Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kolorowanie składni SQL na forum
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
DeyV
Aktualnie trwają pracenad wdrożeniem i poprawkami już isnitejących standardów kolorowanie, ale z uwagi na to, że corraz wiecej osób wyraznie daje po sobie poznać winksmiley.jpg że potrzeby są większe, stąd ten temat.
Jakiś czas temu rozpocząłem prace nad kolorowaniem SQL, jednak zarzuciłem je, gdyż nie mogłem się zdecydować, co taki system powinien robić. Na ile powninien ingerować w kod. Czy tak jak PHPmyAdmin?
Czyli:
- zarówno kolorować wyróżnione słowa kluczowe
- zmieniać wielkość znaków
- i tu mam wątpliowści - przenosić do nowych lini po, przed niektórymi słowami...

Oczywiście pojawia się również pytanie, jakie kolory powinny zostać użyte.
Czekam na propozycje, i przykłady zastosowania.
scanner
Wydaje mi się, że to co jest w PMA jest dobrym rozwiązaniem. Można by się na nim wzorować.
DeyV
Nie bardzo jedank podobają mi się tamtejsze kolory - zresztą sprawdźcie sami, jak by się to komponowało z kolorkami forum.
Niestety - ja nic nie zaproponuję, bo równie dobrze mógłbym być daltonistą... (więc czemu wogóle sie odzywam laugh.gif )

Tak wiec czekam na jakieś propozycje pokolorowanego kodu SQL..
Wankster
Mam nadzieję, ze kod będzie Open Source biggrin.gif

To może dajcie jakieś porządne, rozbudowane zapytanie SQL, a ten kto będzie chciał to je pokoloruje smile.gif
scanner
Dla przykładu:
Kod
SELECT

`news`.`id` AS `NewsID`,

`news`.`user_id` AS `NewsAuthorID`,

`news`.`dzial_id` AS `NewsCategoryID`,

`news_categories`.`symbol` AS `NewsCategoryIcon`,

`news_categories`.`nazwa` AS `NewsCategoryName`,

COUNT(`news_comments`.`id`) AS `NewsCommentSum`,

`users`.`login` AS `NewsAuthor`,

`news`.`tytul` AS `NewsTitle`,

`news`.`tresc` AS `newsBody`,

`news`.`data_dodania` AS `newsAdded`

FROM

`news`

LEFT OUTER JOIN `news_categories` ON (`news`.`dzial_id` = `news_categories`.`id`)

LEFT OUTER JOIN `users` ON (`news`.`user_id` = `users`.`id`)

LEFT OUTER JOIN `news_comments` ON (`news`.`id` = `news_comments`.`news_id`)

GROUP BY

`news`.`id`

ORDER BY

`news`.`id` DESC

LIMIT 0, 30

Więc choć, pomaluj mi świat, na żółto i na niebiesko...
Puciek
Ja sie nei wypowiem ponieważ w biurze (net) mam czarnobiałego
Wankster
uf... 8) :arrow: http://dev.webcenter.net.pl/syntax.SQL.html rolleyes.gif :?:
DeyV
a przy okazji - na razie jest tak: http://www.mstudio.nq.pl/php_pl/inne/kolor...rowaniesql3.htm
DeyV
na razie wygląda to tak, jak w ostatnim przykładzie...
[sql:1:44b86a4f42]#
# Struktura tabeli dla `xmb_smilies`
#
# Utworzenie: 04 Sty 2003, 14:17
# Ostatnia aktualizacja: 04 Sty 2003, 15:21
#

CREATE TABLE `xmb_smilies` (
`type` varchar(15) NOT NULL default '',
`code` varchar(40) NOT NULL default '',
`url` varchar(40) NOT NULL default '',
`id` smallint(6) NOT NULL auto_increment,
PRIMARY KEY (`id`)
) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=18 ;

#
# Zrzut danych tabeli `xmb_smilies`
#

INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('smiley', 'smile.gif', 'smile.gif', 1);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('smiley', 'sad.gif', 'sad.gif', 2);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('smiley', 'biggrin.gif', 'biggrin.gif', 3);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('smiley', 'winksmiley.jpg', 'wink.gif', 4);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('smiley', ':cool:', 'cool.gif', 5);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('smiley', ':mad:', 'mad.gif', 6);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('smiley', 'ohmy.gif', 'shocked.gif', 7);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('smiley', 'tongue.gif', 'tongue.gif', 8);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'smile.gif', 9);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'sad.gif', 10);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'biggrin.gif', 11);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'wink.gif', 12);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'cool.gif', 13);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'mad.gif', 14);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'shocked.gif', 15);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'thumbup.gif', 16);
INSERT INTO `xmb_smilies` (`type`, `code`, `url`, `id`) VALUES ('picon', '', 'thumbdown.gif', 17);
[/sql:1:44b86a4f42]
Wankster
Kolory są za teges takie... 8O :?

Test:

[php:1:62941187a2]<?php

print $php;

?>[/php:1:62941187a2]
[xml:1:62941187a2]
<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
<xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl="http://www.w3.org/1999/XSL/Transform">
<xsl:template name="manual-header">
<table border="0" width="100%" style="border: 1 solid #000000" cellspacing="0" cellpadding="0">
<tr>
<td bgcolor="#EEEEEE"><h1>Przykładowy manual</h1></td>
</tr>
</table>
</xsl:template>
</xsl:stylesheet>
[/xml:1:62941187a2]
[sql:1:62941187a2]
SELECT `field`, `fieldname`, COUNT(`points`) FROM `tablename` WHERE `field_id` = 0 AND !( `field_fieldname` = `` ) GROUP BY `field_id` ORDER BY `field_id` DESC, `fieldname` ASC LIMIT 1,29[/sql:1:62941187a2]
Seth
Proponowal bym takie kolorki:

(WinSyntax)
DeyV
z uwagi na nadmiar prac nie jesteśmy w tej chwili w stanie wraz z kameleonem zając porawieniem (a raczej skończeniem - a moze nawet napisaniem od nowa) modułu do kolorowania składni SQL.
Więc albo będzie to czekać na lepszy moment, albo... znajdzie sie ktoś chętny, by się nią zaopiekować.
Wszyskich chętnych zapraszam na PW - chętnie prześlę żródło.
A właściwie.... to... OTO ONO:
http://www.mstudio.nq.pl/php_pl/inne/kolor...l_7.08.2003.php

Od razu ostrzegam - - ja sam juz za bardzo nie wiem, jak to działa winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.