Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie SQL - brak wyników
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Raynold
Właściwie wszystko jest w temacie - tworzę zapytanie, spodziewam się, że w pewnych przypadkach przeszukanie bazy skończy sie porażką i nie zostanie znaleziony żaden wiersz pasujący do zapytania. W jaki sposób mogę to sprawdzić? Czy przez jakąś zwróconą wartość logiczną OCIparse, czy OCIexecute, czy może OCIcommit? W manualu php nie ma wyjaśnionej takiej sytuacji i w związu z tym jestem w kropce. Czy ktoś może mi pomóc?
Bartech
Facet, piękny temat tylko nie wiadomo o co Ci chodzi...

Co ty chcesz sprawdzć?

Najlepiej pokaż na przykładzie!
nospor
@Bartech chodzi oto, ze zapytanie, na ktore nalożone są warunki, moze nie zwrocic zadnych rekordów. i jak to sprawdzic, czy zwrocilo.

do mysql jest mysql_num_rows(). Do oracle nie znalazlem nic takiego. Mozna jedynie pobrac wszystkie wyniki oci_fetch_all. funkcja ta zwraca liczbe znalezionych rekordow a do zmiennej podanej w parametrze zapisuje je.
mozna tez pobrac jeden rekord oci_fetch_array i jesli zwroci false, znaczy ze nie ma zadnych wynikow.

pozatym problem twoj lezy po stronie php. tam tez przenosze

edit:
po dokladniejszym przeanalizowaniu manuala widac, iz w funckji oci_fetch_all mozna ustawic parametr maxrows na 0,co teoretycznie nie spowoduje pobrania rekordow, a jedynie zwroci ich ilość. Ale nie sprawdzalem tego i nie wiem czy tak to sie zachowa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.