iNTELL
14.09.2003, 19:13:34
Chciałbym się dowiedzieć co muszę zrobić aby na mojej stronie zamiast kwadracików i znaków zapytania itp. były polskie znaki ł,ą ż,ź. oto odnośnik do jednego dzilłu mojej stronki:
http://www.druciki.apnet.pl/phpbb/projekty...p?base=warsztat
bela
14.09.2003, 19:56:50
musisz wyslac odpowiedni naglowek z kodowaniem
i odpowiednio zakodowac w edytorze
Zbawca
14.09.2003, 20:01:54
widze że w dalszej części strony masz polskie znaki i na końcu znowu niema wiec radze ci znormaliwowanie kodowania tekstu
iNTELL
14.09.2003, 20:14:22
nigdzie nie mam polskich znaków, to u góry to pliki GIF. A co mam napisać w tym nagłówku
Zbawca
14.09.2003, 20:23:37
Cytat
nigdzie nie mam polskich znaków, to u góry to pliki GIF. A co mam napisać w tym nagłówku

masz w tabeli np w komórce "Wskaźnik poboru mocy odbiorników 220VAC" masz polskie znaki ale w słowie częstotliwości już niema.
Kodowanie widze że masz ustawione na iso-8859-2.
Ale w pliku masz zapisane w innym kodzie
edytuj text co jest na stronie i zapisz go w iso-8859-2 urzyj np. programu ogonki
iNTELL
14.09.2003, 20:46:26
Ale te dane nie są w pliku zapisane tylko są pobierane z bazy my sql
entragian
18.09.2003, 16:52:14
nie chcialbym otwierac nowego tematu a pytanie moje jest takowe:
czy mozna stwierdzic jaka strone kodowa ma dany tekst? np. jest skrypt do wrzucania newsow no i wrzuca je jakas osoba trzecia, czasami wrzuca je z worda a czasami pisze sobie recznie w formularzu.
co z takim czyms mozna zrobic? zeby miec zawsze kodowanie odpowiednie ? cala pozostala czesc strony jest zakodowana w iso
Dinin
18.09.2003, 23:54:31
Mam ten sam problem od dłuższego czasu. Mam stronę w 4 językach(w porywach do 5), często przemieszanych na stronach (np. wstawki po fińsku na stronie polskiej, albo polskie na niemieckiej)., więc logicznym rozwiązaniem było użycie Unicodu (UTF-8). Tu zaczal sie problem z dodawaniem elementów strony do bazy. IE wysyla dane z formularzy zakodowane w Windows, a Mozilla i Netscape w ISO. Myślałem nad łopatologicznym rozwiązaniem, które wykrywałoby przeglądarke i włączało odpowiedni filtr konwertujący do UTF, ale nie za bardzo mi się to podoba (nie tylko 3 przeglądarki na świecie istnieją). Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
Grzesiek
19.09.2003, 08:34:05
Przy sprawdzaniu poprawności wpisu możesz pozamieniać te wszystkie kszaczki na polskie znaki przez np str_replace() to chyba najlepsze rozwiązanie.
9tak
19.09.2003, 10:59:17
Cytat
Ale te dane nie są w pliku zapisane tylko są pobierane z bazy my sql
To klasyczny problem, jak np edytujesz bazę programikiem pod Windowsem. Ja rozwiązałem to tak, że napisałem sobie prostą funkcyjkę w2i($tekst) która zamienia wszystkie polskie znaki z kodowania windows na kodowanie ISO. Potem wyrzucam tekst z zastosowaniem tej funkcji. Jeśli jest kodowany w WIn to ładnie pozamienia literki, a jak w ISO to się krzywda nie stanie
entragian
20.09.2003, 22:14:53
heh a ja caly czas myslalem ze jak sie cos skonwertuje NA np. ISO gdy juz w ISO jest to sie pokrzaczy takowy tekst...
a okazuje sie ze nie, sprawdzilem i jest oki:)
dzieki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.