Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeniesienie Danych Z Excela Na Strone
Forum PHP.pl > Forum > PHP
soska66
Mam dużo i jeszcze troche tabelek (cennikow) w pliku excelowskim... musze to wszystko przeniesc na strone....a dokladniej....program napisany w php ma sie odnosic do tych danych, uzywac ich przy obliczeniach itd..

czy mozecie mi poradzic, w jaki sposob najlepiej to zrobic?? i czy wogole jest jakis bezposredni sposob

na phpclasses byl jakis skrypt, ktory zadje sie parsuje CVS, ale w ogóle niemieckiego nie kumam w zwiazku z czym nie umiem go uruchomic/zastosowac.

Bardzi pilnie jest mi to potrzebne. bede niezwykle wdzieczny za szczegolowe porady

----edit----
A po co te "nieładne" słowa? Język polski jest na tyle bogaty żeby inaczej wyrażac myśli.
~mike_mech
dtb
Dzieło programistów w Microsoftu - Excel ma możliwość eksportowania dokumentu xls do xml (plik -> zapisz jako -> wybieramy 'dokument xml').
Plik ten ma taką budowę (pomijając niepotrzebne informacje):

1. <Workbook xmlns="urn:schemas-microsoft-com:office:spreadsheet"
  2. xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office"
  3. xmlns:x="urn:schemas-microsoft-com:office:excel"
  4. xmlns:ss="urn:schemas-microsoft-com:office:spreadsheet"
  5. xmlns:html="http://www.w3.org/TR/REC-html40">
  6. (...)
  7. <!-- wazne aby wybrac nazwe arkusza (domuslnie:Arkusz1) -->
  8. <Worksheet ss:Name="Arkusz1">
  9.  <Table ss:ExpandedColumnCount="2" ss:ExpandedRowCount="2" x:FullColumns="1" x:FullRows="1">
  10.   <Row>
  11.    <Cell><Data ss:Type="String">a1</Data></Cell>
  12.    <Cell><Data ss:Type="String">b1</Data></Cell>
  13.   </Row>
  14.   <Row>
  15.    <Cell><Data ss:Type="String">a2</Data></Cell>
  16.    <Cell><Data ss:Type="String">b2</Data></Cell>
  17.   </Row>
  18.  </Table>
  19.  (...)
  20. </Worksheet>
  21. (...)
  22. </Workbook>

Dane te mozna wyciągnąć z pliku xml za pomocą klasy SimpleXML, lub innej do obsługi tego typu plików.
sobstel
a jelsi chodzi o csv to wystarczy funkcja fgetcsv" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.