Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przypominanie... jak to zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
espeen
Witam.
Nie wiem za bardzo czy nawet umieszczam ten temat w dobrym dziale ale do rzeczy.
Otóż chciałbym zrobić coś w rodzaju przypominania, taki mały kalendarz gdzie moge sobie wpisać żę np 25 stycznia jest ważne wydarzenie. Chciałbym aby to była baza danych gdize wpisuje:
|nazwa wydarzenie| ile przed tym wydarzeniem ma mnie powiadomić | data wydarzenia.

W jaki sposób zrobić aby, chyba aplikacja php sprawdzałą czy na dany dzień jest przewidziane jakieś wydarzenie i 2 tygodnie wcześniej wysyłała do mnie maila z powiadomieniem?

Pytam ponieważ zupełnie brak mi pomysłu jak to zorganizować.
Balon
wydarzenie *

wszystko to sprawdzasz cronem co np 12h
w bazie data wydarzenia to data wydarzenia
a data powiadomieniea to np 7 * 24 * 3600 (tydzien)
i odejmujesz wydarzenie od powiadomienia i masz dzien w ktorym ma byc wysalny mail
potem skrypt sprawdza date z podanego czasu i sprawdza ja z aktualna data i jesli jest taka sama data to leci mail do uzytkownika i tyle tongue.gif
espeen
A możesz coś więcej na temat tego skryptu?
Tzn jak zrobić skrypt który sma będzie sprawdzał, bez uruchamiania go przez jakąś osobe?
Może mógłbyś jakiś krótki przykład?
Balon
Krótki przykład: CRON ;] http://pl.wikipedia.org/wiki/Cron_%28program%29 on bedzie uruchamial skrypt za Ciebie

a co do skryptu to nie bede Ci go pisal bo lepiej samemu dojsc do tego co i jak nie ? winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.