Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux - ile miejsca na partycje?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
code46
Ile linux potrzebuje miejsca na dysku? Chodzi mi o system + najważniejsze programy. Czy wystarczy 10Gb + 500mb swap? Korzystam z windowsa. Jak macie podzielone dyski?
maulus
jaki linux questionmark.gif + jakie programy tongue.gif bo wiesz można mieć butowalnego linucha który się mieści na dyskietce. Ale pewnie o takiego tobie nie chodzi ;P Ja mam debiana 9 i bodajże 15Gb więc myśle że to co ty chcesz przeznaczyć na tego linucha powinno wystarczyć tongue.gif ale oczywiście jest to raczej uwarunkowane tym co chcesz na nim robić.
code46
Chyba gentoo albo slackware. Programy użytkowe, np. komunikator, open office, jakiś edytor php, apache, php, i tak żeby starczyło na mp3, film. Tyle, żebym nie martwił się że za chwilke braknie. Dlatego pytam się ile Wy przeznaczacie na to miejsca i czego używacie (jakie programy)?
ramze
Ja na Kubuntu 6.06 mam tak:

/: 4GB
swap: 512
/home: 4GB
fat32: 4GB - partycja wymiany między XP a Kubontu. Resztę dysku mam na NTS bo szybsze a Linuxem nie chcę ryzykować obsługi NTFS - boję się o dane.

Reszta dysku jest przeznaczona dla mojego podstawowego systemu: winda XP.

Z kubuntu korzystam tylko jak czytam maile, ściągam duże pliki, grzebię w necie, szukam, szperam, niucham, kicham. Albo jak mi się chce lub gdy muszę.
angel2953
Cytat(maulus @ 4.12.2006, 22:26:04 ) *
Ja mam debiana 9 [...]

[OT]
Wybacz za mały OT ale Debian 9 ? O il e się dobrze oriętuję to najnowsza testowa wersja Debiana to 4.0 Etch a stabilna to 3.1r4 Sarge. Mógłbyś podać nazwę kodową tej dystrybycji bo chciałbym tą 9-tkę zobaczyć....
[/OT]

Co do tematu to minimum około 3GB z lekkim środowiskiem graficznym (Fluxbox, XFCE4) lub 5GB ze środowiskiem typu Gnome lub KDE. Z tego co piszesz to chcesz przeznaczyc 10,5 GB, to Ci w zupełności powinno wystarczyć. Ja mam tak
Kod
Partycja     Typ     Nazwa      Rozmiar
/dev/hda1    swap    swap       512MB
/dev/hda2    ext3    /boot      1GB
/dev/hda5    ext3    /usr       15GB
/dev/hda6    ext3    /var       5GB
/dev/hda7    ext3    /tmp       5GB
/dev/hda8    ext3    /srv       5GB
/dev/hda9    ext3    /opt       5GB
/dev/hda10   ext3    /          3GB
/dev/hdb1    ext3    /home      80GB      # osobny dysk na katalogi domowe
/dev/hdc1    ext3    /backup    80GB      # osobny dysk na backupy

Zapomniałem dodać mam Debiana Etch 4.0. wiem, że to wersja testowa ale jak na razie nie miałem z nim kłopotów... Mam standard WWW (Apache 2.0.59, php 4.3.3, php 5.2, MySQL 5.1, PostgreSQL 8.0, ProFTPD 1.3.0), CVS'a, SVN'a, Postfixa za pocztę (serwer), XFCE4 4.3.99.1, OpenOffice, Vim (jakoś ten edyto najbardziej mi podpasował jako edytor, za dużo pracy zdalnej via ssh tongue.gif), Xmms, Xine i Mplayer, Kadu, Gimp2 i jeszcze prę innych programów. Serwer X'ów to X.org 7.1.0-7.
Sh4dow
Ja mam debian SID (czyli unstable) i nie moge narzekac zeby cos nie dzialalo, wszystko do tego funkiel nówka biggrin.gif
Jesli chodzi o partycje to ja do samego developingu mam chyba 12 GB z czego 500 to swap, a 7 GB to katalog /home.
Kazdy ustawia wedlug uznania partycje, w zaleznosci ile uzywa systemu i do czego. Ja winde mam jako konsole do gier a linucha do pracy.
dr_bonzo
/ 15 G, 11zajete (linux std. desktop, OOo, AMP, java, , eclipse, rozne serwery, svn itd)
<swap> -- 2xRAM
/boot 100MB
/home reszta z 80G

starcza na stacje robocza dla jednego usera
Turgon
Ja mam bardzo prosto moje Kubuntu rozplanowane:
/dev/sda2 20GB /
/dev/sda3 1GB SWAP
/dev/sda4 40 GB /home

Plus jeszcze /dev/sda1 137GB - Partycja Wina, którą już od ponad dwóch miesięcy nie używam biggrin.gif Chyba czas ją odciąć.
Jabol
Kod
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/hdb1             9.9G  6.2G  3.7G  63% /
udev                  126M  188K  126M   1% /dev
/dev/hdb4              %%%  %%%  %%% %%% /home
Na partycji / nie ma *NIC* oprócz software - żadnych danych użytkowych.
Używam Gentoo i mam USE raczej mocno rozbudowany i sobie nie odmawiam praktycznie żadnych dodatków oprócz KDE. I więcej niż mam Ci chyba nie potrzeba.

offtopic.gif

Cytat(angel2953 @ 5.12.2006, 00:56:39 ) *
Kod
Partycja     Typ     Nazwa      Rozmiar
...
/dev/hda5    ext3    /usr       15GB
/dev/hda6    ext3    /var       5GB
...
Bardzo mnie interesuje jak oddziąłeś /usr i /var od / ? Przecież podczas ładowania potrzebne są pewne programy, mount i fsck chcociażby. To jeszcze mogę zresztą zrozumieć, bo można je chyba znaleźć w /bin i /sbin, które masz w /. Ale jak odciąłeś /var? Przecież syslog go potrzebuje jeszcze zanim cokolwiek zostanie zamontowane worriedsmiley.gif ?
angel2953
Cytat(Jabol @ 6.12.2006, 20:15:12 ) *
. Ale jak odciąłeś /var? Przecież syslog go potrzebuje jeszcze zanim cokolwiek zostanie zamontowane worriedsmiley.gif ?

To chyba mam wtedy system skopany bo mi syslog mi startuje dopiero _po_ zamontowaniu wszystkich partycji... :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.