Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pisanie postow pod soba
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
invx
na hydeparku, licznik wylaczony, wiec mnie nie oskarza ze sobie posty nabijam biggrin.gif

a teraz do rzeczy:
czy moglby mi ktos wyjasnic dlaczego nie mozna pisac dwuch swoich postow pod soba questionmark.gif
ok, rozumie, ze jesli ktos nie uzywa edytuj i pisze w ciagu 3h, 3 posty, to nie jest to dobre, i to trzeba tepic. Ale, jesli ktos napisze posta z problemem, mijaja 2 dni, temat bez odpowiedzi ucieka na druga, trzecia strone forum, to trzeba sobie powiedziec szczerze, ze tam nikt nie odpowie. A przeciez nie znaczy ze w ciagu tych 2 dni, mozliwosci odpowiedzi sie wyzcerpaly, bo ktos kto zna odpowiedz, moze wpasc na forum akuratnie w 3 dniu, i odpowiedziec. Moim zdaniem nie ma nic zlego, jesli zadamy pytanie, ucieka ono bez odpowiedzi, na dalsze strony, nam zalezy na odpowiedzi, i po 2 dniach, powiedzmy sobie szczerze podciagamy go do gory. Mysle ze powinno byc to tak zrobione, ze w jakims tam odstepie czasowym 24h czy 48h, posta nie mozna pisac pod soba (lub tresc jego jets automatycznie dodawana do poprzedniego), a po tym czasie mozna posta napisac
crash
Filozujesz, filozujesz i nie wiem po co. Jest Edytuj i po co coś więcej jeszcze...
tes
Glupi przyklad:

Chce pokazac moj pulpit, ale temat nie odswiezany od miesiaca i spaaaadl daleko. Dodam, post sie edytuje i dalej temat bedzie wymarly.
DeyV
Jeśli Twój problem tak bardzo Ci dopiecze, a nikt nie udzieli Ci w tym czasie odpowiedzi - zawsze jest jeszce jedno - znacznie mądrzejsze wyjście, niż dopisywanie postów w stylu:
"I co - nikt nie wie? "

Można natomiast usunąć stary temat i założyć nowy, odpowiednio modyfikując treść, tak by stała się być może bardziej zrozumiała dla czytelników.

Ale pamiętaj - najpierw USUŃ stary temat/post, dopiero potem zakładaj nowy...
tes
Heh, ale forum nie jest tylko dla tychktorzy zakladaja tematy.... trzeba pamietac ze duzo osob jedynie czyta forum, i jesli przypuscmy ktos sie wypowiadal w jakims starym temacie i nagle sobie przypomnial ze przeciez mozna to efektywniej napisac, to odpowie po swoim wlasnym poscie i nikt nie zauwazy roznicy... dopiero po "szukaj".
invx
Cytat
Można natomiast usunąć stary temat i założyć nowy, odpowiednio modyfikując treść, tak by stała się być może bardziej zrozumiała dla czytelników.

Ale pamiętaj - najpierw USUŃ stary temat/post, dopiero potem zakładaj nowy...

przyznam sie ze o tym nie pomyslalem, dzieki na pomysl smile.gif)
bela
Najlepiej usuńąć post i wkleić jeszcze raz ten sam, wtedy temat się podbije winksmiley.jpg
invx
przespalem sie z tym i nasuwa mi sie pytanie, a co bedzie jesli w temacie beda juz wyzej posty innych questionmark.gif

P.S.
ale takie usuniecie i wklejenie tego samego raz jeszce to mi sie wydaje dopiero naginaniem regulaminu tiredsmiley.gif
itsme
@invx: czy Ty naprawde nie masz innych problemów ?
a co jeżeli białe będzie szarym ?

masakra ...
DeyV
invx - jeśli będa inne odpowiedzi w danym temacie to:
a) będziesz mógł znowo odpowiedzieć (czyli dodać kolejnego posta)
cool.gif nie będziesz mógł usunąć takiego tematu

a jeśli Twój post jest ostateni w tym temacie - to tego właśnie posta możesz usunąć.
invx
o ile tu ,moge posta usunac na php poczatkujacy nie moge, tiredsmiley.gif
s_w_ir
Właśnie, właśnie. Fajnie by było gdybym mógł usnąć swojego Posta lub temat w php, lub php Początkujący. Na początku (przypuszczam że do 3h od postowania) da sie usunąć posta, ale potem już nie da rady. Może jednak po prostu jestem ślepy i nie widze takiej opcji dry.gif .
Prosze o ukierunkowanie mnie gdzie znajduje sie ta wyżej wymieniona opcja usunięcia tematu (usunięcie posta wiem gdzie sie znajduje, lecz niestety po kilku godzinach nie jest już dostępne)
invx
i jak admini questionmark.gif? moze sie ktos z was wypowie questionmark.gif tongue.gif
yivan
Z przyzwyczajenia brakuje mi możliwości dodawania posta pod postem. Mimo że na forum napisałem kilka postów, szybko zorientowałem się ze nie można pisać posta pod postem.

Na forum jest zarejestrowanych ok 10tyś użytkowników, a zapewne kilka % to userzy zarejestrowani w uprzywilejowanych grupach.
Jeśli Ci zwykli chcieli by coś zmienić na forum to grupa uprzywilejowana nie powinna hamować takiej inicjatywy. Część z uprzywilejowanych userów, napewno na to zasłużyła bo jest bardziej doświadczona, czasem i mądrzejsza ( winksmiley.jpg ) i wszelkie pomysły oceniać obiektywnie smile.gif

Nie jesteśmy niemcami nie wszystko musi być "ales in ordung", pozatm moderator też może kasować 1-2 posty więcej na dzien.

Imho najlepiej to zrobić ankiete dla zwykłych userów i przykleić ją na 30-60 dni, wygra opcja dopisywania, więc powinna być włączona możliwość dopisywania postów i tyle, nie wygra to powinno być po staremu.
mike
Cytat(yivan @ 2005-10-27 15:23:50)
Z przyzwyczajenia brakuje mi możliwości dodawania posta pod postem.
Była o tym mowa, istnieje przycisk edytuj.

Jeśli Ci zwykli chcieli by coś zmienić na forum to grupa uprzywilejowana nie powinna hamować takiej inicjatywy.
Żadna inicjatywa nigdy nie nyła hamowana. Brak chęci wprowadzenia z tej czy innej przyczyny to nie jest hamowanie inicjatyw.

Nie jesteśmy niemcami nie wszystko musi być "ales in ordung"(...)
Masz rację nie musi być. Ale skoro jest możliwość żeby był pożądek to powinniśmy się gotrzymać. Wiesz jak trudno jest opanować przwe 11 tys. userów tak małym nakładem sił moderatorskich. Wymaga to niemalże ciągłego nadzoru przez kilka osób. Dlatego nie zrezygnujemy z tego.

Imho najlepiej to zrobić ankiete dla zwykłych userów i przykleić ją na 30-60 dni, wygra opcja dopisywania, więc powinna być włączona możliwość dopisywania postów i tyle, nie wygra to powinno być po staremu.
No co Ty tu jest Polska. Ludzie nie pomyślą tylko klikną "tak" na dopisywanie nieważne, czy potrzebne, czy nie. Klikną bo będzie możliwość - jak dasz palca ...
kszychu
Cytat(yivan @ 2005-10-27 14:23:50)
Na forum jest zarejestrowanych ok 10tyś użytkowników, a zapewne kilka % to userzy zarejestrowani w uprzywilejowanych grupach.

A Ty jesteś tutaj nowy i najpierw polecam zapoznać się ze strukturą zarządzania forum a następnie wypowiadać się na tematy, o których narazie masz małe pojęcie.
Pisanie posta pod postem zaowocuje tylko postami w stylu: "czy na pewno nikt nie zna odpowiedzi?", "A może teraz ktoś zna?" itp. Bywam na innych forach, gdzie taka sytuacja jest nagminna.
s_w_ir
Dobra Dobra. Widze że nagle sobie moderatorzy przypomnieli o tym topicu. Więc może ktoś by wreszcie odpowiedział (a raczej wyjaśnił) to co ktoś napisał(ktoś z zarządu , żeby nie było):
Cytat
a jeśli Twój post jest ostateni w tym temacie - to tego właśnie posta możesz usunąć.

No to właśnie ja swojego posta nie moge usunąć i zdarzyło mi sie to na forum php.

Druga sprawa że jest tu mowa o podbijaniu topiców: kiedy pisane to było w tym topicu żaden z moderatorów na to nie zareagował, natomiast gdy napisałem w tej sprawie do Nulla to odstałem odpowiedź w stylu:
Cytat
że za podbijanie postów grozi ban
(z całym szacunkiem dla Nulla). Więc jak to w końcu jest tiredsmiley.gif
yivan
Cytat(kszychu @ 2005-10-27 14:05:19)
A Ty jesteś tutaj nowy i najpierw polecam zapoznać się ze strukturą zarządzania forum a następnie wypowiadać się na tematy, o których narazie masz małe pojęcie.

widziałem ze to będzie jak lep na muchy biggrin.gif
Cytat(az sam siebie zaquotuje)
Część z uprzywilejowanych userów, napewno na to zasłużyła bo jest bardziej doświadczona, czasem i mądrzejsza ( winksmiley.jpg ) i wszelkie pomysły oceniać obiektywnie )

i dodam kawałek piosenki czerwonych gitar: "nie zadzieraj nosa" oraz coś nowego od siebie:
- Witam nazywam sie Łukasz W. bawię się w php od X lat, forum czytam od chwili powstania i chce się z tego wyleczyć aarambo.gif

Może i mam 13 postów razem z tym ktory zaraz wyślę - ale to nie znaczy że mam małe pojęcie.
i małym druczkiem:

offtopic.gif aby stwierdzić kompetentnie musisz posiadać jakieś przesłanki, a wnioskując z 13 postów Twoje przesłanki będą bardzo wątł. Dopisując kolejne 13 "mondrych" postów mógłbym zmienić całkowicie mój wizerunek.

Pisanie posta pod postem zaowocuje tylko postami w stylu: "czy na pewno nikt nie zna odpowiedzi?", "A może teraz ktoś zna?" itp. Bywam na innych forach, gdzie taka sytuacja jest nagminna.

Od tego jest moderator, lub kilku moderatorów...

Cytat(mike_mech)
No co Ty tu jest Polska. Ludzie nie pomyślą tylko klikną "tak" na dopisywanie nieważne, czy potrzebne, czy nie. Klikną bo będzie możliwość - jak dasz palca ...

przykładowe pytania do ankiety tongue.gif
1. Tak, podoba mi sie tak jak jest - nie chce dopisywania
2. Nie, chce dopisywac posty pod swoimi.

Pozatym ktoś kto sam rozwiąże swój problem może łatwo dodać pełne rozwiązanie tego problemu w nowym poście, a nie bawić się w edycje.
mike
Cytat(yivan @ 2005-10-27 18:22:13)
(...)"nie zadzieraj nosa" (...)
To teraz się zastosuj do tego tongue.gif

Cytat(yivan @ 2005-10-27 18:22:13)

Od tego jest moderator, lub kilku moderatorów...
No pomyśl przez chwilę. Stoimy przed wyborem: więcej roboty i śmieci na forum, tylko po to bo ludziom nie chce się kliknąć Edytuj (co chyba nie jest trudne) i argument kszycha jest nie do podważenia i IMO powinien skończyć dyskusję. Całe forum zostanie zalane postami początkujących userów typu: "Ja wiem że ktoś wie.", "No napewno nie wiecie?", "A może ktoś jednak wie?". Tylko po to żeby "podbić" swojego posta wyżej. A skąd jestem o tym przekonany :?: Bo tygodniowo dostaję takich ze 20 PW i to tylko że jestem Opiekunem i komuś sie wydaje że to moja praca. Otóż nie. Nie bedzię tutaj sytuacji kiedy 20 osób musi czuwać nad forum w każdej chwili bo ludzie mają samowolkę.

No i czmu tak bardzo nie dopuszczasz do siebie mysli że kliknięcie Edytuj jest lepsze od napisania kolejnego posta :?:
Im więcej bezsensownych postów tym bardziej maleje skutecznośc wyszukiwarki.
yivan
Cytat(mike_mech)
No pomyśl przez chwilę. Stoimy przed wyborem: więcej roboty i śmieci na forum, tylko po to bo ludziom nie chce się kliknąć Edytuj (co chyba nie jest trudne) i argument kszycha jest nie do podważenia i IMO powinien skończyć dyskusję. Całe forum zostanie zalane postami początkujących userów typu: "Ja wiem że ktoś wie.", "No napewno nie wiecie?", "A może ktoś jednak wie?". Tylko po to żeby "podbić" swojego posta wyżej. A skąd jestem o tym przekonany.

Hipotetyczna sytuacja: Ktoś pracuje ciężko nad pewnym skryptem zadaje pytanie na forum i cisza. Mijają 3 dni nikt mu nie odpowiada, albo ktoś odpowiada ale poster stwierdza że jeszcze nie rozwiązuje to problemu. User pracuje nad problemem i jest o krok dalej, czas mija jego post znika, szanse ze ktoś mu odpowie sa znikome.
Chce rozwinąć problem to edycja mu nic nie da bo jego post jest juz i tak niewidoczny, a kasowanie ostatniego postu może być bardzo niewygodne
(kasuj -> dodaj, ale znacznie częściej edycja -> kopiuj -> wstecz -> kasuj -> nowy post -> wklej -> i dopiero to co jest do dodania).

Zdaję sobie sprawę, że może to doprowadzić o wzrost o kilka procent małowartościowych postów, ale znacznie wzrośnie za to wygoda obsługi forum...

Idealnym rozwiązaniem była by możliwość dodania max 1 postu pod swoim własnym.

Cytat(mike_mech)
No i czmu tak bardzo nie dopuszczasz do siebie mysli że kliknięcie Edytuj jest lepsze od napisania kolejnego posta questionmark.gif
Im więcej bezsensownych postów tym bardziej maleje skutecznośc wyszukiwarki.

Zgodzę się, że czasem zmaleje, ale czasem wieksza ilość ułatwi to pracę wyszukiwarce (odmiany szukanego słowa itp). Napewno zwiększy czas wyszukiwania, ale to proces nieuchronny przy każdym nowym poście....
f4ngorn
Od razu pisze ze nieczytalem calego tametu tongue.gif W kazdym razie moim zdaniem lepiej jest zrobic mozliwosc pisania 2 tematow pod soba niz zeby userki zakladaly co 2-3 dni tematy od nowa bo niedostali odpowiedzi... np. jeden temacik ktory zalozylem juz jest dosc daleko w hierarchi i szanse ze go ktos odkopie spadaja ciagle...
dr_bonzo
Jak nikt ci jeszcze nie odpowiedzial to usun ten temat i zaloz nowy -- identyczny. Bedzie jeden temat i pojawi sie w najnowszych.
Pigula
a ja mam przyklad dlaczego nie powinno byc mozliwe dodawanie post po poscie:
na forumdot-net.pl opartym na IPB tak jak to tylko ze w nowszej wersji byla a moze i jeszcze jest mozliwosc dodawania post po poscie. to ten temat nie wiem moze ktos go zobaczy bez rejestracji a jak nie to opisze krotko. uzytkownik zalozyl temat o 7:37 i tego samego dnia dodal posta
Cytat
no co nikt nie wie questionmark.gif?

bylo to o 11:46 czyli zaczekal ledwie troche wiecej niz 4 godziny. odpowiedz dostal po 13. trzeba dodac ze tamto forum nie jest jeszcze bardzo popularne wiec nie ma duzo uzytkownikow i duzo tematow tematy nie spadaja tak szybko jak tu racja ale czy wam sie wydaje ze ludzie beda czekac 2-3dni poczekaja 6 godzin i ognia panie niebios dodadza nowy post (oczywiscie nie wszyscy) a jak musza skopiowac, usunac, zalozyc nowy i wkleic to daja sobie spokoj. jestem przeciwnikiem dodawania post po poscie bo zadko kiedy nowy post wnosi cos do dyskusji. a umozliwienie tego bedzie naduzywane glownie przez tych co chca jak najszybciej i najlepiej gotowy skrypt.
f4ngorn
A nie mozna zrobic blokady czasowej?? Np do kilku godzin (12?)
NuLL
Takowej nie bedzie. Pisania postow pod soba nie bylo, nie ma i nie bedzie. Wydaje mi sie iz zdania zarzadzajacych forum jest jasne tak wiec ta prowadzaca do niczego dyskusje zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.