Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: znalezienie i podmiana tekstu w pliku ?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
bejbi
witam,

potrzbuje zrobić edycję pliku html przez www - ale nie całego, a tylko jego jednej linijki.
Chciałęm to zrobić przez file i wczytać kolejny element tablicy, niestety nie wiem która to linijka, a czasm jedną linijkę podmieniam na kilka.

Potrzbowałbym zatem zrobić, żeby odczytywać jakiś umówiony ciiąg znaków i od niego podmieniać tekst (edytować) aż do innego umówionego ciągu znaków.

Jak to można zrobić ? gdzie szukać?

Wojtek
delorian
Cytat
witam,

potrzbuje zrobić edycję pliku html przez www - ale nie całego, a tylko jego jednej linijki.
Chciałęm to zrobić przez file i wczytać kolejny element tablicy, niestety nie wiem która to linijka, a czasm jedną linijkę podmieniam na kilka.

Potrzbowałbym zatem zrobić, żeby odczytywać jakiś umówiony ciiąg znaków i od niego podmieniać tekst (edytować) aż do innego umówionego ciągu znaków.

Jak to można zrobić ? gdzie szukać?

Wojtek

Wczytać cały plik od zmiennej łańcuchowej (fread), stworzyć wyrażenie regularne i znaleziony fragment zamienić na wartość (preg_replace_callback lub preg_replace), którą chcesz, następnie nadpisujesz cały plik od początku z nową wartością. (fwrite) Algorytm prosty, jednak skuteczny. Problem może być z wyrażeniem regularnym bo musi dokładnie wskazywać na tę linijkę, którą chcesz. Napisz coś więcej to mogę będe w stanie pomóc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.