Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: md5 - sumy kontrolne, program
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Coolmax
1. Googlowałem, googlowałem, ale nie znalazłem nic odpowiedniego. Poszukuję malutkiego programu, który siię integruje z ekplorerem Windows, a który tworzy sumy kontrolne, najlepiej do pliku *.md5. Dobrze by było również, aby porówywał je, a najlpiej gdyby było to na styl dosowego md5sum. Nie chce instalować jakiegoś rozbudowanego programu w stylu fastsum.
2. Ewentualnie druga mozliwość - da się batchem stworzyć plik tekstowy? Jeżeli tak to w jaki sposób?
hwao
Total Commander, jak jeszcze nie masz tego narzedzia to ja nie mam pojecia jak Ty pracujesz na komputerze smile.gif

Zasze mozesz sobie to w php napisac
tiraeth
Napisałem właśnie coś takiego smile.gif

Do pobrania z http://tiraeth.kom.pl/public/ (md5sfwcm.exe).

Plik md5sums.txt jest oryginalnym plikiem readme.

Program jest w wersji stand-alone, zawiera w sobie md5sums smile.gif i plik .bat do wywołania go. Wystarczy zainstalować ten program a on doda do menu kontekstowego pozycję Sprawdź sumę MD5, która sprawdzi sumę i logi zapisze do pliku z rozszerzeniem .md5, np. gg.exe -> gg.exe.md5 (tam będzie zały log programu md5sums).

Oczywiście programik ma deinstalator smile.gif

Aha, program napisałem dla siebie, a że Coolmax potrzebuje takowego to zrobiłem instalator z dodawaniem wpisów do rejestru. Instalator TYLKO dodaje wpisy do rejestru i tworzy plik .bat do wywoływania md5sums.exe z pod menu kontekstowego.
Coolmax
@tiraeth - chętnie bym pobrał wersję bez instalatora - lubię wiedzieć co się dzieje w moim rejestrze :-) no chyba, że instalator robi rówież logi, jakie klucze dodał... Ale i tak dzięki. Zamiast całego logu wystarczyłaby tylko nazwa pliku i suma md5.

P.S.
Call to z ang. wywołanie, a %1 > %2 ? Może masz jakieś linki a'la kompendium batch - z góry dzięki.
tiraeth
wywołanie programu w sposób md5sums.exe %1 > %2 powoduje sprawdzenie sumy kontrolej pliku z parametru pierwszego i zapisanie wyniku działania programu do pliku z parametru %2 smile.gif

%n to n-ty parametr przekazany do aplikacji batch smile.gif

Wyciąg z kodu instalera ISS:
Kod
[Registry]
Root : HKCR; Subkey: "*\Shell"; Flags : uninsdeletekeyifempty
Root : HKCR; Subkey: "*\Shell\md5sum"; Flags : uninsdeletekey
Root : HKCR; Subkey: "*\Shell\md5sum"; ValueType: string; ValueName: ""; ValueData: "Suma kontrolna &MD5"
Root : HKCR; Subkey: "*\Shell\md5sum\command"; Flags: uninsdeletekey
Root : HKCR; Subkey: "*\Shell\md5sum\command"; ValueType: string; ValueName: ""; ValueData: "C:\Program Files\MD5Sums\md5sums.bat ""%L"" ""%1.md5"""

Więc nie obawiaj się o "niechciane" wpisy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.