Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Query string -> problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
codo
Czy ktos z Was wie jak obejsc cos takiego:
chce zeby moj skrypt mogl byc includowany na roznych podstronach mojego serwisu. Chce miec mozliwosc zrobienia linku z tej strony do niej samej tylko z innymi argumentami, ale uwaga: nie wszystkimi.

Na przyklad. Jestem na
Kod
index.php?p=szukaj_czegos&od=10&do=100

chce zrobic link ktory prowadzi do tejsamej strony ale np. z od=101, do=200
ale z drugiej strony chce zeby konstrukcja tego linku byla poprawna w przypadku gdy jestesmy w innym dziale:

przypuscmy ze jestesmy teraz tu:
Kod
index.php?p=innydzial&super_zmienna=21312123&cosinnego=2&od=1&do=100

chce zeby teraz skladnia wywolania funkcji tworzacej link byla taka sama.
Myslalem o napisaniu czegos w stylu
Kod
<?php
function current_path($arg1,$arg2....)
{
// tutaj wyrzuc z 'QUERY_STRING' wszystkie $arg1,$arg2 wraz z ich wartosciami

if(strlen($_SERVER['QUERY_STRING'])>0) return $_SERVER['SCRIPT_NAME']."?".$_SERVER['QUERY_STRING'];
    else return $_SERVER['SCRIPT_NAME'];

}
?>

i wywolanie:
Kod
<?php
echo"<a href=\"".current_path('from','to')."&from=".$nowe_from."&to=".$nowe_to."\">";
     link</a>";
?>

Jak to napisac? A moze nie potrzebna taka funkcja tylko mozna zrobic to prosciej? Macie jakies pomysly?
Pigula
ja bym to zrobil z modyfikatorem, czyli cos takiego

1. <?php
  2.  
  3. $mod = $_GET['mod'];
  4. $i=0+100*$mod;
  5.  
  6. ?>

i wtedy do linka tylko dopisujesz &mod=jakas_wartosc a jak bedziesz chcial nastepna porcje wyswietlic to link bedzie sie sam generowac przez $mod+=1

mam nadzieje ze zrozumiales o co mi chodzi bo to takie przypomnieni ze kiedys cos takiego robilem ale juz dobrze nie pamietam jak i keidy smile.gif
codo
Chyba czaje, w sumie niezle...
Dzieki.
tylko trzeba relatywnie wymierzac zmiane wartosci w stosunku do poprzedniej... jej, ale nagmatwalem. A moze wiecie jak napisac taka funkcje jak napisalem tzn chodzi o jeden jej aspekt:
Cytat
// tutaj wyrzuc z 'QUERY_STRING' wszystkie $arg1,$arg2 wraz z ich wartosciami
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.