Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <select> i <option> jak po przeładowaniu strony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
miedzna
Mam taki kod:

1. <SELECT NAME="skok">
  2. <OPTION VALUE="1">1
  3. <OPTION VALUE="2">2
  4. <OPTION VALUE="3">3

jak zrobic tak: user wybrał np 2, po przeladowaniu strony dalej jest wybrana 2 a nie ustawia się domyslnie na 1?

P.S. Pewnie nospor odpowie pierwszy smile.gif
nospor
w php generujesz tego html?
jesli tak to musisz spraawdzac czy padla juz w poscie wartosc selecta i jesli tak to daną opcje zaznaczac. juz to bylo pare razy na forum php

Cytat
P.S. Pewnie nospor odpowie pierwszy
A jak smile.gif
miedzna
Właśnie nie z poziomu php, tylko html`em smile.gif
nospor
no to samym html'em tego sie chyba nie da zrobic. Takie rzeczy ewetnualnie w przeglądarce mozna ustawic ale i za to glowy se nie dam uciąć.

Autor nie ponosi odpowiedzialności za treść tego posta smile.gif
miedzna
a jak za pomoca php do wybranego <option> dopiszę selected?
nospor
no jak to jak?
  1. <?php
  2.  
  3. echo '<select name="blabla">';
  4. echo '<option value="1" '.((isset($_POST['blabla']) && $_POST['blabla']==1) ? 'selected="selected"' : '').'>opcja 1</option>';
  5. echo '<option value="2" '.((isset($_POST['blabla']) && $_POST['blabla']==2) ? 'selected="selected"' : '').'>opcja 2</option>';
  6. echo '....';
  7. echo '</select>';
  8. ?>
lub podobnie smile.gif
miedzna
Dzięki, ale pytałem się że jeżeli dopiszę selected, to czy zadziała, a jak dopisac, to juz wiedziałem smile.gif
nospor
sorki, źle dotyczatelm. ostatnio malo spię.
Ale skoro wiedziales jak dopisac to trzeba bylo dopisac i sprawdzic samemu tongue.gif
angel2953
Jeśli chodzi o samego HTML to możnaby spróbować zrobić to za pomocą JS. W adresie kodujesz jaką opcję user wybrał a potem tylko ustawiasz selecta, poprzez JS, na daną opcję.
SHiP
Najprościej i naljepiej moim zdaniem byłoby JavaScipt + cookies
Zaznaczasz selecta i wysyla sie ciacho. Ładujesz strone ciacho sie wczytuje sprawdza i zaznacza odpowiedną opcje

Tutaj masz artykuł na temat ciastek w JS http://www.quirksmode.org/js/cookies.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.