Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Standardy sieciowe a pozycjonowanie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
JaRoPHP
WITAM!!!

Chcę poruszyć temat: czy standardy sieciowe mają wpływ na pozycjonowanie, a jak nie (tak ja uważam), to czy nie powinny być ważniejsze od innych reguł?
Zastanawiam się, co powinno decydować o wysokości współczynnika rankingu, bo chyba nie to, że na stronie 1000 razy pojawia się słowo kluczowe (może przesdziłem),
ale wieci co mam na myśli, lub też to, ile linków prowadzi do danej strony (choć jest to ważne).
Moim zdaniem, algorytm przydzielania współczynnika, powinien brać pod uwagę, czy strona jest zgodna ze standardami, a potem dobiero powinny być brane pod uwagę pozostałe cechy,
CO wy na to? A może wyszukiwarki uwzględniają standardy sieciowe?
kopendrex
Witam, juz pewien okres intersuje sie tym tematem. Moze nie jestem jakis specjalista ale odszedlem do paru wnioskow.
Na pozycje ma wplyw bardzo duzo roznych czynnikow i czynniki ciagle w pewien sposob sie zmieniaja. Co do standardow wydaje mi sie ze jesli napiszesz strone poprawnie, to napewno nie zaszkodzi. Moze nie bedzie mialo decydujacego wplywu ale ziarnko do ziarnka.
Chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie zalozenie ze maja wplyw.
Pozdrawiam
JaRoPHP
WItam!
To wiem, ale mam tezę, że jedną z najważniejszych rzeczy powinno być to, czy strona jest zgodna ze standardami.
Nie uważacie tak samo?
Owszem słowa kluczowe, linki o treści słów kluczowych i tak dalej, ale mogę zrobić linków 100 (no, przesada, ale tak żeby było dużo i nie zostać uznany za SPAM), i umieścić je w h1...
ALe co z tego!
Czy standardy nie powinny mieć wpływu?
Jest to tylko hipoteza, chce poznać waszą opinię.
sf
W mojej opini to strony, ktore maja bledna walidacje powinny sie nie wyswietlac.. co mnie tam jakies pozycjonowanie interesuje tongue.gif
JaRoPHP
Owszem, ale zaraz nie wyświetlać!
Większość stron (nawet bardzo dobrych merytorycznie) nie jest poprawnie walidowana, poprostu jest źle napisana...
bela
Ja powiem na przykladzie wlasnego bloga. Nie ma on prawda oszalamiajacej ogladalnosci (20-30 dziennie tongue.gif).
Strona oparta na wordpressie, kod bardzo poprawny, design na css. Google czesto gosci, na drugi dzien juz jest aktualny wpis. Zreszta jesli strona nie bylaby napisana poprawnie to sadze, ze nie wyladowala tak wysoko w googlu. Byla nawet na 1. miejscu pod bela, ale teraz jest 2. i nie narzekam.
gekon
Stosunek treści do kodu ma znaczenie. Więc jeśli napiszesz semantycznie poprawną stronę to na pewno Ci nie zaszkodzi, a może pomóc. A czy powinno byc głównym czynnikiem indeksowania stron? Raczej nie, bo nie szukasz przecież poprawnego kodu tylko interesującej Cię treści. A co do wyświetlania: application/xhtml+xml rozwiązuje sprawę. W przypadku aplikacji XMLa agent (przeglądarka) ma obowiązek wyświetlić stronę z błędem zamiast niepoprawnego dokumentu.
harp
Sam fakt zgodności kodu ze standardami ma małe, o ile w ogóle ma znaczenie w tej kwestii. Ale oddzielenie treści od części prezentacyjnej dokumentu przez odpowiednie zastosowanie CSS zwiększa, jak napisał Gekon, procentową zawartość treści w kodzie, co na pewno ma swój pozytywny wpływ. Tyle, że nieduży, bo wartościowość informacji wyznaczają linki do niej prowadzące i to jest podstawowy czynnik wpływający na pozycję strony.
JaRoPHP
OKI!!!

Z tym wszytskim się zgadzam, ale czy to, że strona jest zgodna ze standardami sieciowymi (XHTML nie wazne czy Transitional, czy Strict - tym bardziej czy XHTML1.1, który jest jako aplikacja xml wysyłany)), nie powinno mieć WISZKEGO ZNACZENIA?questionmark.gif

Pytam się co powinno być, a nie jak jest!
Chyba macie jakieś zdanie na ten temat, przecież pozycjonowanie z zastowsowanie diva przesuniętego o 1000em w lewo, jest bez sensu, a działa - w końcu robot wyszukiwarki go indeksuje, ale czy tak powinno być?questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.