Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ortografia na forum
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
NuLL
Czesc Wam smile.gif

Czy daloby sie dopisac w regulaminie aby kazdy uzytkownik ktory wie ze ma problemy z ortografia musial przepuscic post przez slownik - to naprawde bije po oczach -> http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=278004

Nie tak trudno jest chyba zainstalowac OpenOffice - tam chyba cos takiego jest jesli sie nie myle. Tlumaczenie sie dysortografia i innymi bzdurami nie zwalnia od tego aby poprawic swojego posta - to nie matura gdzie mozna sobie zalatwic papieriek i pisac dluzej rolleyes.gif

Co Wy na to questionmark.gif

Pozdrawiam
strife
Pomysł dobry, ale ja bym to zrealizował tak jak jest na google mail, czyli możliwość sprawdzania pisowni, przed wysłaniem i oczywiście punkt w regulaminie odnośnie tego. Podpowiadanie z google mail bardzo mi się podoba nie wiem jak Wam winksmiley.jpg

Pozdrawiam
NuLL
Mi tez tylko czy jak z realizacja czegos takiego questionmark.gif winksmiley.jpg
strife
Cytat(NuLL @ 27.07.2006, 02:23 ) *
Mi tez tylko czy jak z realizacja czegos takiego questionmark.gif winksmiley.jpg

Sam jestem ciekawy, jak by to zrobić, jak wróce jutro z roboty to coś spróbuje zrobić za pomocą biblioteki Protytype winksmiley.jpg Pozostaje jednak pytanie czy ludzie chcą takie usprawnienie ... ?

ps. chociaż jeden porządny co nie śpi hehe
NuLL
Cytat
ps. chociaż jeden porządny co nie śpi hehe

OT: Tu sie nie spi - tu sie pracuje Rkingsmiley.png
mike
Cytat(strife @ 27.07.2006, 02:43 ) *
Pozostaje jednak pytanie czy ludzie chcą takie usprawnienie ... ?

Jeśli narzędzie takie powstanie to wymóg z jego korzystania będzie umieszczony w Regulaminie, więc to co chcą a czego nie chcę staje się nieważne w kontekście co mają robić tongue.gif

Ja też mam dość czytania postów napisanych przez ludzi, którym nie chciało się poświęcić minuty na przeczytanie posta, którego napisali.
Ja_Szczur
wiem, że się czepiam, ale przydałoby się też coś do interpunkcji tongue.gif
bo jak czytam dłuuugi post bez jednego przecinka czy kropki...

/*
no i żeby styl sprawdzało!
a na końcu podsumowało punkty i wyznaczyło procent, tak jak nowa mautra z polskiego biggrin.gif
[pozdrowienia dla MENiS]
*/
nasty
Świetny pomysł, jestem stanowczo za tongue.gif biggrin.gif
I proponuje dawać warna za każdy blad ortograficzny biggrin.gif

a może tak zainstalowac do forum automatyczne sprawdzanie pisowni, nie pamiętam jak to sie nazywa , to co jest podczepione do FCK ... aspell czy cos takiego
Denver
W Firefoksie 3 (2?) ma być domyślnie zainstalowany moduł sprawdzania pisowni w polach TEXTAREA. Lepiej późno niż wcale winksmiley.jpg
nasty
Cytat
W Firefoksie 3 (2?) ma być domyślnie zainstalowany moduł sprawdzania pisowni w polach TEXTAREA. Lepiej późno niż wcale winksmiley.jpg

w 2 beta jest winksmiley.jpg
strife
Trochę szukałem i znalazłem GoogieSpell, co o tym sądzicie? Nie wczytywałem się w licencje, ale chyba powinno się nadać snitch.gif pokombinuje z IPB jak to będzie wyglądało w przyszłym tygodniu i spróbuje pokazać :-)

edit
hmm.... albo ten modzik, tylko jak on wygląda, bo demo nie działa
kwiateusz
ten mod o ile pamietam dodaje przycisk sprawdz pisownie i w nowym okienku podkreśla błędy winksmiley.jpg całkiem ciekawy tylko tak średnio ze słowniekiem do niego
shpyo
ale po co takie coś?
Nawet jak coś takiego będzie, to będziecie karać za:
1. nie stosowanie się do regulaminu,
2. błędy ortograficzne?

Potem moderka na miesiąc?
bela
http://pl.php.net/pspell
yaro
Ja też jestem za takim pomysłem.
Czasami sam piszę bez polskich znaków, ale staram się smile.gif
Zastanawiam się jeszcze jak rygorystyczne będzie to sprawdzanie.
Co do interpunkcji to też oczywiście, bo czasami jak ktoś napisze całego posta bez przecinka, albo kropki to połapać sie nie idzie.
Turgon
Proste str_replace lub preg_match. Upakować jako klasę i pokazywać błędy winksmiley.jpg .
NuLL
Cytat(shpyo @ 30.07.2006, 11:08 ) *
ale po co takie coś?
Nawet jak coś takiego będzie, to będziecie karać za:
1. nie stosowanie się do regulaminu,
2. błędy ortograficzne?

Potem moderka na miesiąc?

Pokazalem w pierwszym poscie to co mi sie nie podoba - tam jest link - jest to nagminne lamanie zasad ortografii - podobnie jak u paru innych uzytkownikow forum.
athabus
Nawet jeśli nie miałoby być kar za nieortograficzne pisanie, to taki mod na pewno się przyda. Ja wiem, że robię czasami głupie błędy i chętnie bym sobie sprawdził swojego posta co by się nie ośmieszać na forum biggrin.gif

Wiem, że można wszystko do edytorka dać, ale prawdę mówiąc to jest dość uciążliwe za każdym razem Open Offica otwierać.
Jest nawet jakiś dodatek do firefoxa, który sprawdza pisownię w postach, ale na moim ff nie działa, już nie pamiętam dlaczego, ale on chyba nie działa z wersją 1.5.x.

Także ja proponuję, aby ktoś kto potrafi i ma na to chwilkę, zrobił takie udogodnienie, a na pewno znajdzie się kilka osób, które z tego skorzystają - co do karania, to myślę, że wystarczy upominać tych "najlepszych" - jeden czy dwa błędy w poście zawsze się może zdarzyć.
bigZbig
Widze, że tendencja do robienia czystek i wprowadzania restrykcji przenosi się ze świata polityki na grunt informatyki winksmiley.jpg Tylko bez przesady. To jest forum języka polskiego czy php? Ostrzeżenie za każdy błąd ortograficzny to moim zdaniem przegiecie.

Jestem za stworzeniem narzędzia korekty, ale przeciw obligowaniu do jego użycia.

Jestem przeciw karaniu za błędy ortograficzne (co najwyżej za permamentne niestosowanie się do uwag moderatorów).

Jestem za uznaniem prawidlowosci pisania bez polskich liter.

Tak na marginesie. Brak przecinkow to pestka - prawdziwy problem to brak logiki i spojnosci wypowiedzi u wielu uzytkownikow.
kwiateusz
działa z 1.5 tylko oprocz samej wtyczki trzeba pobrać też odpowiednią biblioteke która jest z 10px poniżej ;]
Ja_Szczur
Cytat(bigZbig @ 31.07.2006, 10:31 ) *
Tylko bez przesady. To jest forum języka polskiego czy php?

hmmm... to jest forum php czy blog jakiegoś dzieciaka z podstawówki? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.