Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse php i zmiana kodowania przy zapisie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
krowal
Mam problem z użytkowaniem Eclipse w wykorzystaniu z php, nie mogę w nim ustawić domyślnego kodowania znaków tak aby przy zapisie pliku i późniejszym jego wyświetlaniu nie wywalało mi krzaków, zajmuje się pewnym szwedzkim serwisem i są tam znaki takie jak "ö, ä" itp, gdy otwieram pliki w eclipse, są one odczytywane prawidłowo, ale po zapisie pliku zamienia mi na krzaki, zmianiałem już kodowanie w projekcie i w dziesięciu różnych innych miejscach na UTF-8 i nic, dalej to samo, co prawda da się zmienić kodowanie dla pojedynczego pliku w projekcie ale to bez sensu jeśli plików jest dużo.

Gdzie i jakie ustawić kodowanie aby było ono prawidłowe i stosowane do całego projektu, a najlepiej do całej aplikacji ?

pozdrawiam
My4tic
A próbowałeś prawym myszki na nazwę projektu w nawigatorze/properties/ questionmark.gif W pierwszej zakładce jaka się wyświetli jest domyślne kodowanie dla projektu.
krowal
Już próbowałem, są tam do wyboru: ISO-8859-1, US-ASCII, UTF-16, UTF-16BE, UTF-16LE, UTF-8, żadne z tych kodowań nie daje pożądanego efektu, dalej mam problemy z uzyskaniem znaków t.j. "ö, ä"
My4tic
Moze to sie przyda:

Language pack
revyag
Przenoszę z php na komputery i oprogramowanie.

@krowal przecież tam się da ręcznie wpisać ISO-8859-2.
krowal
Cytat
@krowal przecież tam się da ręcznie wpisać ISO-8859-2.
No niby się da wpisać cokolwiek, ale jeśli kodowania które wpiszemy nie ma na rozwijanej liście to na górze zakładki wyskakuje "not supported" i tyle smile.gif

Cytat
Moze to sie przyda:

Language pack
paczki językowe ściągnąłem, ale dało mi to tylko tyle, że teraz mam eclipse po polsku a nie po angielsku jak miałem wcześniej, chyba na kodowanie to nie ma żadnego wpływu, problem nadal pozostaje
menic
I ja sie z tym męczyłem. Rozwiązanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.