Nie ma tu żadnego forum o IDE więc piszę tutaj.
Testuję ostatnio intensywnie Zend Studio 5.2.0 zastanawiając się jednocześnie nad jego kupnem.
Do tej pory znalazłem dwie rzeczy, które mnie denerwują:
1. Nie działający PhpDocumentor. Generuje poprawną dokumentację ale wyświetla przy tym masę komunikatów "Notice: ...". Liczba tych komunikatów silnie dąży do nieskończoności wraz ze wzrostem liczby plików do udokumentowania. Przeprowadziłem śledztwo grzebiąc po katalogu, w którym ZS się zainstalowało i wynikło z niego, że do pakietu dołączono PhpDocumentora w wersji beta. Próbowałem ręcznie podmienić na stabilną wersję 1.3.0 ale coś nie wychodziło. Chyba Zend zrobił w nim jakieś modyfikacje na potrzeby Zend Studio.
2. Do analizy czasu wykonania kodu potrzebny jest ZendPlatform. Za pierwszym razem instalując go wybrałem opcję aby zainstalował się na obecnej w systemie instalacji Apacha i php.
Nie dość, że nnie do końca ZP umie zadziałać z Apache 2.2 (źle konfiguruje w nim php używając modułu php5apache2.dll zamiast php5apache2_2.dll) to jeszcze robi totalny rozpieprz w konfiguracji apacha i php. Plik php.ini jest przenoszony do zupełnie innego katalogu, nie zachowując orginalnej konfiguracji.
Mam na komputerze postawione virtualhosty do testowania poszczególnych projektów i w zasadzie po instalacji ZP wszystko szlag trafia. Po godzinie roboty da się to naprawić ale metodą łatania a nie sensownych rozwiązań.
Potem zainstalowałem ZP z jego własnym Apachem i php ale nie wiadomo czemu ze starym php.ini dalej robi to samo zamiast na własnej instalacji Apacha 2.0 dodać ścieżkę w PHPIniDir.
Zatem pytania dwa:
1. Czy ktoś wie co zrobić z tym PhpDocumentorem żeby działał porządnie.
2. Czy ktoś mógłby poradzić jak zainstalować ZendPlatform aby nie dotknął dotychczasowej konfiguracji?