Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: data na forum
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
shpyo
Kurde, od momentu zmiany czasu na zimowy, na forum nic sie nie zmieniło (dalej jest letni). Serwer pokazuje +1h :/ Może zmieni to ktoś w końcu?
Niby drobny szczegół ale lekko kłopotliwy.

pozdr,
nospor
musisz se w swoim profilu ustawic ze wlasnie masz czas zimowy i będzie ok smile.gif
shpyo
ale idziecie na łatwizne tongue.gif
Tak będę musiał robić co każdą zmianę czasów?
nospor
To sie namachasz, aż dwa razy do roku. Pozatym tak funkjconują wszustkie fora.
Równie dobrze możesz być teraz w afryce gdzie jest inna strefa czasowa. Skąd to serwer ma wiedziec? Tak wiec ustawiasz se sam
limak
Cytat
Skąd to serwer ma wiedziec
po adresie ip winksmiley.jpg tongue.gif
shpyo
dobra! przekonaliście mnie! tongue.gif
sztosz
Na wielu forach, jest opcja Automaticly adjust DST winksmiley.jpg Więc czumu nie na IPB?
sobstel
Cytat(sztosz @ 2005-11-21 19:00:56)
Na wielu forach, jest opcja Automaticly adjust DST winksmiley.jpg Więc czumu nie na IPB?

moze dlatego ze masz mase stref czasowych, a do tego kilkanascie zmian czasu o roznych porach na calym swiecie (do tego konkretne pory przestawiania zegarow zmieniaja sie co roku i do tego jeszcze wahaja sie miedzy 30min a 2h). nie wiem na jakiej zasadzie jest to dokonywane na wspomnianych przez ciebie forach, ale nie jest to na pewno sprawa prosta.

z drugiej strony na polskim forum, gdzie chyba wszyscy uzytkownicy sa w tej samej strefie czasowej automatyczna zmiana czasu mialaby zdecydowanie sens.
dr_bonzo
A powiedzcie mi po co wam taki dokladny czas? Mi wystarcza data -- wiem np. ze post ma rok a nie np. dwa dni. A godzina: tylko po to zeby zobaczyc roznice w sekundach, ktora dzieli niektore posty w jednym temacie biggrin.gif
sztosz
dr_bonzo chyba ma rację, sopel po części też, ale ja nadal twierdzę że to nie jest takie trudne winksmiley.jpg
sobstel
Cytat(sztosz @ 2005-11-22 11:28:11)
dr_bonzo chyba ma rację, sopel po części też, ale ja nadal twierdzę że to nie jest takie trudne winksmiley.jpg

w takim razie zaproponuj rozwiazanie tongue.gif (nawet niekoniecznie co do forum IPB) bardzo mnie ono ciekawi ;-)
sztosz
tablica

[miejsce_na_ziemi] - [od_kiedy] - [do_kiedy] - [ile_h]

Potem sprawdzasz jakie [miejsce_na_ziemi] i jaka jest data i dodajsesz [ile_h] do daty wyświetlanych postów. To chyba nie jest trudne winksmiley.jpg

Możesz też dać userowi wolną rękę co do [od_kiedy] - [do_kiedy] - [ile_h]

Jak sie user zaloguje na stronie, to sprawdzasz ta datę i w np. sesji zapisujesz ile h ma sie zminieć data wszystkich postów.

jeżeli coś pominąłem, albo to sie nie trzyma kupy to powiedzcie co i dlaczego.

A co do racji jaką ci czściowo(!) przyznałem, to chodziło mi o to:

Cytat
z drugiej strony na polskim forum, gdzie chyba wszyscy uzytkownicy sa w tej samej strefie czasowej automatyczna zmiana czasu mialaby zdecydowanie sens.

Nie wszyscy są z polski winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.