Nie ma żadnych związków wiele do wiele, wszędzie jest jeden-wiele.
Nie jestem pewna czy takie rozwiązanie ,które tutaj przedstawiłam jest słuszne. Prosze o wasze opinie i ewentualne uwagi.
Baza danych ma przechowywać dane użytkowników, rozróżnianych na Pracownika i Pracodawcę : tutaj tego nie ujęłam, w kazdym razie Pracownik będzie miał szersze kompetencje od zwykłego użytkownika czyli Pracownika - pomyślałam,że dodam dodatkową tabelę z dodatkowymi danymi Pracodawcy skojarzoną z Użytkownikiem.
Zależnie od typu uzytkownika, bedzie można dodawać do BD CV (Pracownik) albo Ogłoszenie (Pracodawca).
Tabela Skojarzony ma łączyć Ogłoszenie Pracodawcy z Wybranymi CV poleconymi przez Pracowników,którzy zgłosili taką opcję i odwrotnie ma też łączyć CV z ogłoszeniem Pracodawcy, który powiadamia Pracownika, którego wybrał o swoim Ogłoszeniu.
Dodatkowe pole w tej tabeli określi czy skojarzenie dotyczy Pracownika czy Pracodawcy.
Plan jest taki jeszcze : przechowywanie w BD wiadomości o zapamiętanych,zanotowanych "na później" Ogłoszeniach przez Pracowników i CV przez Pracodawców.
Nie wiem za bardzo jak to zrealizować. Dodając nową tabelę Notatnik i wiążąc ją z CV albo Ogłoszeniem wprowadziłabym straszny rozgardiasz...
Mam nadzieje ,ze bardzo nie zamotałam na wszelkie pytania odpowiem jeszcze jeśli bedzie coś niejasne.
Czekam na opinie - chętnie też te nieprzychylne - co do tego rozwiązania. Wszelkie uwagi na wagę złota.
W tabelach brakuje atrybutów, bo projekt pisałam narazie wstępnie i nie dopisywałam żadnych dodatkowych pól.
Nie jestem pewna, czy mogą być powiązane w ten sposób tabele...
Do BD wróciłam po dłuższym czasie. No i jak widać ciut pozapominałam. Teraz stoje przed małym projektem i mam dylemat. Szukałam odpowiedzi w dawnych wykładach, przeszukałam inne zasoby i nigdzie nie znalazłam w nich "zanegowania" takiego rozwiazania...
Ale z tego co pamiętam coś było w tej kwestii, że tabel nie można tak łączyć, żeby "zamykały" się w ten sposób ich relacje. Pamiętam to jednak jak przez mgłę - a nigdzie nie mogę doszukać sie czegoś co by mi tą wątpliwość rozwiało. Być może się mylę.
Będe wdzięczna za jakieś sugestie.