Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [lay] na bloga - ocena :)
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Kreton
Witam !
Chciałbym zaprezentować mój pierwszy dosłownie layout na bloga smile.gif Oto i link. Niestety narazie *.JPEG ale już niedługo ( mam nadzieję ) *.HTML smile.gif

Oto i lay:
Turgon
Marna jakość napisów tongue.gif .
Kreton
no bez AA smile.gif
Turgon
Dobra po za tym to tło. Za dużo PATTERNu.
Tylko miniaturka przyciąga oko. Reszta TYLKO ODSTRSZA.
s_w_ir
Prosty lay, ale prosty lay nie musi być zły winksmiley.jpg
Miejmy nadzieje że te tytuły będą <hX> + CSS, a nie grafikami.
Kreton
Tak tytuły nie będą grafikami. Tylko <hX> + CSS smile.gif

Cytat
Reszta TYLKO ODSTRSZA.

Turgon co Cię tutaj odstrasza ? Wpadający pomidor do wody ? Za ciemny pattern ?

Prosiłbym o ocenę w skali 0/10 smile.gif

Poprawiłem trochę mój lay. Uważam że jest dużo lepszy:
dr_bonzo
A po co ci ocena w jakiejs skali, nie lepiej dowiedziec sie co myslimy o tym, co nam sie podoba a co nie, co jest zle i co poprawic?
- pierwszy header (moj nowy blog) dalbym wyzej, tak aby prawe menu (kategorie) nie zaczynaly sie wyzej od niego
- na tym rozjasnionym pasku na topie ma byc jakies menu? czy on jest tam tylko dla ozdoby (czytaj: w ogole nie pasuje)
eai
Ja dałbym błękitne tło (gradient) na górze dałbym jasniej na dole ciemniej.
W praktyce wyglada to tak ze w body color dajesz jakis tam niebieskie a w background: position bottom repeat-x gdzie ten obrazek bedzie mial szerokosc 1px a wysokosc zalezy od Ciebie jakie ma byc przejscie z jasnego w ciemny.

Tak ja to widze, bo ten pattern mi sie nie podoba wogole.

Fajny obrazek w topie smile.gif
Kreton
@dr_bonzo, źle się wyraziłem smile.gif Chciałem żeby każdy dodał ocenę. Oczywiście tutaj najważniejsze są dla mnie wasze komentarze smile.gif

Już zabieram się do roboty, tutaj wkleję poprawioną wersję smile.gif
vieri_pl
Chyba wyedytowałeś domyślny template Word Press, wyedytowałeś logo w paincie, wstawiłeś image wyszukany na google i wpisales tekst w paincie biggrin.gif
Tlo tym bardziej fatalne...

Nie napracowałeś się :/
3/10
Speedy
Poprawiona wersja jest dużo lepsza od tej pierwszej.
Uwagi:
- ja ustawiłbym identyczny górny margines w polu treści i prawym menu
- napisy w nagłówkach wiadomości, treści i menu dalej są jakieś dziwne (poszarpane) - ale w topie już nie!
- usunąłbym gardienty z tego menu horyzontalnego (ewentulanie można zostawić jedynie prawy gardient)
- ogólnie prezentuje się ładnie winksmiley.jpg.
Kreton
@vieri_pl : nie zgodzę się z tobą. Nie edytowałem domyślnego layoutu Word Press. Nie pracowałem i edytowałem logo w paincie, nie wstawilem obrazka wyszukanego w google a w darmowej galerii i nie wpisałem tekstu w paincie. Layout robiłem całkowicie sam, oczywiście wcześniej pomieszałem po blogach żeby zobacyzć ciekawe rozwiązania. Ale nie ma mowy o plagiacie i kopiowaniu.

Co do krzywych czcionek: Wyłączam AA w Photoshopie bo na stornie nie będzie tak wyglądało. Dodatkowo napisałem wam, że nie wiem jaką czcionkę właśnie tutaj użyć sad.gif W topie jako jedyny tekst jest potraktowany AA bo jest w obrębie banera. Na usunięciem horyzonatalnego gredientu zastanowię się i pokombinuję.
SHiP
layout na miniaturce wygląda łądnie na orginalnych rozmiarach gorzej ;]
1. Zmien czcionke (verdana, sans cos tego typu) i wywal pochylenie
2. Usuń górna wolną przestrzeń nad layoutem oraz te zaokrąglenia(na górze)

Reszta moze byc

Cytat(Kreton @ 31.08.2006, 14:39:50 ) *
Co do krzywych czcionek: Wyłączam AA w Photoshopie bo na stornie nie będzie tak wyglądało.

To zależy od ustawień systemu. Linuxy(tzn kde) np. mąją opcje antyaliasingu czcionek. Poza tym użyj normalnych czcionek i problem zniknie ;]
Kreton
Ponieważ jeden temat to jeden projekt mam zamiar tutaj kontynuować. Otóż wypuściłem wersję HTML. Proszę oceńcie kod jaki utworzyłem oraz ci którzy jej jeszcze nie widzieli o komentarz także lay-a biggrin.gif

Odrazu mówię że mam do poprawienia jedynie :
  • Grafiki a właściwie obrzeża są trochę źle zrobione. Wina przeźroczystości w Photoshopie. Poprawię biggrin.gif
  • Tło, no niestety trochę kanciaste. Bo jeszcze grafiki nie ciołem tak bardzo dokładnie
  • W CSS mam do poprawienia kolory, tak aby wpisaywać #FFF zamiast #FFFFFF. Rozumiecie smile.gif
  • Użyłem 2x !important w CSS, żeby IE chodziło ładnie smile.gif Albo poprawię, chyba ,że uważacie że nie trzeba tego robić.
  • Validator CSS pokazuję errory o braku koloru tla gdy jest podany kolor czcionki i odwrotnie. Uważam, że dopisanie tych rzeczy to dodatkowy kod. A nie ma on dużego wpływu na wygląd. Jak uważacie ?
  • Muszę ten pasek pod pomidorem uczynić aktywnym
  • Mam pytanie: Wiem że CSS ma nam całkowicie odciąć kod od wyglądu. Ale moja góra skłąda się obecnie z 4 obrazków. Czy jest sens dodawania 4 kolejnych divów gdzie tłem są te obrazki? Elastyczność kosztem wielkości.
  • Niestety interia.pl dodaje trochę Javy. Wiec jeśli chcecie zwalidowac stronę to trzeba będzie chyba ziornąć w źródło i wyrzucić to i wpakować do Validatora. Sry, nie mam innego hostingu sad.gif
Oto i link smile.gif Proszę na nazwę nie patrzeć. index2 smile.gif Ale biggrin.gif
Kret's devBlog

Hmm. Widzę, że nie macie bardzo ochoty na oglądanie źródła. Ale naprawdę chciałbym wiedzieć, czy wszystko jest OK. Czy trzeba coś poprawić smile.gif Pliss biggrin.gif
ano
Oryginał jest jednak lepszy: http://www.cinexl.net/blog/ blinksmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.