Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiany organizacyjne subfor
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
DeyV
Po zapoznaniu się z opiniami użytkowników zdecydowaliśmy się na drobną reorganizację działów na forum.

Przede wszystkim, z uwagi na to, że w tej chwili znaczna większość użytkowników pracuje na PHP5 i wersjach wyższych, zdecydowaliśmy, że nie ma potrzeby wydzielania dla nich specjalnego subforum.

W związku z tym wszystkie tematy dotyczące problemów z kodem, niezależnie od tego, której wersji php dotyczą, powinny trafiać na forum Forum: php

Dotychczasowe forum PHP5 zostało natomiast przemianowane na Forum: Programowanie obiektowe i zachęcamy, by wszystkie tematy związane właśnie z trudnościami w tworzeniu kodu obiektowego, błędy pojawiające się w trakcie tych prac, i wątpliwości, jakie się mogą pojawić, umieszczać właśnie tam.

Chcemy również przypomnieć, że forum Forum: php Pro służy tylko i wyłącznie do rozważań teoretycznych, dotyczących projektowania i filozofii programowania.
Prosimy więc nie umieszczać tam problemów związanych z konkretnymi błędami pojawiającymi się w kodzie, lub fragmentów aplikacji do oceny.

Mamy nadzieję, że zmiany te ułatwią wszystkim korzystanie z zawartej tu wiedzy, i jeszcze łatwiejsze jej wyszukiwanie.
nospor
Dodatkowo na Gotowych rozwiązaniach pojawilo sie subforum Frameworki
athabus
Fajnie, że pojawiło się subforum frameworki, zwłaszcza, że ostatnio wszystko co się wiąże z frameworkami cieszy się duża popularnością. Mam jednak pewną propozycję, która pewnie nie zostanie zaakceptowana w imię logiki forum:-)
Otóż może frameworki warto byłoby przenieść na forum główne jakim niewątpliwie jest forum php. Nikt tego pewnie głośno nie powie, ale forum "gotowe skrypty" jest raczej słabo odwiedzane. Sam wiem, że gdy tam zadaje jakieś pytanie to z reguły nie dostaję odpowiedzi lub dyskusje mocno przedłuża się w czasie. Ostatecznie framework jest gotowym rozwiązaniem ale z drugiej strony coraz więcej ludzi korzysta z frameworków i stają się one niejako częścią samego php. Myślę zatem, że z korzyścią dla tego subforum byłoby przeniesienie go na php, gdyż obawiam się, że na gotowych skryptach jego przyszłość jest niepewna.
nospor
Cytat
Myślę zatem, że z korzyścią dla tego subforum byłoby przeniesienie go na php, gdyż obawiam się, że na gotowych skryptach jego przyszłość jest niepewna.

Pożyjemy, zobaczymy smile.gif
Cysiaczek
Podzielam obawy Athabusa - sam w większości przypadków oznaczam to subforum jako przeczytane, a dyskusji, czy pomocy dotyczącej frameworków szukam właśnie w php lub php pro, ewentualnie w hydeparku.

Pozdrawiam.
NuLL
Ja chcialbym powiedziec ze nazwa php Pro jest troche na wyrost - W ostatnim czasie nie ma zadnego tematu ktory mialby cos wspolnego. 80% dyskusji dotyczy pisania frameworkow przez osoby, ktore nie powinny sie za to brac. To forum powinno sie nazywac - Cos wiecej niz podstawy albo Pisanie frameworkow dla poczatkujacych winksmiley.jpg
nasty
W ogóle od jakiegoś czasu poziom forum daleko odbiega od tego jaki był chociażby 6 miesięcy temu sad.gif schodzimy na psy sad.gif
nospor
Cytat
Podzielam obawy Athabusa - sam w większości przypadków oznaczam to subforum jako przeczytane, a dyskusji, czy pomocy dotyczącej frameworków szukam właśnie w php lub php pro, ewentualnie w hydeparku.
Na "gotowych rozwiązaniach " rozmawiamy juz o gotowych frameworkach, jak ktos nie wie jak go uruchomic czy cos takiego.

Na "Pro" o ogolnych zasadach pisania. A to ze poziom niski to juz byl topic swego czasu o tym. Chcecie wiekszy, to sie udzielajcie, zakladajcie topici/dyskusje na powazne tematy.

ps:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41524&st=0
nrm
oj, nie narzekajcie, nie jest tak źle. problem w tym, że wszystko co było "pro" zostało już dobrze przedyskutowane więc o czym tu jeszcze pisać? Jeszcze raz o wyższości MVC czy o autoloaderze?

Jak potrzebujecie rozwijających dyskusji to proponuje wybrać kilka najciekawszych zagadnień, zrobić listę i jechać, powiedzmy co tydzień/dwa z kolejną dyskusją. Nie jest to taki zły pomysł, może zmobilizować tych "uśpionych" i znudzonych.
DeyV
A może na forum php dać link do forum Frameworki?
athabus
normanos ma rację - można by wybrać jakieś zagadnienia z dziedziny phpPro i próbować prowadzić na ten temat dyskusję... PhpPro w obecnych czasach ma coraz mniej sensu... tak jak było napisane w cytowanym wątku - php jest prostym językiem i w zasadzie wszystko można znaleźć w sieci. Po osiągnięciu pewnego poziomu wiedzy wie się czego szukać i zazwyczaj się to znajduje.

Myślę, że forum można by trochę przemianować - może coś bardziej związanego z logiką programowania, algorytmami, sposobami profilowania itp. Chociaż już jak to piszę, to widzę, że jest to tak rozmyte, że trudno będzie jakoś "osadzić w świadomości" takie forum. PhpPro w tej chwili ma taką trochę odstraszającą nazwę, która w zasadzie zniechęca do pisania - skąd user ma wiedzieć czy jego problem jest pro czy nie snitch.gif
SHiP
Cytat(normanos @ 26.01.2007, 13:11:26 ) *
oj, nie narzekajcie, nie jest tak źle. problem w tym, że wszystko co było "pro" zostało już dobrze przedyskutowane więc o czym tu jeszcze pisać? Jeszcze raz o wyższości MVC czy o autoloaderze?

Uwierz mi nie jest tak. Chociażby jak zauważyłem ostatnio wyrażenia regularne(niby pcre z perla wyciagniete ale w php sie wykorzystuje) są na tym forum omijane szerokim łukiem i myślę że tylko grupka osób ma jakiekolwiek pojecie o asercji, rekurencji etc.

Propozycja ode mnie winksmiley.jpg - Można dodać (sub)forum "Wyrażenia regularne" Tylko nie wiem gdzie to umiescic bo same w sobie nie sa z php powiązane a czesto padaja pytania o regexy w php i js

Cytat(DeyV @ 26.01.2007, 13:26:09 ) *
A może na forum php dać link do forum Frameworki?

Dobry pomysł. Jestem za.

Cytat(athabus @ 26.01.2007, 13:28:22 ) *
normanos ma rację - można by wybrać jakieś zagadnienia z dziedziny phpPro i próbować prowadzić na ten temat dyskusję... PhpPro w obecnych czasach ma coraz mniej sensu... tak jak było napisane w cytowanym wątku - php jest prostym językiem i w zasadzie wszystko można znaleźć w sieci. Po osiągnięciu pewnego poziomu wiedzy wie się czego szukać i zazwyczaj się to znajduje.

Również jestem za. Pod warunkiem że będzie to ciekawy temat a nie kolejny debilny offtopic pomiedzy przeciwnikami i zwolennikami wybranych aplikacji i...
DeyV
Uważam, że nazwa PRO jest odpowiednia.
To, że budzi pewien respekt w początkujących - to dobrze, dla nich są inne miejsca.

Uważam jednak, że można by jeszcze poprawić opis tego forum, tak by jeszcze wyraźniej widoczny był cel, ku któremu ma służyć.
Jeśli macie jakieś propozycje - proszę bardzo.

A jeśli już chodzi o tematy - to jest nadal i będzie zawsze jeszcze wiele teoretycznych zagadnień, wymagających omówienia.
Ciągle nie spotkałem się z zadowalającym paternem na obsługę Formularzy wielostronicowych. Proponowane rozwiązania dotyczące uprawnień są albo niewydajne, albo bardzo trudne do wdrożenia, albo prymitywne. MVC nie rozwiązuje wygodnie wielu problemów pojawiających się podczas tworzenia bardziej zaawansowanych aplikacji (pojawienie AJAX'a nieco poprawiło tą sytuację, ale w wielu aspektach jeszcze bardziej ją skomplikowało). Ciągle brak dobrych narzędzi do aktualizowania aplikacji, a nawet konkretnej wizji na takie rozwiązania nadające się do wykorzystania w php. Z cache każdy regularnie miewa problemy... A jak wiele osób korzysta z PHPUnit? Chyba w Polsce nie wypadlibyśmy w takiej statystyce zbyt dobrze;)

To tylko parę moich uwag, które pokazują, że teorii do analiz jest jeszcze wiele. I powody, dla których PRO powinno zostać w takiej postaci jak jest teraz, choć na pewno brakuje tu ludzi typu Hawk, Dragossani czy Gandalf, którzy potrafili przedstawiać swoje wizje i uwagi bez używania kodu (co, wbrew pozorom, często zaciemnia obraz)
hwao
Cytat(DeyV @ 26.01.2007, 16:20:43 ) *
Uważam, że nazwa PRO jest odpowiednia.
To, że budzi pewien respekt w początkujących - to dobrze, dla nich są inne miejsca.

Gorzej jak się zaczynają wypowiadać lamy, a obsługa nic z tym nie robi... tongue.gif smile.gif
Strzałek
php Pro, php Advanced, albo php Zaawansowane, żadna różnica.
Ważne żeby poziom się podniósł, bo spadł i to bardzo.
nrm
Dobra, DeyV, popieram, to może zaczniesz od tematu uprawnień? Bardzo interesuje mnie ten temat, wkrótce będę musiał napisać taki system do dosyć sporego serwisu społecznościowego, a prezentowane tutaj w jakimś wątku pomysły rzeczywiście nie bardzo mi się podobają. Chętnie przeczytam jakie masz rady w tym temacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.