TESTWIEDZY.PL Po kilku miesiecznym pisaniu wreszcie serwis rusza w wersji BETA.
Prosze o opinie;) i ewentualne zglaszanie bledow serwisu:)
acztery
3.12.2006, 22:55:53
fajne nawet bardzo. myślę ze zalapie..
przy rejestracji, te zawody są jakieś dziwne.. duża ilość to w ogóle nie zawody, ale spoko...
gdzie mogę usunąć konto swoje?
dziekowac za slowa uznania:) Oby zalapalo:) Nie po to tyle pracy:) Ale jak skill wzrosl:D
szkoda ze nie bedac zarejestrowanym nie moge wziasc udzialu w tescie.
AxZx bedziesz mogl, niedlugo powstana testy specjalnie nie liczone do statystyk... beda to testy typu: z prawwa jazdy itd... z odpowiedziami... Beda tez testy demo, ktore ukaza Ci cudownosc serwisu.
siemakuba
3.12.2006, 23:36:35
Nie podoba mi się taka rzecz:
- wchodzę na stronę główną, myślę - fajne
- widzę kategorię, wybieram, idę dalej
- widzę pod kategorię, wybieram, idę dalej
- widzę testy, wybieram, idę dalej
- widzę informacje o teście, zaczynam się wkurzać, że klikam i klikam i dalej nie dotarłem do testu.
- OK, jest przycisk "Start", hura! będzie test
- :(( nie ma testu, muszę się zalogować. Nie mam konta, wybieram zarejestruj się (nota bene, nie bardzo widać, że to odnośnik)
- wypełniam formularz rejestracji, trochę długi, ale idzie sprawnie - udało się!
- wylądowałem na stronie startowej, gdzie po chwili zauważam, że pojawił się niezbyt rzucający się napis, że udało mi się zarejestrować. (BTW, dlaczego jest czerwony? Czy czerwień w komunikacie nie oznacza błędu?)
- no właśnie, i teraz muszę wykonać kliki od 2 do 6 ponownie??? Po rejestracji chciałbym znaleźć się na stronie, z której zmuszony byłem rozpocząć proces rejestracji.
edit:
Wykonałem ponownie wszystkie kliki, jako że jednak chciałem test rozwiązać. A tu kolejna niespodzianka. Widzę formularz logowania, myślę sobie: "Ha! Cwaniaki, teraz to ja jestem lepszy cwaniak, bo już mam login i hasło!" Nieprawda, wcale nie jestem lepszy cwaniak, bo okazuje się, że "
Twoje konto nie jest jeszcze aktywne, sprawdź swoją pocztę". Zaraz, ale wcześniej nic nie było na ten temat napisane - że pocztę? że sprawdzać? że aktywować trzeba? -- no właśnie, o tym chciałbym się dowiedzieć, kiedy zakończę rejestrację.
edit 2:
finał taki, że testu nie wypełnię, bo nie pamiętam hasła do swojego fejkowego konta...
pozdr.
Pilsener
4.12.2006, 11:17:52
1. Jak wyżej - kiepska funkcjonalność
2. Nie podoba mi się to: ...pl/?a=index
3. Oraz to:
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...%2F%3Fa%3Dindex4. Strona nie działa przy wyłączonym dżawa-skrypcie
5. Strona zajmuje 360kb - zdecydowanie za dużo, wolno się ładuje na szybkim łączu - a nie każdy takie ma.
6. Nie podoba mi się też, że po najechaniu na link w menu nic się nie dzieje (co dziwi tym bardziej, że strona jest nasiąknięta "wodotryskami") - może chociaż jakaś zmiana odcienia?
Zajec
4.12.2006, 11:47:36
Taki sobie kod. Niby XHTML i divy, ale sporo tabel powrzucanych. Do tego wiele stylów inline, przestarzałe znaczniki (center), wiele niepotrzebnych klas, lista odnośników zrobiona jako divy, a nie jako lista (ul).
Strona napisana dobrze - powinna wyświetlic się w przeglądarkach prawidłowo, ale moim zdaniem mało optymalnie.
My4tic
4.12.2006, 12:03:42
Ehh
Zajec chyba mnie wyprzedziłeś bo miałem właśnie pisać o tym samym

@Pucy
W przeglądarce wygląda wszystko ok. Grafika mi się podoba. Ładnie i estetycznie.
Kod - myślę podobnie jak
Zajec. Wygląda tak jakbyś chciał zrobić to na divach ale nie do końca się tego trzymasz. Takie kwiatki jak to:
<td style="background-color: #FFFFFF;border-left:1px solid #FFFFFF;"> <td style="background-color: #FFFFFF;border-left:1px solid #FFFFFF;">
<td style="background-color: #FFFFFF;border-left:1px solid #FFFFFF;">
...powtórzone z 30 razy to lekka przesada. Nie łatwiej było zrobić klasę? Podobnych rzeczy jest więcej.
Poza tym formularze w tabelach. Lepiej byłoby użyć <fieldset> / <label>
Kiedy poruszalem temat tabele-divy gdzies... i nikt z was nie potrafil mi pomoc... Terminy gonia, nie bylo narzuconych aspektow projektu dotyczacych tabel. Ja osobiscie wychodze z zalozenia z wole uzyc tabeli niz probowac na divach 6 miesiecy... :/
Moze i malo optymalnie, ale to beta i wiem ze po waszych opiniach na pewnno cos zmienie. Poza tym to moj pierwszy tak duzo portal. A co za tym idzie w sumie czuje sie programista php, i nie lubie tracic czasu na xhtml
Pilsener, a co do linkow to serwis mial dzialac, bedzie na home.pl to bedzie i mod_rewrite...
Master Miko
4.12.2006, 20:19:59
Powiem tak. Ładnie wygląda. Oczywiście może być bez tabelek, ale jeśli się śpieszyłeś i nie jesteś do tego przyzwyczajony to OK. Naprawdę fajny serwis. Super pomysł

Popracuj nad funkcjonalnością - przede wszystkim na zapamiętywaniem gdzie (na jakiej stronie) znajduje się aktualnie użytkownik - w razie rejestracji/logowania żeby odsyłało spowrotem do tej strony - będzie bardzo mądrze i funkcjonalnie i nie odstraszysz ludzi.
Jestem Baaaaaardzo pozytywnie zaskoczony stroną

Podoba mi się wykorzystania AJAXA na stronie głównej.
wypelnilem test i.. i nic, podal wynik i koniec. cholera wie co zle, co nie. wielka niewiadoma.
Master Miko, uwierz mi ze probowalem, zreszta w pewnych momentach waraca... zdaje sobie sprawe ze nie dokonca to dziala jak powinno... ale tak komplikoawna struktura serwisu strasznie zaburza dzialanie takiego zapamietywania... bo tu redirect, tam redirect... trzeba wiedziec co omijac a co trzymac... ale pracuje nad tym wiec spoko:) 1 portal, juz pracuje nad kolejnym, a w zapasie jeszcze 2;)
normanos... no coz takie zalozenia. KOnkursy ktore beda w przyszlosci zakazuja czegos takiego. Bawisz sie tak jak jest, minimum naduzycia wgladu w odpowiedzi. Poza tym niedlugo pojawia sie testy specjalnie : tour po sserwisie i testy na prawko. tam bedzie mozna zobaczec odpwoeidzi i wykonywac ile sie che dany test:) spokojnie:) Niedlug o wprowadzone zostanie walka płci czy tez tworzenie zespolow... i grupowe branie w konkursach... w niedalekiej przyszlosc i przewidywane nagrody typu: odtwarzac mp3, lub kasa (za najwieksza ilsoc dodanych testow)
Tak wiec bez wzgledu na funkcjonalnosc, ktora wam tak doskwiera (chodz mysle ze to zaakceptowania jest) ZAPRASZAM WAS WSZYSTKICH PONOWNIE:) Bawcie sie dobrze i dodajcie testy:) Licze na was:>
artur81
5.12.2006, 07:25:29
Od strony wizualnej wszystko mi się podoba
z punktów technicznych na minus kod - ale o tym wspomnieli poprzednicy.
Poza tym przydałyby się jeszcze przyjazne url-e.
seaquest
5.12.2006, 11:00:15
Hasło od 4-9 liter lub cyfr. Absurd.
No i się nawet nie zarejestrowałem, bo moje nie spełnia wymagań.
A patrzeliscie w kod tego forum? Mozecie mi przyblizyc roznice? Ktory kod lepszy?
ActivePlayer
6.12.2006, 23:21:25
pucy, to zaden argument...
Dobra Kuba, nie jestem dobry z xhtmla, jetsem programista php... jezeli chodzi o sam kod strony +js musze sie wiele nauczyc, i moze mam paranoje. Ale jezeli ludzie kodujacy sie kloca, czy div czy table, a nie moga pomoc... to ja sam nie wiem... irytujace to torche... zreszta sam wiesz co mi pisales:)
Ale odbiegajac od mojej obsesji, moze kilka zasadniczych rad na kodowanie xhtmla i jsa w przyszlych portalach?
Klasy... tak racja, poprawiam teraz (optymalizuje) bo wczesniej sie spieszylem i tak wyszlo...
A wlasnie ze tak spytam.. duzo ludzi nie uzywa jsa? dosc spory % bazuje na jsie, czy jako proffesional sajt powinienem klepac alternatywe dla nich? czy zbastowac?

czytalem gdzies, ze "gmail jest skazany na kleske" bo wymaga jsa;)
Zajec
7.12.2006, 13:57:08
Cytat(Pucy @ 7.12.2006, 01:42:38 )

A wlasnie ze tak spytam.. duzo ludzi nie uzywa jsa? dosc spory % bazuje na jsie, czy jako proffesional sajt powinienem klepac alternatywe dla nich? czy zbastowac?

czytalem gdzies, ze "gmail jest skazany na kleske" bo wymaga jsa;)
Moja Opera Mini nie obsługuje JS, a maile na GMail sprawdzam bez kłopotu.
Cytat
Sceptycy mają pole do popisu aby mocno ponarzekać na ten system, absolutnie nie dziwie się bo sam to teraz zrobię. Ha! Mówiłem, że wyłącze JS i GMail — wielka aplikacja Web 2.0 — nie będzie działać!. Niestety, po wyłączeniu obsługi JS w przeglądarce cała aplikacja posypała się, nie działa w ogóle, na dodatek beszczelnie powiadamia nas:
JavaScript musi być włączony, aby można było używać Google Mail w standardowym widoku. Jednakże wygląda na to, że albo JavaScript jest wyłączony, albo przeglądarka nie wspiera tej technologii. Aby skorzystać ze standardowego widoku, należy uaktywnić JavaScript, zmieniając preferencje przeglądarki. Następnie proszę spróbować ponownie.
Aby użyć prostego widoku HTML Google Mail, który nie wymaga JavaScript, proszę kliknąć tutaj. […]
Czyli mamy do czynienia z dwoma aplikacjami a nie jedną, co z góry skazuje GMail na klęskę. Aplikacja Web 2.0 musi poprawnie działać pod starymi przeglądarkami i tymi gdzie obsługa JS jest wyłączona (to jest dobre doświadczenie użytkownika), to nie mają być dwie osobne projekty.
Pablo202
11.12.2006, 10:02:47
Gdyby to zalezało ode mnie to na stronie byłoby czarne tło i żółte napisy.Mam słabość do czarnego layoutu wszystko zrobiłbym na czarno:)
Pucy
11.12.2006, 13:53:55
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.