Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pasywne FTP
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Judgee
Witam ! Jak w temacie

mam problem z konfigurowaniem Serwera FTP ktory znajduje się za Routerem

Posiadam Router pod ktory podpięte są 3 PC i Laptop Wi-Fi każdy z tych komputerow ma swoje IP wew.
jeden z PC ktory służy mi jako maszyna do wymiany plikow chodzi 24/7 chciałem uruchomić usluge FTP
przekierowałem wszystkie porty na routerze FTP chodzi normalnie ale pełno bakcyla wbija sie na PC i infekuje LAN i reszte sprzetu dlatego zablokowalem porty. Odbolkowalem port 21 i pare innych aby miec te P2P podaje kumplowi swoj adres IP tzn przez domene no-ip.pl ftp://bleble.no-ip.pl wyświetla się jemu okno do zalogowania ... Loguje się poczym pochwili wyrzuca monit limit czasu połaczenia przekroczony... działa bez problemow przez HTTP na porcie 80 taki podobny jak FTP ale to nie to samo wolał bym Ftpka.. ktoś może mi pomoc aby skonfigurować pasywnie FTP... na Lanie działa wszystko OK !
dr_bonzo
FTP pasywny wymaga po stronie serwera otwartego portu 21 (na lacze kontrolne) i kilku (wielu) portow (na lacze danych), najlepiej wybrac kolejne z portow powyzej 10000. I te wszystkie porty przekierowywujesz (normalnie, tak jak masz np. 80ke) z routera do serwera. No i konfigurujesz FTPa w trybie pasywnym z wyzej podanymi portami.
escaflowne
Czy nie szybciej będzie odblokować tylko porty 21 (przesyłanie koment) i 20 (przesyłanie danych) dla korzystania z FTP?

Jeśli dobrze kojarzę, to zakres portów dla trybu pasywnego ustala się jako część konfiguracji serwera FTP.
Judgee
wiec tak używam CesarFTP 0.99g

ustawiłem tak port domyślny 21 - przekierowany czy tam otwarty na routerze

teraz tak

Home IP
192.168.xxx.xxx adres wew

Passive Adress
81.219.xxx.xxx adres zew

Passive Port Range from
2048 - przekierowny

To
2148 - przekirowny

czy taka konfiguracja pomoże mi i innym przeglądania zawartości FTP ?
bo chciałbym np z pracy od znajomego wrzucać do siebie na serw jakieś pliczki...
dr_bonzo
OMG, a tak trudno to sprawdzic?
Przeciez zrobiles dokladnie to co opisalem wyzej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.