Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wieczne ciasteczka - jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
shpyo
Moje pytanie jest dość nietypowe. Chciałbym się dowiedzieć jak portale takie jak onet czy wp ustawiają wieczne ciasteczka, że nawet po ich usunięciu dalej nie będę mógł głosować np. w sondzie.

Jedyne co mi do głowy przydzi to zapisywanie tego gdzieś na serwerze. Opłaca się trzymać na serwerze dane o głosujących w bazie/pliku? Co jeśli będzie ich około 300tyś lub nawet więcej?

Po IP też nie najlepiej, bo blokując jeden - mogę zablokować np. całą sieć osiedlową.

Za pomoc dzięki wielkie biggrin.gif
pozdr,
krzemian
Cytat
Jedyne co mi do głowy przydzi to zapisywanie tego gdzieś na serwerze. Opłaca się trzymać na serwerze dane o głosujących w bazie/pliku? Co jeśli będzie ich około 300tyś lub nawet więcej?

Eee, no a jak ty byś chciał coś takiego wykonać? Zapisujesz sobie na serwerze 'Maciuś głosował', no i co dalej? Skąd wiesz który to Maciuś?smile.gif

Jedyne rozsądne wyjście to IP, ew. zaznaczanie głosowania dla danego loginu (jeśli taki system na danej witrynie istnieje).
strife
Cytat(krzemian @ 2005-11-11 20:27:02)
Zapisujesz sobie na serwerze 'Maciuś głosował', no i co dalej? Skąd wiesz który to Maciuś?smile.gif.

Ja jestem Maciuś tongue.gif

Cytat
Po IP też nie najlepiej, bo blokując jeden - mogę zablokować np. całą sieć osiedlową.

Wyciąganie bezwzględnego IP + rozpoznawanie po przeglądarce. Zapisujesz te dane w bazie i koniec. Jednak to i tak nie daje pewności, bo na wszystko jest sposób.

Pozdro!
shpyo
to jak zrobili tutaj: http://bash.org.pl/ questionmark.gif
usuwałem ciasteczka i dalej nie mogę głosować na tę samą rzecz.

Javascriptem nie da się pobrać numeru karty MAC - to byłoby idealne rozwiązanie smile.gif)
dr_bonzo
MAC da sie zmienic!!!!!!! Temat byl poruszany wielokrotnie!!!!

Cytat
to jak zrobili tutaj: http://bash.org.pl/ questionmark.gif
usuwałem ciasteczka i dalej nie mogę głosować na tę samą rzecz.

A moze po ip sprawdzaja (+przegladarka itd).?
shpyo
czyli jedyn sensownym wyjściem jest zapisywanie tego u mnie na serwerze (np. baza) i usuwać dane o głosującym np. po 48h

To jeszcze jedno pytanie zostaje: jakie dane o użytkowniku, sprawią że będę miał największą pewność że to właśnie on głosował?

pozdr,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.