Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szyfrowanie dwustronne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kas
Tworzę newsletter i chcę aby wszytski adresy były zapisywane do pliku.
Raczej mało bezpieczne biggrin.gif jest przechowywanie tego otwartym tekstem.
Czy ma ktoś pomysł na metodę zaszyfrowania?
Chciałbym coś w rodzaju md5 tylko dwustronne.
Bakus
Nie to forum!
Przenoszę Algorytmy, klasy, funkcje -> php
Na drugi raz przeczytaj regulamin!
chmolu
biblioteka mcrypt
Dex1987
Jak bedziesz korzystal z gotowych bibliotek to tez malo bezpieczne, najlepiej napisz cos prostego sam.
Pigula
najprosciej Base 64 czy super bezpiecznie nie sadze tongue.gif
sobstel
Cytat(Dex1987 @ 2005-07-04 00:31:35)
Jak bedziesz korzystal z gotowych bibliotek to tez malo bezpieczne, najlepiej napisz cos prostego sam.

a moim zdaniem najlepiej korzystac z gotowych rozwiazan + troche wlasnej inwencji tworczej
chmolu
Cytat

rotfl

Widać, że niewiele wiesz o mcrypt. Na czym niby polega to niebezpieczeństwo?
Jeśli chodzi o szyfrowanie danych to nie jest dobrym pomysłem tworzenie swoich algorytmów, bo na pewno będą one łatwe do złamania. Lepiej wykorzystać gotowe rozwiązania, w które włożono nieporównywalnie większą pracę ludzkiego umysłu winksmiley.jpg
hawk
Cytat

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Kas
A czy w samym php jest jakaś funkcja szyfrująca (dwustronnie)?
Bo do hasowania znalazłem md5() oraz sha1(), ale nie tego potrzebuję.
chmolu
nie ma
crash
No masz base64_encode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual/base64_decode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, a jak dodasz sobie rozszerzenie to np. mcrypt jak już napisano wyżej...
Kas
Wybacz, ale base64_encode() jest średnio bezpieczne. biggrin.gif
Chodziło mi o coś lepszego, chociaż skorzystam pewnie z tego.
Userzy mojej przyszłej strony raczej nie doszli do poziomu base64_decode().

A tego mcrypt obejrzę. smile.gif
crash
Przecież możesz to 'poprawić' na upartego dajesz str_rot13 na ciąg, potem base64_encode, potem znowu str_rot13 i może jeszce jeden base64 smile.gif Kto Ci zgadnie, że tak kodowałeś?
Pigula
Cytat(chmolu @ 2005-07-04 18:23:09)
nie ma

piec wypowiedzi wyzej pisalem o Base64 a ty potem piszesz ze nie ma. Z tego co pisza w manulau to jest od php3.
A ja uwazam ze jest tak samo bezpieczne jak kazda inna funkcja szyrujaca ogolnie dostepna moze jedynie co przemawia na korzysc innych to to ze Base64 jest bardziej popularne i znane. Jedynym wyjsciem jest jak ktos juz zauwazyl napisanie wlasnej ale jak rozniez inne osoby zauwazyly nie jest to takie proste tongue.gif
chmolu
Cytat
piec wypowiedzi wyzej pisalem o Base64 a ty potem piszesz ze nie ma.

A co to za szyfrowanie funkcją base64? Miałem na myśli prawdziwe szyfrowanie, typu mcrypt_encrypt - czegoś takiego nie ma. Zresztą od tego są właśnie biblioteki.
crash
A co powiesz na algorytm Blowfish? Bez klucza chyba niemożliwe jest odszyfrowanie, kod dostępny np. w phpMyAdmin...
xide
Jest tez inne rozwiazanie ktore ma swoje wady i zalety... Te adresy zamiast przechowywac w pliku txt w formie np.:

Kod
ulica:nr_domu:itp

przechowywac w pliku php jako tablica np.:

1. <?php
  2.  
  3. $tablica[0]['ulica'] = 'cwiartki';
  4. $tablica[0]['nr_domu'] = '3/4';
  5. .
  6. .
  7. .
  8. $tablica[n]['ulica'] = 'xxxxx';
  9. $tablica[n]['nr_domu'] = 'xxxxx';
  10.  
  11. ?>

Napewno taki wywolany plik z poziomu przegladarki nic nie wyswietli, includowany z innego konta tez nie bedzie dostepny. Jedynie co to mozna poprostu przejrzec zawartosc w jakims edytorze czy czyms pod warunkiem, ze ktos ma dostep do tego konta na, ktorym znajduje sie ten plik. Wsumie to nie kodowanie, ale tez jakies rozwiazanie:).

Pozdrawiam
Kas
Chyba najelepiej to zrobić użyciem base64_encode() do pliku php

1. <?php
  2. aaa@bbb.pl
  3. ccc@ddd.pl
  4. ?>

@xide
To miały być adres mail.
A o trzymaniu tego w pliku php myślałem, ale to miało być głównie zabezpiecznie przed osobami z dostępem do konta.
xide
Hehe fakt:). Ucieklo mi gdzies "newsletter" i myslalem, ze chodzi o domowe adresy:)
hawk
Cytat(Pigula @ 2005-07-04 18:37:40)
piec wypowiedzi wyzej pisalem o Base64 a ty potem piszesz ze nie ma. Z tego co pisza w manulau to jest od php3.
A ja uwazam ze jest tak samo bezpieczne jak kazda inna funkcja szyrujaca ogolnie dostepna moze jedynie co przemawia na korzysc innych to to ze Base64 jest bardziej popularne i znane.

Kompletna bzdura. Jak jesteś taki pewny, to może dam ci jeden string zaszyfrowany np. 3DES, a drugi zakodowany (bo kodowanie to nie to samo co szyfrowanie) base64, i zobaczymy, jak sobie poradzisz...
Kas
Do odkodowania Base64 wystarczy tak przyjemna funkcja jak base64_decode(). biggrin.gif
Ale po zapisaniu wyniku końcowego do pliku php to moze być naprawdę skuteczne.
Bo osoby z dostępem do tego serwera na 100% nie wymyślą co z tym zrobić. smile.gif
chmolu
Cytat
Do odkodowania Base64 wystarczy tak przyjemna funkcja jak base64_decode().
Ale po zapisaniu wyniku końcowego do pliku php to moze być naprawdę skuteczne.
Bo osoby z dostępem do tego serwera na 100% nie wymyślą co z tym zrobić.

mógłbyś przestać gadać takie pierdoły? Powiedz mi jaki jest sens twoich wypowiedzi, bo za nic w świecie nie moge się go w nich doszukać dry.gif
Kas
Nie każdemu dane jest się doszukać.

A tak na marginesie to liczyłem na Waszą pomoc i Wasze pomysły.
I nie przeliczyłem się.
emp
ja wykorzystalem Base64 po przeczytaniu tego topika do zakodowania majla przed wyslaniem w adresie bo tak mi sie nie chial przeslac ( nie moglem go odebrac ) gdyz mial nieciekawe znaki i wogole.. a tak mi dziala.. jak odbieram to odrazu dekoduje
dtb
a może napisać własną funkcje (xor)?

1. <?php
  2. $zmienna = create_function('$tekst, $klucz', '
  3. $keylen = strlen($klucz);
  4. $out = NULL;
  5. for ($i=0, $count=strlen($tekst); $i<$count; $i++) {
  6. $key = $klucz[$i % $keylen];
  7. $add = chr( ord($key) ^ ord($tekst[$i]) );
  8. $out .= $add;
  9. }
  10. return $out;
  11. ');
  12.  
  13. // kodowanie
  14. // ta sama funckja sluzy do kodowania i dekodowania
  15.  
  16. echo $email = 'mejl@serv.com';
  17. echo $po_zakodowaniu = $zmienna($email, 'klucz');
  18. echo $przed_zakodowaniem = $zmienna($po_zakodowaniu, 'klucz');
  19. ?>
acztery
ja bym napisał swoją funkcje która każdą literke zamienia na dane znak jaki sobie tam ustalisz a jak dekoduje to robi na odwrót.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.