najpierw scramblowanie
a potem kilka razy gzipowanie, eval

czyli nawet jak da echo to nie otrzyma od razu wszystkiego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.