Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [lay] Portal
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ydy10
Kiedyś dawałem pod ocene skrypt repertuaru - oceńcie teraz lay:

http://stalowe.info
enigma
jak dla mnie top dość dobrze współgra z tłem, standardowe ale fajne menu
mam jedno ale, jakies takie dziwne odzczucie mam że ciasno jest na tej stronie, to znaczy te 3 tabelki jakos tak blisko siebie, aż za blisko tongue.gif
trochę za dużo newsów na głównej stronie
ydy10
mozna jeszcze prosic o jakies sugestie opinie ?
co byscie zmienili ?
Mystic007
+Ładny top
-Grafika mi przypomina themy JPortala
-Napaćkane wszystko jedno na drugie
-Za dużo tych borderów typu solid
-Klasyczny układ strony
-"Schutbox" wygląda dziwnie
ocena 4/10 [jeszcze niespotkałem strony której dałbym 10 winksmiley.jpg ]

ps. Mnie się podobają strony nietypowe, proste.
ydy10
ma ktos jeszzce jakies wizje ? snitch.gif
sticker
- menu
Wydaje mi sie że dużo lepiej by wyglądało gdybyś elementy menu porozkładał równomiernie a nie robił taki rozstrzał.. poza tym menu jest w tabelce a nie na liście co jest bardzo dużym minusem
-belki
może inna troszke wieksza czcionka np 11px albo 12 bo ta zdaje sie być mała ?
- czemu w boxie jest że stronka jest zgodna ze standartami jak nie jest? ( RSS nie sprawdzałem ale to nie przedmiot naszych rozważań )
- kolorystyka
nie wiem grafikiem nie jestem ale nie wyróżniłeś czegoś co w stronie jest najważniejsze... ja jak wchodze to dostaje na twarz nadmiar żółtego .. może by go tak troszeczke uspokoił i stonował, bo nie moge sie skupic na czytaniu ( na podstronie wszystko jest lepiej widoczne gdy ilość żółtego sie zmniejsza winksmiley.jpg
- w boxie o współpracy kolor zielony oczojebny - to zdecydownie zły pomysł
+ układ
ogólnie 4/10
Zajec
Kod tej strony jest kpiną z XHTML i semantyki.

* pełno stylów inline, nie ma oddzielenia treści od kodu
* ogrom niepotrzebnych atrybutów class
* użycie tabeli do szablonu, a nie danych tabelarycznych
* lista linków nie zrobiona jako lista, czyli <ul>
* niepoprawne teksty alternatywne obrazków (alt)
1010
- na pierwszy rzut oka dalbym sobie glowe uciac ze to jPortal (to minus)
od razu zjechalem do stopki i na szczescie zobaczylem takie cos:
Cytat
Oskryptowanie php w 100% nasze

- bardzo ladnie i estetycznie wykonany top
- calosc przy trzech kolumnach sie takie "napackane na kupe" wydaje... jak te menu wszystkie sa konieczne to sprobuj calosc zrobic szersza (juz praktycznie nikt nie ma 800x600)
Ociu
Usuń sobie guzior o walidacji xhtml i css, bo strona nie jest poprawna.
ydy10
walidacja ogolnie rzec biorac jest. Czasem zdarzaja sie bledy zwiazane z artykulami, ktore maja np. znak "&" w linku do obrazka. Jest to sprawa do zrobienia i mysle juz nad tym. Jako takich bledow ze zwiazanych typowo z bledami przy konstrukcji nie ma.

co do 800x600 - to mam z niej wejsc 3% udokumentowanych - a 46% jest nieokreslona wiec jednak duzo moze byc 800x600 - szczegolnie w tej grupie userow do ktorej jest skierowany portal. Dla mnie to bylo zalozenie aby dalo sie go ogladac pod 800x600

Zajec - cenne uwagi - mozna prosic o szczegoly ? co z altami ? jak mozna zredukowac ilosc class ?
co masz na mysli mowiac ze do ukladu zastosowalem tabele a nie dane tabelaryczne ? jak radzisz wykonac liste linkow ?
siemakuba
To może ja:
Cytat
co z altami ?
atrybut alt ma zawierać tekst alternatywny dla obrazka. Mówiąc krótko, jeżeli komuś nie wyświetla się obrazek to powinien mu się wyświetlić alt-tekst (tak jest np. w FF), i ten alt-tekst powinien powiedzieć tyle samo co obrazek. Tym samym, niepoprawne są np. puste atrybuty alt które u ciebie się pojawiają.

Cytat
jak mozna zredukowac ilosc class ?
bardzo prosto. Widziałem u ciebie w kodzie tabelkę, w której wszystkie atrybuty TD mają ustaloną klasę (np. class="kolumna"). No i teraz, czy nie lepiej zrobić TABLE class="tabela-z-kolumnami" i później w CSS TABLE.tabela-z-kolumnami TD {}? Efekt ten sam, a nie musisz każdemu elementowi TD przypisywać takiej samej klasy.

Cytat
o masz na mysli mowiac ze do ukladu zastosowalem tabele a nie dane tabelaryczne ?
Nie do końca zrozumiałeś. Zastosowałeś do układu tabele - to prawda. A tabele powinny być stosowane do prezentacji danych tabelarycznych a nie budowy układu.

Cytat
ak radzisz wykonac liste linkow ?
Chodzi o to, by kod był semantyczny. Patrząc na stronę widzę listę linków. Patrząc w kod powinienem widzieć tam listę. Odpowiedź nasuwa się sama - UL

pozdr.
ydy10
Cytat
bardzo prosto. Widziałem u ciebie w kodzie tabelkę, w której wszystkie atrybuty TD mają ustaloną klasę (np. class="kolumna"). No i teraz, czy nie lepiej zrobić TABLE class="tabela-z-kolumnami" i później w CSS TABLE.tabela-z-kolumnami TD {}? Efekt ten sam, a nie musisz każdemu elementowi TD przypisywać takiej samej klasy.

no ale ... jesli w tabeli potrzebuje formatowac <td> az na 3 rozne sposoby questionmark.gif?
Zajec
Cytat(ydy10 @ 24.11.2006, 22:36:32 ) *
no ale ... jesli w tabeli potrzebuje formatowac <td> az na 3 rozne sposoby questionmark.gif?

Wtedy wyróżnionym td przypisujesz klasę. Na resztę pytań dobrze odpowiedział @siemakuba.

Jedyna uwaga: nie należy używać konstukcji
Kod
PIEC { }
ponieważ w dokumencie XML taka konstrukcja nie będzie dotyczyła elementu <pies> (ze względu na wielkość liter)
ydy10
nawet malymi literami piec nie bedzie dotyczaył psa biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.