Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czytanie katalogu [RaedDir] - pewnie proste pytanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
stimoroll
[php:1:848e30c916]<?php
$handle=opendir("./data/members/.");
while (false !== ($file = readdir($handle)))
{
echo $file."nn";
}
?>[/php:1:848e30c916]nie działa mi takie coś. Czyta mi pierwszych 39 plików i tyle.
Nie wiem czemu.
Potem nagle wychodzi z while.

---------------------
po to jest phpbbcode, by z niego korzystać... Jest to znacznie ładniejsze, niż code (DeyV)
FiDO
Nie moge teraz tego znalezc, ale gdzies w komentarzach na php.net ktos pisal, ze pod windowsem (a zapewne tak testujesz) trzeba najpierw zrobic chdir do katalogu ktory chcesz wylistowac, bo bez tego zdarzaja sie jakies problemy. I faktycznie ja kiedys mialem taki problem, ale nie wiem czy identyczny z Twoim, w kazdym razie chdir pomogl.
Sprobowac nie zaszkodzi.
Project
Jak mam byc szczery to podany fragment kodu dziala. (zarowno windows jak i linux)
Moze rozwiazaniem problemu jest to za masz tylko 39 plikow w katalogu ktory listujesz... a tak wogole to sparawdzasz liczbe plikow i katalogow ! Jezeli chcesz sprawdzic tylko liczbe plikow musisz uzyc np. is_file lub is_dir

Poza tym nie podoba mi sie zapis
Kod
false !==
stimoroll
Cytat
Moze rozwiazaniem problemu jest to za masz tylko 39 plikow w katalogu ktory listujesz...

nie no , gdybym miał tylko 39 plików to nie byłby problem. Mam ich około 260, i w tym jest problem.
Cytat
a tak wogole to sparawdzasz liczbe plikow i katalogow ! Jezeli chcesz sprawdzic tylko liczbe plikow musisz uzyc np. is_file lub is_dir

to nie ma znaczenia - jedynymi katalogami tutaj są : "." i ".."
Cytat
Poza tym nie podoba mi sie zapis
Kod
false !==

To jest całkowicie poprawne. Ale sprwdzę. Tak było zalecane w manualu.
Project
Szczerze mowiac nie wiem czy oby napewno blad tkwi w php (moze przetestuj na innym serwerze)
A tak wogole to brakuje closedir();

Co do skladni false!== to faktycznie manual jej uzywa ale mi sie nie podoba smile.gif

PS A tak wogole to twoj kawalek kodu jest zadziwiajaco podobny do tego z manuala - tylko jakby komentarze wyciete zostaly...
biggrin.gif
FiDO
A moze raczysz sprawdzic moje rozwiazanie? bo kod od strony technicznej jest poprawny, wiec nie tutaj jest blad.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.