Mam bardzo fajny skrypt, który pochodzi z ksiazki php i MySQL tworzenie stron www, ale co ciekawego wywala błędy.
nic nie zmieniałem, może ktoś mi powiedzieć co jest nie tak?
pliki:
uwierz_glowny.php
tylko_czlonkowie.php
wylog.php
uwierz_glowny.php
<?php { // jeżeli użytkownik wła¶nie podj±ł próbę zalogowania $iduzytkownika = $_POST['iduzytkownika']; $haslo = $_POST['haslo']; if (mysqli_connect_errno()) { } $zapytanie = 'select * from uwierzytelnieni_uzytkownicy ' ."where uzytkownik='$iduzytkownika' " ." and haslo=sha1('$haslo')"; $wynik = $bd_lacz->query($zapytanie); if($wynik->num_rows > 0) { // jeżeli dane s± w bazie zarejestrowanie identyfikatora użytkownika $_SESSION['prawid_uzyt'] = $iduzytkownika; } $bd_lacz->close(); } ?> <html> <body> <h1>Strona główna</h1> <? { } else { { // jeżeli próba logowania była nieudana } else { // nie było próby logowania lub nast±piło wylogowanie } // tworzenie formularza logowania } ?> <br> <a href="tylko_czlonkowie.php">Czę¶ć członkowska</a> </body> </html>
tylko_czlonkowie.php
<?php // sprawdzenie zmiennej sesji { } else { } ?>
wylog.php
<?php $stary_uzyt=$_SESSION['prawid_uzyt']; // przechowanie do sprawdzenie czy logowanie nastąpiło ?> <html> <body> <h1>Wylogowanie</h1> <?php { } else { // jeżeli brak zalogowania, lecz w jakiś sposób uzyskany dostęp do strony } ?> <a href="uwierz_glowny.php">Powrót do strony głównej</a> </body> </html>
baza:
CREATE DATABASE uwierz; USE uwierz; CREATE TABLE uwierzytelnieni_uzytkownicy ( uzytkownik varchar(20) NOT NULL, haslo varchar(40) NOT NULL, PRIMARY KEY (uzytkownik) ); INSERT INTO uwierzytelnieni_uzytkownicy VALUES ('uzytkownik', 'haslo'); INSERT INTO uwierzytelnieni_uzytkownicy VALUES ( 'testowy', sha1('haslo') ); GRANT SELECT ON uwierz.* TO uwierzytel@localhost IDENTIFIED BY 'uwierzytel'; FLUSH privileges;
no i super - wszystko cacy odpalamy uwierz_glowny.php , wpisujemy login, haslo
i
Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: mysql in c:\usr\krasnal\www\a\uwierz_glowny.php on line 10
co tu jest nie tak?