Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [lay] Polityczne RPG
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
PdM
http://prpg.pl/pdm/lay1/

Póki co sam ogólny zarys, sporo jeszcze niedopracowań, nie przygotowałem formatowania tekstu, jedynie same niedynamiczne elementy

Cięcie made by photoshop, a nie ja...

Może zmieni się to coś na górze - dojdzie mikrofon i wyblaknie tekst, może się tam coś innego będzie pojawiało dynamicznie.
Może przesunę piórko gdzieś. Albo ewentuallnie całkiem zniknie, bo jakoś nie pasuje mi tam nigdzie...
Obrazek sejmu będzie się zmieniał zależnie od pory dnia i nocy, przewidziane też easter eggs'y. Przetrawiać to będzie flash. Sam obrazek też kawałek lepiej wtopię w otoczenie, ale wcześniej chciałbym to porządnie skończyć rysować i pociąć

Może się pojawi jakiś cytat w logo, na tle tego naćkanego tekstu

Prawe menu również zyska cieniowanie, ale 2x tego samego nie chciało mi się rysować
Oba menu będą rzucały cień, ale podobnie jak wyżej - nie chciało mi się kopiować stylu tylko po to, by 'był´

Ten odstęp biały na dole będzie mniejszy, ale nie chciało mi się go zmniejszać. Ten pasek żółtawy może wyleci na amen, jeśli gdzieś elegancko umieszczę stopkę. Po pocięciu zmniejszę też białe odstępy pomiędzy warstwami, ale na raziesą, aby było po czym ciąć spokojnie.

Waham się, czy nie zastąpić białego tła czymś w rodzaju drewna i nie wywalić cieniowania, ale wszystko wtedy będzie cięższe wizualnie...

No i sam napis Polityczny rpg... Kilku osobom to pokazywałem i każda inaczej opiniuje, więc nie wiem, czy zostawić, czy kombinować dalej.

A jak wy sądzicie?
phpion
Ogolnie dosc mizernie to na razie wyglada. Podoba mi sie pomysl z gazeta w topie (aczkolwiek niekonicznie akurat na ta strone) oraz czarno-bialy sejm na dole. W zasadzie tylko tyle bo nie ma nic innego do oceny (top + 3 kolumnu + stopka? sprobuj zrobic moze inny uklad)
PdM
Mizernie tzn niewiele, a nie słabo, jak rozumiem?

Zależy mi mocno na tym layoucie, stąd już w tym momencie moje pytanie tutaj. Gdyby było fatalnie, pisałbys inaczej, prawda?
Siedzę i tnę właśnie porządnie, potem będę wpasowywał czcionki i tym podobne szczegóły, a nie chcę pracować tylko po to, by wywalić całość, bo już podstawy layout są złe
gszesiek
zmień rozdzielczość 800x600 i oglądnij
nie zapominaj o osobach co jeszcze przeglądają Internet w tej rozdzielczości - no chyba, że Ci nie zależy na ich odwiedzinach
phpion
Hmmm ja bym tego w sumie layoutem nie nazwal... 5 prostokatow, kilka cieni, 2 obrazki. Bardzo minimalistyczny 'layout'...
1010
Nom słabiutko... Może jak wypełnisz treścią to będzie wyglądać lepiej. Trudno powiedzieć...
Turgon
Na warsztat mi marsz z tym !
Kreton
Strasznie słabiutko. W zasadzie nie ma nawet co oceniać. Może wypełnij tą grafikę testem, w menu linkami. To będzie można coś więcej powiedzieć.
dr_bonzo
Zamykam, czemu? przeciez tam nie ma czego oceniac (patrz komentarze wyzej).
Rozejrzyj sie po necie i znajdz "ladne/czytelne/itd" strony, jesli tego nie potrafisz to nie zajmuj sie designem.
Jak zrobisz cos wiecej (duzo wiecej) to PW do mnie i otworze.

Otwieram
PdM
http://prpg.pl/pdm/lay1/index2.php

Dzięki za otwarcie tematu. Pociąłem, pozmieniałem trochę i skutek jak na załączonym linku. Konqueror, FF i Opera wyświetlają porządnie, za to IE nie pokazuje paska do przewijania strony, gdy się zwęzi okienko na wysokość mniejszą niż ma strona, a ja nie wiem czemu sad.gif
UDAT
Wygląd: 2/10

+ Kod przejrzysty
- Gradienty
- zdjęcie na górze po lewej nie wkomponowuje się w lay'a
- mało estetyczne

Przenieś CSS'a do oddzielnego pliku
PdM
Dobrze, gradienty zamienię na coś innego również się komponującego w styl a'la gazetę.
Zdjęciem się zajmę

Jednak - czemu u licha ta strona się wyświetla skrajnie niepoprawnie w ie?

---
edit:
Dobra, zamieniłem gradienty na coś innego. Chyba lepiej wygląda
link ten sam
--
edit2: udało mi się to rozwiązać, najbardziej zewnętrzby div nie może mieć position: relative... ale pierwszy po nim już może. chore :/ normalne przeglądarki wyświetlają bez problemu
edit3: ale nadal coś się tam wewnątrz chrzani, bo jak przełączę na inne okno, a potem na ie, to eksplorer staje dęba sad.gif
UDAT
Cytat(PdM @ 26.10.2006, 21:05:55 ) *
Dobra, zamieniłem gradienty na coś innego. Chyba lepiej wygląda
link ten sam

To czemu mam gradienty ?
jarrod
to jest podstrona, prawda?
Na główną to raczej nie wygląda.
- Zdjęcie góra-lewo: całkowicie z innej bajki. Do wywalenia.
- Zdjęcie dól - od środka w lewo - background strony w innym odcieniu od tła zdjęcia - do poprawy.
- strona mało czytelna
+ waliduje się HTML zgodnie z xhtml strict smile.gif
PdM
@Jarrod
zdjęcie góra lewo - jeszcze nad nim nie siedziałem
zdjęcie dół - chyba prawo, a przynajmniej na wszystkich moich przeglądarkach. W FF i Konquerorze tło jest takie samo, jak w tle strony. W IE jest inne. Z czego to może wynikać?
co zmienić, aby strona była bardziej czytelna?

@UDAT: co jest gradientem? Poprzednie cieniowania gradientowe zastąpiłem podniszczoną kartką, która zanika, aby nie było problemów z dopasowaniem wielkości strony. O to chodzi? Zmienię, jeśli tak będzie lepiej, ale wzrośnie waga obrazków tworzących stronę...
jarrod
ok.

1. Rzeczywiście na prawo winksmiley.jpg
2. Rzeczywiście tylko pod IE (nie wiem dlaczego...)

3. Co robić aby było czytelniejsze? Hmm. Przede wszystkim na tej stronie brakuje punktu zaczepienia.
Wchodzisz na nią i nic nie widzisz bo nie ma tam nic "mocnego". Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak dużo daje zdjęcie dołączone do tekstu. Tylko nie odpowiadaj że to test i jeszcze nie dodałeś zdjęcia bo będę sie śmiał do jutra (jakoś tą godzinę wytrzymam winksmiley.jpg ). Tekst w głównej (jak mniemam) części strony jest zdecydowanie za długi. Jest to strona główna. Nie wrzucasz na nią całych tekstów tylko tytuł i abstrakty. Dla głównego artykułu dodajesz zdjęcie.
Pozatym jak dla mnie to cały układ jest nie taki jaki powinien być. Poczytaj sobie wyniki badań nad zachowaniami internautów. Większość ludzi ogląda stronę w ten sam sposób - od pewnego miejsca poprzez dwa punkty do innego miejsca. Ale nie zamierzam odrabieć Twojej pracy domowej. To jest ogólnodostępna wiedza. Trzeba tylko trochę posiedzieć i poczytać.

Wracając do układu. Zobacz jak jest zrobiona gazeta.pl. Nigdzie na pierwszej stronie nie masz pełnego artykułu. Tylko headline i abstrakt. Pozatym ta strona jest po prostu - prosta. To jest ogólnoświatowy tręd tworzenia stron WWW. Wszystko idzie w stronę uproszczania (przykłady: youtobe,google czy chociażby smog).
Na szczęście w polsce jeszcze się do tego tak nie dąży ale już niedługo...

Krótko kończąc, jest tam po prostu za mocno "napaćkane" textem co czyni stronę mało przejżystą.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.