Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nospor
Zapewne wiecie juz (w domysle fanatycy opery), ze wyszla opera9. Ma jeszcze pare bugow, jeden szczegolnie mnie smuci, ale jakos przezyje. Ale nie otym chcialem.

Dzis dorwalem fajny link:
http://tobyinkster.co.uk/Software/w3dev_menu/w3dev-2.91.ini
Zainstaluje to nam dodatkowe menu w operze, które bedzie zawierało pare fajnych opcji. Szczegolnie jedna z nich mi się bardzo spodobala: Computed CSS (on hover).
Powoduje ona, iz gdy najedziemy kursorem nad dany element strony, to wyswietli nam sie css dla niego, a gdy klikniemy ten element, to pokaze nam się jego źródło (html). Mi się bardzo ta opcja podoba.

Jesli macie gdzies jeszcze jakies inne fajne linki do tego typu rzeczy, podrzucajcie tu.

ps: prosze mi w tym temacie nie wyjezdzac tylko z FF. zwolennicy FF niech se zalozą swoj topic smile.gif
hwao
Wiesz, moim zdaniem wydawac przegladarka jaka "stable" posiadająca jeszcze takie bugi, ktorych nie poprawili (w dodatku bardzo przeszkadzaja w przegladaniu internetu). Na dodatek dobrze o nich wiedzieli - to po prostu smiech na sali, takie nie powazne podejscie. Przynajmniej dla mnie.
nospor
Cytat
posiadająca jeszcze takie bugi, ktorych nie poprawili (w dodatku bardzo przeszkadzaja w przegladaniu internetu)
jakie? a juz sczegolnie zaintesowalo mnie to: "w dodatku bardzo przeszkadzaja w przegladaniu internetu". Co ci przeszkadza?
hwao
Cytat
E, nie poprawili błędu z bety - nie mogę zamknąć 'pływających okienek' we flashu.. :F

Cytat
@pawlik: dokładnie, poza tym mam dziwne wrażenie, że błędy z bety odnośnie tabelek są jeszcze gorsze. Teraz coprawda mi sie nie rozjeżdzają, ale na niektórych phpBB wyśrodkowuje mi wszystkie posty sad.gif wiecie jak to się źle czyta? sad.gif

Cytat
oby jak najszybciej poprawili ten blad z flashem
nospor
i to ze cos tam z flashem nie dziala to niby to ma, cytuje:
"w dodatku bardzo przeszkadzaja w przegladaniu internetu"
bez jaj biggrin.gif

uzywam opery dobry kawal czasu i sie nie spotkalem z jakims bledem z flashem. nawet jesli on jest, to mi on bardzo nie przeszkadza w przegladaniu internetu... ba, on mi wogole nie przeszkadza winksmiley.jpg
dr_bonzo
1. centrowanie tekstu zdarzalo mi sie czasami -- baaardzo zadko
2. jest juz opera 9, sciagac biggrin.gif http://www.opera.com/download/
3. co do flasha -- wlaczam go kiedy jest potrzebny wiec bledu nie widzialem smile.gif
nospor
a ja juz chyba wiem oco chodzili z tym flashem. Nie jestem pewien czy to wogole flash byl, ale zdarzaly sie wyskakujace reklamy, klikalo sie w x i sie nie zamykaly. Ale opera ma funkcjonalanosc blokowania niechcianej tresci. I takie wlasnie badziewia mam blokowane wiec juz od dluzszego czasu nie mialem z tym problemu. Po co ma mi cos wyskakiwac? zeby to zamknac? Czyz nie lepiej od razu to zablokowac? biggrin.gif
Vogel
co do flasha: prawy klik -> zablokuj zawartosc i wybieramy "plywajace okienko". i wuala
nospor
@Vogel czyz nie to wlasnie napisalem w poprzednim poscie? Blokada zawartosci strony.

No nic, moze do tematu wrocmy: zna ktos jeszcze jakeis ciekawe linki z fajnymi rzeczami do opery?
Sabistik
Ja tam chcialbym zobaczyc jakies uzyteczne widgety ktore mogly by chodz w malym stopniu dorownac pluginom w ff. smile.gif
mike
Cytat(Sabistik @ 20.06.2006, 16:47 ) *
Ja tam chcialbym zobaczyc jakies uzyteczne widgety ktore mogly by chodz w malym stopniu dorownac pluginom w ff. smile.gif

Pod Operę?
Nie zobaczysz laugh.gif

A jak zobaczysz to i tak można je zastąpić dwoma słowami: Web Developer tongue.gif
GrayHat
cos jest nie tak z ta opera ;(
zainstalowalem i jak ja uruchamiam to nic sie nie dzieje.. help me

ok podzialala instalacja w innym katalogu winksmiley.jpg
dr_bonzo
OMG: wersja, system, cokolwiek wiecej powiedz
bełdzio
Cytat(mike_mech @ 20.06.2006, 18:26 ) *
Pod Operę?
Nie zobaczysz laugh.gif

A jak zobaczysz to i tak można je zastąpić dwoma słowami: Web Developer tongue.gif

Czemu nie? co do WD to jest jego odpowiednik dla Opery
nospor
Cytat
Czemu nie? co do WD to jest jego odpowiednik dla Opery
Nie bądź taki... rzuc linkiem. Chce to zobaczyc, bo chyba nie masz na mysli tego co ja podalem w pierwszym poscie?
dr_bonzo
W koncu znalazlem, mialem to ( http://operawiki.info/WebDevToolbar?show_comments=1 ) zainstalowane, ale nie uzywalem biggrin.gif przyzwyczailem sie do wlaczania FFoxa.
nospor
@dr_bonzo - no to juz mi teraz nic nie brakuje w operze. dzieki smile.gif

Aczkolwiek jesli ktoś cos jeszcze ma ciekawego to niech sie nie krepuje smile.gif
dr_bonzo
@nospor: tylko po zainstalowaniu tego twojego menu tamto zniknelo, niewiem czy, i jak da sie uzywac dwoch na raz.
nospor
@dr_bonzo ja mialem na odwrot. najpierw mialem to moje, a potem doinstalowalem Twoje. No i moje zniknelo... znaczy tak myslalem ze moje zniknelo. Okazalo sie jednak, ze to moje weszlo wsklad Twojego i znajduje sie w ktoryms z podmenu Twojego.
uffff, ale zakrecone winksmiley.jpg ale wszystko dziala git i wszystko jest jak byc powinno.

edit: znaczy przeszla tylko czesc, ta najwazniejsza dla mnie, min. css dla wybranych elementow. w zasadzie nic wiecej nie potrzebowalem z tamtego mojego
NetJaro
@NuLL, zaraz będzie walka zwolennicy Opery vs. zwolennicy FireFoxa smile.gif
nospor
Pojawilo sie fajne cudo dla Opery:
http://dev.opera.com/articles/view/opera-developer-tools/
Szczegolnie ciekawie zapowiada sie DOM console
dr_bonzo
Cytat
@NuLL, zaraz będzie walka zwolennicy Opery vs. zwolennicy FireFoxa

Cytat
Szczegolnie ciekawie zapowiada sie DOM console

No to w koncu bede mogl przestac uruchamiac FF biggrin.gif

eeeeee....
po chwili testowania: cieniutkie w porownaniu do DI w FF

gdzie tu delete button jest ? smile.gif
nospor
Cytat
gdzie tu delete button jest
jest tongue.gif
POszukaj dobrze smile.gif

pozatym jest to dopiero wstepna wersja i zapewne sie rozwinie jeszcze
MatheW
Jak to można połączyć wszystko? Bo u mnie to każdy dodatek dochodzi do innej konfiguracji menu sad.gif i nie moge z nich razem korzystac . nawet menu wdżety mi znikło
nospor
a jak ty to robiles? tylko nie mow ze klikales na linki. smile.gif

Musisz zlapac taki link i przeniesc na dany pasek co chcesz, wowczas wszystko masz tam gdzie chcesz smile.gif
MatheW
Ale mam problema z WebDevToolbar - on wymaga Web developer menu, ktore rozwala mi me aktualne menu :/ Bo tak przeciagnac to se przeciagnalem te buttony, ale co po tym jak sa one niektywne sad.gif
nospor
hmmm, ja sobie wlasnie te nowe linki przeciagnalem na WebDeveloper menu i wszystko dziala az milo. trudno mi powiedziec co tam u ciebie nie tak moze byc sad.gif
MatheW
Hehe troche programistycznego zacięcia i sam zdolalem sobie wyedytowac plik odpowiadajacy za menu - tak ze mam teraz wsio co chce biggrin.gif

Opera rządzi.

Dzieki za pomoc
menic
No ja po paru latach uzywania ff przesiadłem sie w koncu na opere i jestem z niej o wiele bardziej zadowolony niz z ff. biggrin.gif
tiraeth
Cytat
No ja po paru latach uzywania ff przesiadłem sie w koncu na opere i jestem z niej o wiele bardziej zadowolony niz z ff. biggrin.gif

Ja wol! Dzisiaj zrobiłem to samo. Po ostatnich wpadkach z moim liskiem postanowiłem go sprzątnąć z domyślnej aplikacji smile.gif Operka zastała na pulpicie i pobędzie na niej bardzo długo smile.gif
nospor
Pojawila sie nowa wersja operki. Akurat to zaden specjalny news. Ale jest cos co jest ciekawego. Dali w koncu web developera na standardzie.
http://my.opera.com/desktopteam/blog/show.dml/727059
smile.gif

Ciekawą rzeczą jest mozliwosc logowania requestów, jakie robi dana strona. Bardzo przydatna sprawa gdy ktoś robi stronke na ajaxie. Widac wowczas kiedy i jakie żądanie leci i co zwraca, bez zabawy w zadne alerty. Super sprawa smile.gif
vip3r
Opera jest cienka, sciagnalem ten link co dales tez cianka opera. ja zdecydowanei wole Firefox.
nospor
Cytat
sciagnalem ten link co dales tez cianka opera
questionmark.gif Ale oco chodzi? Ten link co podalem to link do nowego builda opery. W zasadzie jest to ta sama opera tylko z webdeveloperem i paroma poprawkami. Czego oczekiwales od tamtego linku?

Pozatym ten topic nie powstal z myslą by pisac ze opera jest cienka, tylko z myslą o uzytkownikach co uzywaja opery. A to czy wg. ciebie jest cienka to mnie srednio interesuje i jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to nie pisz.
Ten topic to nie sonda opera vs. ff
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.