Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie do forum
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
siemakuba
Witam,
mam taką małą prośbo-sugestię. Byłoby naprawdę kul, jakby udało się dołożyć do tego małego ślicznego inputa na samej górze forum zaraz obok napisu "Zaloguj" atrybut tabindex z wartością 1. No, przepięknie by to było, bo zaraz po otwarciu strony forum wystarczyłoby wcisnąć Tab i już można pisać login :)

Ja jak widać po liczbie wpisów logowałem się jeszcze niewiele razy, ale niektórzy... hmmm, oni to by dopiero docenili takie udogodnienie :)

Czy to lenistwo, że nie chce mi się myszką ruszyć i kliknąć w input? No nie, przecież do tej pory ruszam i klikam. Ale jakże by było użytecznie i user friendly gdyby nie trzeba było tego robić :)

P.S. odraz trzeba by było dać tabindex="2" na input z hasłem i tabindex="3" na submit do logowania, bo inaczej to kiszka i nici z wygody.

Uprzejmie proszę o pozytywne rozpatrzenie niniejszej prośbo-sugestii.
siemakuba

pozdr.
seaquest
Tak się zastanawiam. Dlaczego tak ma być?
Zawsze możesz skorzystać z automatycznego logowania, bo czemu nie.

A tabindexy lepiej zostawić na szybką odpowiedź, wyszukiwarkę itp... Wyszukiwarka jest trochę bardziej przydatna.
siemakuba
Cytat
Zawsze możesz skorzystać z automatycznego logowania, bo czemu nie.

hm, chociażby dlatego nie, że cookiesy są kasowane przy każdorazowym zamknięciu przeglądarki :) świadome ustawienie z kilku powodów.
Cytat
A tabindexy lepiej zostawić na szybką odpowiedź, wyszukiwarkę itp

ofkors, każdemu przydałyby się do czegoś innego. Ale, w obecnej chwili ich nie ma (przynajmniej na głównej stronie forum, od której chyba większość zaczyna). Stąd głownie moja sugestia - gdyby były już wykorzystane zaakceptowałbym taki stan :)
aha, no i
Cytat
Tak się zastanawiam. Dlaczego tak ma być?

absolutnie nie "ma być", a poprostu "mogło by być" :)

pozdr.
nospor
Cytat
Ja jak widać po liczbie wpisów logowałem się jeszcze niewiele razy, ale niektórzy... hmmm, oni to by dopiero docenili takie udogodnienie smile.gif
To spojrz na moją liczbe wpisów i ja nie doceniam takiego udogodnienia smile.gif

Cytat
Ale, w obecnej chwili ich nie ma (przynajmniej na głównej stronie forum, od której chyba większość zaczyna)
Dziwne, ja na stronie glownej widze wyszukiwarke. winksmiley.jpg
siemakuba
Cytat
Dziwne, ja na stronie glownej widze wyszukiwarke.

hmm, faktycznie dziwne, bo ja też. A jeszcze pięć minut temu jej nie było! *joke*

nie o wyszukiwarke chodzi, ale o tabindex, który jak zasugerował seaquest mógłby być do niej właśnie wykorzystany. A obecnie nie jest ;>
seaquest
Gdybyśmy go dali do okienka logowania, to wszędzie by się zmieniło, przy wyświetlaniu tematu też, a tak być nie powinno.

Mimo wszystko proponuję korzystać z cookies. Nie powodują one przecież żadnego zagrożenia.
siemakuba
nie no luz, przecież nie ma problemu :) miałem tylko propozycję która wydaje mi się być słuszna z mojego punktu widzenia a wcale nie musi z punktu widzenia innych użytkowników, a tym bardziej osób odpowiedzialnych za usability całego forum.
świetnie sobie radzę i bez tego, jest naprawdę kul :)

Cytat
Mimo wszystko proponuję korzystać z cookies. Nie powodują one przecież żadnego zagrożenia.

zasadniczo nie chodzi o zagrożenie. dużo pracy wykonuje na domowym komputerze, większość z niej wymaga ciągłego Ctrl+F5 i czytego cache. Stąd czyszczenie wszystkiego przy zamykaniu przeglądarki i ftyczka w FF umożliwiająca szybkie opróżnienie cache. Usuwanie cookies faktycznie tak mocno nie jest mi potrzebne, ale przydaje się.

ok, zakończmy ;>
pozdr.
DeyV
siemakuba - spoko. Nikt tu nie uważa, że takie propozycje są formą ataku, i nie zamierzamy w żaden sposób się z tego powodu obrażać smile.gif

A że opnie są czasem negatywne - to normalne - w koncu to jest jakaś tam forma dyskusji roboczej, która ma sens tylko wtedy, gdy poglądy są różne.

Dlatego jeśli będziesz miał tylko jakiekolwiek jeszcze sugestie - wal śmiało. Może się na nie zgodzimy, może nie, może będzie nam się chcialo a może nie. Ale zawsze skłania to do myślenia, a dobrych pomysłow nigdy za wiele... smile.gif
siemakuba
Cytat
Nikt tu nie uważa, że takie propozycje są formą ataku, i nie zamierzamy w żaden sposób się z tego powodu obrażać

nawet mi to przez myśl nie przeszło :)
Cytat
w koncu to jest jakaś tam forma dyskusji roboczej, która ma sens tylko wtedy, gdy poglądy są różne.

w takim właśnie duchu zgłosiłem moją sugestię i jestem w pełni usatysfakcjonowany przytoczonymi przez zarząd argumentami przeciw takiemu rozwiązaniu.

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.