Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Okno zwijane i rozwijane z belką
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
v3n0m
Czołem! Zawracam się do Was o młodzi, dzielni, ambitni programiści!
Mam pytanie. Jak zrobić coś takiego, co pokażę za chwilę na zrobionych przeze mnie rysunkach. Otóż sprawa wygląda następujaco. Chciałbym mieć takie pole z treścią na stronie, którą można zwinąć, tak by dana treść nie była widoczna, ale gdy ktoś kliknąłby w odpowiedni przycik, okno by się rozserzyło i wiadomość byłaby widoczna. Widziałem ten efekt na paru stronach internetowych, więc mam nadzieję, że to wogóle jest możliwe do wykonania. Przejdźmy zatem do wizualizacji mojej wizji tongue.gif

Rysunek ten przedstawia belkę takowego okna. W czerwonym okręgu wyszczególniłem przycik, na który użytkownik klika i kolejno następuje oto nstępujący efekt:

czyli rozwinięcie się treśći. Nie chodzi mi o animację, tylko poprostu o roszerzenie się takowego okna w dół. Mam nadzieję, ze ktoś mnie zrozumiał i wie jak mi pomóc. Jeśli nie bedziecie jeszcze wiedzieć o co mi chodzi to mogę wykonać animację.

Liczę na was. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
mike
A powiedz mi jaki to a związek z php?
Odpowiem Ci: Żaden

Przenoszę na Po stronie przeglądarki

P.S.
Zobacz tutaj: Rico effects
v3n0m
LOL, myślałem, ze to jest w php napisane. Skoro mówisz że nie php to w czym?
mike
php nie ma zadnego związku z przeglądarką, to co widzisz to zasługa (X)HTML'a, CSS, JS, i rzeczy działających po stronie klienta

A php ma "tylko" za zadanie żebyś coś zobaczył, a to jak to zobaczysz to zasługo powyższych.

Zerknij na link, który dopisałem do swojego posta powyżej.
v3n0m
@mike_mech bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. Link który mi dałeś sprawdziłem i znalzłem połowicznie to, czego szukałem. Mianowicie, na tej stronie ktoś podaje przykłądy różnych kodów i efekt o który mi chodzi jest wtedy gdy kliknie się np na code czy na explanation. Nie ma natomiast wyjaśnione jak ten efekt uzyskac. I still need help sad.gif
mike
Oki, przepraszam tamten link nie był do końca precyzyjny, choć w zamyśle miał Cie doprowadzić do tego:
Combination Effects Demo

Poklikaj na stronie a znajdziesz download i przykłady jak używac róznych efektów tak prezentowanych (Ciebie interesuje chyba najbardziej efekt BlindDown i BlindUp)
v3n0m
O!! Dziękuję Ci bardzo. Jestem już coraz bliżej celu. Faktycznie chodzi o efekt BlindDown i BlindUp. Ściągnąłem już scriptaculous-js-1.5.1.zip, ale w javascripcie jestem totalnie zielony. Mógłbys mi pomóc? Byłbym wielce zobowiązany.
dragomir
mysle ze w Twoim wypadku, kiedy potrzebujesz prostego skryptu do rozwijania okna, najlepiej bedzie po prostu napisac funkcje w js zmieniajaca parametr "display" danego elementu, cos w stylu:

Kod
function shBlock(id) { var item; item = document.getElementById(id);
if (item.style.display == 'none') {item.style.display = 'block';} else { item.style.display = 'none'; } }

wstawiasz sobie cos takiego w sekcji <script>, tworzysz div'a (badz inny element) ktory ma sie pojawiac i znikac oraz linka (tekstowy, obrazek, cokolwiek), div'owi nadajesz jakies id a linkowi przyporzadkowujesz href="java script:shBlock(id_tego_diva);" cala filozofia.

//edit: jesli chcesz zeby div nie byl widoczny na poczatku to oczywiscie nadajesz mu w css display: none;
v3n0m
@dragomir Bardzo Ci dziękuję za napisanie kodu. Zrobiłem wszystko tak jak mówiłeś ale nie działa, chyba coś robię nie tak. Mam prośbę. Podaję link do tego co zrobiłem. Gdybyś to mógł przejrzeć i poprawić moje błędy. Byłbym bardzo wdzięczny.

http://apaulo.hopto.org/emes/rozwijanie.zip
FiDO
Przy wywolywaniu funkcji shBlock ID elementu musisz podac w apostrofach, a nie bez niczego.
v3n0m
Jeeeeeeest! Mam to, czego chciałem, chowa się i pojawia po kliknieciu na link biggrin.gif Rzeczywiście pomogła modyfikacja linka na
Kod
<A href=javascript:shBlock("jakiesid");>link</a>
Mam jeszcze pytanie. Jak zrobić, żeby ten blok był na początku niewodoczny?? Ktoś coś chyba mówił o css ale nie wiem jak to zrobić. Cssa mogę stworzyć, ale co w nim napisać? Dziękuje wszystkim za poświęcony czas.
mike
~v3n0m troche zaczynasz przesadzać z tym brakiem samodzielności. mad.gif
Przecież ~dragomir Ci napisał: "jesli chcesz zeby div nie byl widoczny na poczatku to oczywiscie nadajesz mu w css display: none;"
v3n0m
PRzepraszam, Mikemech sad.gif Chodzi mi o to, ze napisałem w cssie:

Kod
DIV.jakiesid {
    PADDING-RIGHT: 10px; PADDING-LEFT: 30px; FONT-SIZE: 12px; PADDING-BOTTOM: 10px; PADDING-TOP: 10px; FONT-FAMILY: helvetica; display: none;
}

ale i tak blok jest widoczny na początku sad.gif
To nie tak, ze nie jestem samodzielny, tylko jak coś robię to nigdy nei działa worriedsmiley.gif
mike
Poczytaj trochę o CSS.

1. <style type="text/css">
  2. div.jakiesid {
  3. /* element div z klasą jakiesid */
  4. }
  5.  
  6. div#jakiesid {
  7. /* element div z identyfikatorem jakiesid */
  8. }
php programmer
przyklad takiej stronki
www.karwiny.abc.pl
w dziale: ogłoszenia
v3n0m
Ok, poczytałem na wikipedii. Czyli to ma być tak?

Kod
<style type="text/css">
div.jakiesid {
display: none;
}

div#jakiesid {
display: none;
}

</style>
<A href=javascript:shBlock("jakiesid");>Pokaż / Schowaj</a><br><br>
<div align="center" id="jakiesid"><table bgcolor="#282828"" width="500" height="400"><tr><td>blablabla</td></tr></table></div>

No i działa, bo div się ukrył, ale nie chce sięjuż pojawić. Pewnie znów coś skopałem sad.gif
php programmer
zeby sie pojawilo..

Kod
<style type="text/css">
div.jakiesid {
display: block;
}

div#jakiesid {
display: block;
}

</style>
mike
Oj coś czuję że nic z tego nie bedzie, echhh.
Masz cały kod:
  1. <style type="text/css">
  2. div#jakiesid {
  3. padding: 10px 10px 10px 30px;
  4. font: 12px haveltica;
  5. display: none;
  6. }
  7.  
  8. <script type="text/javascript">
  9. function shBlock(id)
  10. {
  11. var item;
  12.  
  13. item = document.getElementById(id);
  14.  
  15. if( item.style.display == 'none' || item.style.display == '')
  16. {
  17. item.style.display = 'block';
  18. }
  19. else
  20. {
  21. item.style.display = 'none';
  22. }
  23. }
  24.  
  25. <a href="javascript:shBlock('jakiesid')";>link</a>
  26.  
  27. <div id="jakiesid">Lorem ipsum, bla bla , bla Lorem ipsum dolor sit amet</div>
v3n0m
Aaaa, no widzisz, teraz rozumiem gdzie robiłem błąd. Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie za zaangażowanie, przepraszam za moje marudzenie. Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.