Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Autouzupełnianie w <input type="text" ...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
grizmo
Mam formularz na kórym jest
  1. ...
  2. <input type="text" name="pole1" value="">
  3. ...

W momencie kiedy wpisuję frazę kiedyś już wpisywaną podpowiada mi pasujące odpowiedniki. Jak to wyłączyć?
nospor
Chlopie, to jest zalezne od przeglądarki a nie od kodu html. przenosze na Hydepark.
Poszukaj se gdzies w opcjach by ci nie uzupelnial
grizmo
Chłopie ale da się zrobić tak że niektóre inputy są uzupełniane a niektóre nie więc nie mów mi że jest to po stronie przeglądarki i przenieś ten temat tam gdzie był bo może będzie ktoś kto taką wiedzę pisiada. Pozdrawiam
mike
Skoro nie wiesz to czemu się rzucasz i nie dasz sobie powiedzieć.

Nie da się ustawić z poziomu kodu strony aby przeglądarka (nie)zapamiętywała tekstów w polach typu input (type=text).

Możesz to sobie ustawić w swojej przeglądarce, ale nie w kodzie!
MrMag
wpadlem na glupi pomysl :]

mozna wygenerowac losowo name danego pola np cos w stylu 87345gdf8g8dg8df wtedy nie ma co zapamietywac, poniewaz nigdy takiego pola nie uzywalismy. nastepnie przeslac np w hidden te nazwe i potem z niej zczytac dane... tylko po co...
nospor
Cytat
Chłopie ale da się zrobić tak że niektóre inputy są uzupełniane a niektóre nie
Tak, inputy typu checkbox nie są automatycznie uzupelniane gdy wpisujesz do nich tekst smile.gif

A na powaznie jeszcze raz: to robi przegladarka. Uzywaj opery, mi tam ona domyslnie nigdy nic nie uzupelniala

Cytat
wpadlem na glupi pomysl :]
hmmm, moze i nie glupi, ale jak sam dobrze zauwazyles: tylko po co smile.gif
FiDO
  1. <input type="text" name="pole1" autocomplete="off">

Dziala na IE i chyba Operze.. w FF nie pamietam. Nie jest to oczywiscie zgodne z zadnym standardem.. ale dziala.
grizmo
FiDO wielkie dzieki za bardzo konkretną podpowiedź. Właśnie tego szukałem. A po co to mi jest potrzebne .... ?
Już mówię: Jeśli z jednego kompa z tej samej aplikacji korzysta wiele osób nie wskazane jest aby wiedziały o swoich loginach.
Jeśli jeszcze ktoś będzie miał coś zgodnego ze standartem proszę o info.
Pozdr.
cadavre
Jeszcze <textarea> nie jest uzupełniany. Można zrobić ale wtedy minimalna wysokość to trzy wiersze.
FiDO
Nie ma czegos zgodnego ze standardem, bo ten nie przewiduje takiej funkcjonalnosci. Jesli chodzi tylko o to, aby strona sie walidowala to mozesz nadawac ten atrybut za pomoca JS. Ja tak robie w swoim wlasnym skrypcie autouzupelniania w JS, zeby sie nie pojawialy dwa "okienka" z podpowiedziami (obj.setAttribute('autocomplete', 'off'); ).

PS. przenosze temat z powrotem na "Po stronie przegladarki".
Zajec
Cytat(cadavre @ 2006-01-02 20:21:02)
Jeszcze <textarea> nie jest uzupełniany. Można zrobić ale wtedy minimalna wysokość to trzy wiersze.

rows="1"

Jedyny minus, że enter spowoduje dodanie linii, a nie wysłanie formularza.
dr_bonzo
Cytat
Już mówię: Jeśli z jednego kompa z tej samej aplikacji korzysta wiele osób nie wskazane jest aby wiedziały o swoich loginach.

No to trzeba odpowiednio skonfigurowac aplikacje (wylaczyc autouzupelnianie) i/lub pozakladac kazdemu osobne konto na kompie. A php niech sie zajmuje czym innym.
ActivePlayer
a jakies onload value='' nie da rady ? albo np onload uruchomic jakas funkcje ktora czeka 30 ms i dopiero wtedy kasuje values ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.