Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: linki i podswietlanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
laq
Witam, mam taki problem: kod html od moich linkow:

Kod
<table border=0 width=143 cellpadding=0 cellspacing=0>
<tr>
<td background=image/tlolink.jpg  width=143 height=24>
<b><li><a href=index.php>Newsy</a>
</td></tr>

<tr>
<td background=image/tlolink.jpg  width=143 height=24>
</td></tr>

[...]

Chcialbym, aby po najechaniu na link (albo lepiej - na komorke tabeli), cala komorka podswietlala sie na jakis kolor badz na jakas grafike.

Z gory dzieki za pomoc.
revyag
Nie pozamykane znaczniki:
Kod

Jeśli chodzi o pytanie:
  1. <td onmouseover="this.style.backgroundColor='#ff0000'" onmouseout="this.style.backgroundColor='#ffffff'">
Kill3R
witam

6 postow nizej dalem rozwiazanie na Twoj problem

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35393

pozdrawiam

-----------------------------------
@laq

przeanalizuj ten kod, pobierz ten pliczek ktory jest pod linkiem w moim poście a nie od razu zakladaj ze nie dziala
laq
Revyag, a po co zamykac te znaczniki, tylko niepotrzebnie cenne bajty zabieraja tongue.gif ? To, co napisales dziala, ale tylko, gdy tlo komorki jest okreslone przez 'bgcolor', jak jako tlo jest jakis obrazek, to nie dziala. Kill3r, to Twoje nie zakresla calej komorki, a sam tekst. Tak wiec nadal czekam na Wasza pomoc. (jak ktos zna sposob na to, by sama komorka tabeli byla linkiem (inna opcja niz umieszczanie '<a href=...>' przed '<td>'), to tez bede bardzo wdzieczny).

Pozdrawiam
revyag
Cytat
Revyag, a po co zamykac te znaczniki, tylko niepotrzebnie cenne bajty zabieraja
jeśli to nie jest żart to wielki ROTFL odnośnie tej wypowiedzi.
Tworząc strony w ten sposób daleko nie zajedziesz.
Myślałem że jak podam przykład dla koloru to domyślisz się jak zrobić dla obrazka. Tak trudno jest się trochę wysilić ? Wystarczy poszukać a nie czekać na gotowce.
  1. <td onmouseover="this.style.backgroundImage='url(im03.jpg)'">
laq
Dlaczego tworzac strony w ten sposob daleko nie zajde? Wytlumacz mi po co mam zamykac znacznik <b> np.? I blagam, nie zgrywaj wazniaka z tego powodu, ze wiecej wiesz o stronach. Pozdrawiam.
nospor
Cytat
Wytlumacz mi po co mam zamykac znacznik <b>
Z tego samego powodu co inne znaczniki - żeby było wiadomo jakiego fragmentu one dotyczą. Nie zamykając, możesz dostać nieoczekiwane efekty.
revyag
Cytat
Dlaczego tworzac strony w ten sposob daleko nie zajde? Wytlumacz mi po co mam zamykac znacznik <b> np.? I blagam, nie zgrywaj wazniaka z tego powodu, ze wiecej wiesz o stronach

Sory ale ten tekst świadczy najlepiej o Twojej wiedzy na temat tworzenia stron. Najpierw poznaj podstawy, przeczytaj jakiś kurs, dopiero odwiedź forum. Zamykanie znaczników to nawet nie przedszkole, to żłobek htmla.
Uważam że z powodu spadającego poziomu tego topica, należy go zamknąć.
sztosz
@laq: jest co ś takiego jak "standard". HTML i pochodne też mają swoje standarty, których należy się trzymac. Pozamykane znaczniki to podstawa standartów. Nie trzymanie się standartow powoduje to że dana strona może (i prawdopodobnie bedzie) roznie sie wyswietlać w różnych przeglądarkach. (z góry zakładam że wiesz że istnieją inne przeglądarki niż IE). A w towim interesie jest aby w kazdej przeglądarce wszysko wyswietlało się poprawnie.
laq
W kazdej przegladarce dobrze mi chodzi. A do pana revyaga: tylko sie nie zesraj, wazniaczku interenetowy. I polecam zlobek komunikacji miedzyludzkiej - cos dla ciebie. NC dla takich ludzi.
kszychu
Panowie, pytanie było jasne, odpowiedź również padła. Jeżeli chcecie sobie pogadać o słuszności bądź nie standardów, to zapraszam do innego wątku. Tu proszę nie robić OT.
-----
edit
Ze względu na ostatni post temat zamykam, a laq dostaje ostrzeżenie za brak szacunku dla innych użytkowników.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.