Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Po jednej instancji obiektów klas
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Martio
Doczytałem się o wielu zaletach używania wzorca Singleton. Jednak nigdzie o jego wadach. Czy jest on tak doskonały, że nie posiada wad? Jeżeli jednak takowe posiada, to jakie?

Jak rozwiązanie jest bardziej optymalne i wydajne chcąc uruchomić tylko jedną jedyną instancję każdej klasy? Czy użycie wzroca Singleton czy Register (rejestr, do którego są rejestrowane wszystkie obiekty)? A może macie inne, lepsze rozwiązania na tworzenie po jednej instancji obiektu klasy?
sf
Na początku w aplikacji posiadałem kilka singletonów ( praktycznie wszędzie ), ale z czasem doszedłem do wniosku, że singletony są do pupy i można sobie doskonale radzić bez nich.

Tak naprawdę pytanie jest czy naprawdę potrzebujesz zabezpieczyć daną klasę by powstał tylko jeden obiekt i ani jeden więcej? Czy nie lepiej po prostu przekazywać dany obiekt ( np. request, response , currentUser ... ) do poszczególnych części aplikacji, które z tego korzystają ( w phiend2 patrz context ). Ktoś sobie może stworzyć drugi obiekt request w środku akcji, ale czy to mu coś da? Po prostu to nic mu nie da i tyle ;-)

Aktualnie singleton wykorzystuje tylko w przypadku połączenia z bazą danych.

Przy okazji, jeśli w środku akcji stosujesz np. $oRequest = Request::getInstance() ... a po pewnym czasie stworzysz sobie inną klasę Request2 ... to teraz sobie wyobraź, że wszędzie, we wszystkich akcjach będziesz musiał zmieniać nazwę... porażka :/ Dlatego lepiej mieć jedno miejsce gdzie się tworzy obiekt na bazie jakieś klasy i w pozostałych miejscach się z niego korzysta.
Turgon
sf: Rozwiązanie proste. Coś ala fabryka połączona z rejestrem.
bim2
no własnie mozna tez zrobic (jesli ktos korzysta z autoload np. Rapide) że w autoload() dasz $oPlugin->registerPlugin($oKlasa); a pozniej odowlujesz sie gdzies do pluginu smile.gif Ja tak mam
Martio
Mam klasę od serwowania tekstów we właściwej wersji językowej. W jej konstruktorze odbywa się parsowanie XML, a więc zależy mi na tym, aby była tylko jedna instancja tej klasy. Macie jakieś pomysły na to?
Turgon
Jak mówiłem wcześniej autoload plus rejestr. Więc jak skończę mojego dev-bloga napiszę notę na ten temat.
Prph
Cytat(Martio @ 11.10.2006, 16:28:16 ) *
Mam klasę od serwowania tekstów we właściwej wersji językowej. W jej konstruktorze odbywa się parsowanie XML, a więc zależy mi na tym, aby była tylko jedna instancja tej klasy. Macie jakieś pomysły na to?

Ja uzylbym Singleton, chociaz Twoj opis nie jest wyczerpujacy winksmiley.jpg
W swoim frameworku uzywalm tylko 2 singletonow - Controller_Front i Language. Powod: nie chce przekazywac wszedzie frontkontrolera. Niech jest singletonem i bedzie dostepny globalnie. Co do Language - nie umialem inaczej tego rozwiazac. Singleton wydaje sie dobrym rozwiazaniem.

Adrian.
bim2
Wzoruje się na rapidzie ale language walnołem w pluginy tongue.gif a w controllerze mam getPlugin('jakis_plugin') który odwołuje się do obiektu language i metody getPlugin() biggrin.gif
UDAT
Cytat(Martio @ 11.10.2006, 10:57:58 ) *
A może macie inne, lepsze rozwiązania na tworzenie po jednej instancji obiektu klasy?

Wykorzystanie aspektów, np.: phpAspect - dział Examples albo kontener IOC
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.