Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak poprawnie przygotować konfiga do strony?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kukix
Witam.
Ostatnio postanowiłem przerobić konfiga w mojej stronie... dotychczasowy oparty o baze danmych zbytnio obciąża serwer...

myślałem, oczymś zapisywanym z pliku... i tutaj mam dylemat...

wszystkich parametrów, które chciałem zapisać jest 300...ładowanie ich wszystkich do tablicy, może nie być dobrym pomysłem... (chodzi o pamięć RAM serwera...) i mam kilka propozycji.. prosze o ocene...

1. <?php
  2. $dbhost = '***';
  3. $dbuser = '***';
  4. $dbpass = '***';
  5. $db = '***'; 
  6. ?>

1. <?php
  2. $settings['db'][0]['user'] = '**';
  3. $settings['db'][0]['pass'] = '**';
  4. $settings['db'][0]['host'] = '**';
  5. $settings['db'][0]['name'] = '**';
  6. ?>

1. <?php
  2. $cfg['dane_dom'] = '**';
  3. $cfg['dane_email'] = '**';
  4. $cfg['dane_faks'] = '**';
  5. $cfg['dane_firma'] = '**';
  6. ?>

Jest możliwość załadowania tylko części parametrów, które są potrzebne w danym momencie?
Można by includować w odpowiednim przypadku inny plik z configiem, ale chciałem wszystkie parametry zxapisywać w jednym pliku...

P.S. Jakie powinno być optymalne ustawienie CHMOD dla pliku configa?
Vogel
300 parametrow to nie jest dużo. to bardzo mało i serwer nawet tego nie odczuje.
Domin
Ja preferuje bazy danych... Moim zdaniem nie jest to zbytnie obciązenie. A nauczony wcześniejszymi doświadczniami z serwerami różnych firm, nie wszystkie obsługują prawidłowo funkcje fopen, itp...
ActivePlayer
robisz sobie klase config. getparam, setparam. ja np wewnatrz mam odczytywanie wszystkich konfigów z mysqla. ale nie bylo by problemu przerzucić sie na pliki, xmla, albo dodac jakies cachowanie.
Vogel
pliki sa szybsze jakby nie bylo. i prostsze. jak masz juz gotowe rozwiazania to ich uzywasz (config w bazie) a jak nie - plik, include i zglowy winksmiley.jpg
Adiasz
mozesz uzyc gotowej klasy Config
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.