Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: statystyka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
muminek
Hej, pisze właśnie statystyke i brakuje mi paru rzeczy, np skąd się dowiedzieć z jakiej strony ktoś wszedł na moją, czy szukał przez google, jeśli tak to z jakim słowem kluczowym zawitał i jaki ma system operacyjny, rozdzielczość?
mike
Cytat(muminek @ 2005-09-09 08:33:00)
np skąd się dowiedzieć z jakiej strony ktoś wszedł na moją,
Tą informację znajdziesz w $_SERVER[ 'HTTP_REFERER' ]
Cytat(muminek @ 2005-09-09 08:33:00)
jaki ma system operacyjny, rozdzielczość?
Za pomocą php nie da się wyciągnąć tych informacji, użyj do tego JavaScript'u.
tiraeth
Przeniosłem do Po stronie przeglądarki

1. Pobieranie nazwy przeglądarki i jej wersji: (javascript / php)
navigator.UserAgent
lub
navigator.appName i navigator.appVersion
Wykorzystując zmienną $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] (php) możemy odczytać system operacyjny!

2. Pobieranie rozdzielczości: (javascript)
screen.width i screen.height
nediam
jezeli juz jestesmy przy js w statystykach to takie pytanko z ciekawosci...

jak pobrac ile osob dodalo strone do... ulubionych ? blink.gif

szukalem juz tego ale nigdzie ani slowa dry.gif
tiraeth
w js tego nie pobierzesz... możesz zrobić to za pomocą php smile.gif

jako link do dodania do ulubionych robisz, np. favorites.php a w nim najpierw dodajesz do pliku liczbe (powiekszasz poprzednia z pliku o jeden) a potem dodajesz strone do ulubionych (w js) smile.gif
dr_bonzo
KE?questionmark.gif

A jak ktos doda strone do bookmarkow bez uzywania tego linka?
tiraeth
no to wtedy nie da się tak zrobić smile.gif
nediam
Cytat(tiraeth @ 2005-09-10 13:04:39)
no to wtedy nie da się tak zrobić smile.gif

a zalozymy sie? niewiem jak ale statystyki o nazwie Awstats to zliczaja
dr_bonzo
Co do slow kluczowych, obejrzyj zmienna $_SERVER[ 'HTTP_REFERER' ]
np:
http://www.google.com/search?q=query+slowa+kluczowe
Google uzywa zmiennej "q" ^^^. Musisz odczytac jej wartosc.

---------------------------------
Cytat
a zalozymy sie? niewiem jak ale statystyki o nazwie Awstats to zliczaja

OK.
Jak sprawdzisz ze ktos dodal strone do ulubionych? No chyba ze ktos kliknie w link do skryptu (JS) ktory doda ta strone. A co z tymi userami, ktorzy robia to inaczej? Strona www nie jest powiadamiana o tym ze ktos ja dodal do bookmarkow, dodanie strony to tylko zapamietanie jej adresu, a otworzeniu bookmarku to przyspieszone (+nie trzeba go pamietac) wpisanie adresu www w pole adresu smile.gif
nediam
ok juz wiem jak sie to robi... troszke malo to precyzyjne ale zawsze cos :

Cytat
This value, available in the "miscellanous chart", reports an estimated indicator that can be used to have an idea of the number of times a visitor has added your web site into its favourite bookmarks.
The technical rules for that is the following formula:
Number of Add to Favourites = round((x+y) / r)
where
x = Number of hits made by IE browsers for "/anydir/favicon.ico", with a referer field not defined, and with no 404 error code
y = Number of hits made by IE browsers for "/favicon.ico", with a referer field not defined, with or without 404 error code
r = Ratio of hits made by IE browsers compared to hits made by all browsers (r <= 1)

As you can see in formula, only IE is used to count reliable "add", the "Add to favourites" for other browsers are estimated using ratio of other browsers usage compared to ratio of IE usage. The reason is that only IE do a hit on favicon.ico nearly ONLY when a user add the page to its favourites. The other browsers make often hits on this file also for other reasons so we can't count one "hit" as one "add" since it might be a hit for another reason.
AWStats differentiate also hits with error and not to avoid counting multiple hits made recursively in upper path when favicon.ico file is not found in deeper directory of path.
Note that this number is just an indicator that is in most case higher than true value. The reason is that even IE browser sometimes make hit on favicon without an "Add to favourites" action by a user.
dr_bonzo
No rzeczywiscie sprytne rozwiazanie smile.gif
muminek
a miejscowość jak wyciągnąć??
mike
Cytat(muminek @ 2005-09-10 18:39:14)
a miejscowość jak wyciągnąć??

Ostatnio temat poruszany kilka razy, poszukaj. Było o gminach, miejscowościach i innych informacjach.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=25932
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.