Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: taki glupi problem z budowaniem zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tiamak
mam taki glupi problem
mam sobie stronke ktora z bazy danych wyswietla mi wszystkie pozycje i wyswietla to w stylu formularza zeby moznabylo sobie na zywca modyfikowac co i ile sie chce
no ale jak tak kto kazdy input powinien miec unikalna nazwe wiec
sa sobie inputy typu <input name=zmien_$identyfikator type=text>
zatwierdzam formularzyk laduje sie skrypcik do modyfikacji i jak teraz sprawdzic czy zostala sobie przeslana zmienna
$(zmien_$indentyfikator) <- bo takie cos jest bledne w sumie

czyli w skrocie
czy jest jakas mozliwosc zeby wygenerowac nazwe zmiennej i sprawdzic czy zmienna o takiej samej nazwie zostala z jakas wartoscia przeslana z poprzedniej strony z formularzem
z gory dzieki za jakies pomysly i sory za glupie pytanie ale przeszukalem 3 ksiazki i pogooglowalem i nadal zero pomyslow jak to obejsc
Anarion
Chyba o to Ci chodzi:
[php:1:6873f6939e]<?
${'zmien_'.$identyfikator};
?>[/php:1:6873f6939e]
DeyV
[php:1:6c31ca9e8f]<?php
if ( ${'zmien_' . $zmienna} )
{ ... }
?>[/php:1:6c31ca9e8f]
Cod
Kiedy ja pisałem sobie takie coś, każdy rekord był w osobnym formularzu i dodawałem ukryte pole (hidden) z id rekordu.
tiamak
okej dzieki chlopaki dziala mi juz ladnie wszystko :P wiedzialem ze to bedzie proste :)
tiamak
no Cod ale jak kazdy rekord jest w oddzielnym formularzu to mozesz zmieniac tylko wartosci pol w jednym rekordzie a ja chce takie cos co jak masz liste rekordow to sobie modyfikujesz w nich pola zaznaczasz ktore rekordy ma zmienic i to potem ok i sie pozmienialo
taka masowka :) zeby przyspieszyc /ulatwic sobie prace
no i teraz juz wiem jak to zrobic i to jest najfajniejsze :)
Cod
Hmmmm... w sumie to i mi taka masówka się przyda smile.gif. Pokombinuję z tym co koledzy napisali winksmiley.jpg.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.