Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Doliny Rospudy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mateuszpi
Jeśli jesteś przeciw niszczeniu ekosystemu Doliny Rospudy, cennej ze względu na faunę i florę, proszę, wyślij z tej strony http://www.greenpeace.org/poland/kampanie/...prezydenta-i-pr petycję. to nic nie kosztuje, wystarczy, że podasz imię, nazwisko, e-mail i po wysłaniu klikniesz się w link, który zostanie Ci wysłany na e-mail, by potwierdzić wydanie petycji. Jeśli kochasz przyrodę wyślij tę wiadomość komu się da! Ratujmy przyrodę - swój kraj - i siebie nawzajem! Pozdrawiam. Niech Greenpeace będzie z Tobą! PS. Podaj dalej
nrm
dzięki za linka. wprawdzie nienawidzę łańcuszków i różnych akcji typu wejdź, kliknij, zrób cos tam, ale tym razem w imie wspólnego dobra mogę to zrobić winksmiley.jpg
Master Miko
Wielkie dzięki za linka! Przekazuje dalej! Trzeba o to walczyć! Czy kretyni mają prawo do niszczenia natury w ramach cięcia kosztów?!?!
Fuzja
Cięcia kosztów ?! trzeba było ciąć na podgrzewanym chodniku przed pałacem.
bela
Cytat(Master Miko @ 13.02.2007, 20:56:51 ) *
Wielkie dzięki za linka! Przekazuje dalej! Trzeba o to walczyć! Czy kretyni mają prawo do niszczenia natury w ramach cięcia kosztów?!?!

nie gadaj o cieciu kosztow. trasa przez rospude jest drozsza niz wariant wokol niej.
mike
Sranie w banie!

Drugi brzeg Rospudy
goya
Zawsze się znajdzie ktoś, kto będzie udawał mądrzejszego niż społeczenstwo. Dotychczas starali się Kaczyńscy and świta, teraz doszedł autor tego bloga..
jaki on mądry, a jakie informacje..
dziesiątki tysięcy ludzi w tym ekolodzy to barany i chcą tylko skupywać ziemię i sprawić, żeby było gorzej. A ci co tego nie chcą, to nie wiedzą jaki niecny plan to jest.
Na pewno to wina układu..

Ludzie.. opanujcie się..
Master Miko
ja już nie wiem kogo słuchać, z kim się zgadzać a z kim nie. Ja tylko chcę przetrwania Doliny Rospudy...
NuLL
Cytat(mike_mech @ 14.02.2007, 12:27:57 ) *
Sranie w banie!

Drugi brzeg Rospudy

Dobrze prawi - polac mu biggrin.gif
babejsza
Poza tym należałoby przyjrzeć się tej tak zwanej "organizacji ekologicznej". Duża ich część to nic innego jak banda wyłudzaczy, próbujących dorobić się na przedsiębiorcach. Z pewnością nie wszystkie, nie chcę uogólniać, ale sam miałem z takowymi styczność i zdecydowanie z ekologią mają tyle wspólnego co nic.

Jeszcze niedawno głośno było o blokowaniu przez tych chamów budowy centrum handlowego arkadia w Warszawie. Już nie pamiętam wielkości łapówki jaką otrzymali, ale kwota była niebagatelna, a po jej otrzymaniu powstrzymali działania blokujące budowę.

Nie wiem czy tu jest tak samo, ale kto wie ile to może teraz kosztować firmę, która wygrała przetarg na budowę aby uspokoić tą całą wrzawę.
kszychu
Cytat(Master Miko @ 14.02.2007, 21:03:26 ) *
Ja tylko chcę przetrwania Doliny Rospudy...

Tak mnie ostatnio naszła refleksja: kto słyszał o Rospudzie zanim postanowiono wybudować tam obwodnicę? I kto teraz zdaje sobie sprawę, że Ci sami ekolodzy, którzy tak bronią doliny proponują trasę alternatywną... w innym miejscu doliny Rospudy?
A swoją drogą, to czy przypadkiem nie chodzi o to, by W Polsce były dwie autostrady: północ-południe i wschód-zachód, a reszta to pradawna puszcza, rezerwaty przyrody, parki ochrony czy lęgowiska wołka zbożowego, gdzieniegdzie poprzetykane chałupami krytymi strzechą. Taki skansen w centrum europy...
JaRoPHP
Cytat
Tak mnie ostatnio naszła refleksja: kto słyszał o Rospudzie zanim postanowiono wybudować tam obwodnicę?
Ja - i nie potrafię uwierzyć, że mają zamiar to zniszczyć.

Cytat
...trasę alternatywną... w innym miejscu doliny Rospudy?
Nie do końca - miejsce przebiegu trasy nie zahacza o Dolinę Rospudy - co prawda są to również tereny zielone, ale jeszcze nie Dolina Rospudy.
Co do ekologów i innych podobnych organizacji - generalnie się z nimi nie zgadzam, ale tutaj oni mają rację: w Polsce tak naprawdę pozostała przyroda - coś, co powoduje, że osoby z zagranicy przyjeżdżają tutaj. Dlaczego mamy to niszczyć? Zniszczyć doliny, potem góry (już niewiele zostało w tym kierunku do zrobienia) - wtedy nie będziemy mieli nic...

Cytat
A swoją drogą, to czy przypadkiem nie chodzi o to, by W Polsce były dwie autostrady: północ-południe i wschód-zachód, a reszta to pradawna puszcza, rezerwaty przyrody, parki ochrony czy lęgowiska wołka zbożowego, gdzieniegdzie poprzetykane chałupami krytymi strzechą. Taki skansen w centrum europy...
Niestety nie rozumiem argumentu. Ale mam nadzieję, że nie chodzi o to, aby wybetonować kraj...
Master Miko
Cytat(kszychu @ 15.02.2007, 15:21:13 ) *
Tak mnie ostatnio naszła refleksja: kto słyszał o Rospudzie zanim postanowiono wybudować tam obwodnicę?

Ja słyszałem. Niestety jeszcze nie widziałem, ale mam nadzieję, że jeszczę kiedykolwiek zobaczę.

Cytat(kszychu @ 15.02.2007, 15:21:13 ) *

Bardzo dobrze. Niech sobie betonują centrum europy, ale ja chciałbym mieć gdzie oddychać...

Również jestem za budowniem autostrad - szczególnie wschód-zachód, północ-południe i nie wiem jaki ma to związek ze sprawą tej doliny, gdzie budowano jedynie obwodnicę ( a nie autostradę)

W Polsce nie będzie autostrad, bo rząd jest na to za głupi.
Fuzja
"bo rząd jest na to za głupi" hehe lekki ot, dzisiaj na obradach lepper mówi: "panowie posłowie z platformy, ja wiem, że wy lubicie seks.." i na sali odrazu wszyscy śmiech, jacyś posłowie krzyczą: "ja też lubie!", żal smile.gif
goya
Polacy mają manię w krytykowaniu wszystkiego i wszystkich
Master Miko
Każdy Polak jest ekspertem w każdej dziedzinie.
TomASS
Pozwolę sobie skopiować swój wpis z innego forum:

Nie piszę czy jestem za czy przeciw obwodnicy, z jednej strony biedne robaczaki i rośliny z drugie strony zagrożone życie biednych dzieci, które codziennie muszą przechodzić przez drogę na Litwę do sowich szkół.

Napiszę troszkę na ten temat:

1. Natura 2000
Projekt Natura 2000 dopuszcza budowę infrastruktury (np. drogowej) choć przy zachowaniu wszelkich możliwych wymogów ekologicznych i przy minimalnym ingerowaniu w środowisko naturalne. Także jeśli Polska udowodni, że wybrała wariant najmniej ingerujący w środowiska, wtedy obwodnica dostanie "zielone światło" od Unii. Polski NSA orzekł pod koniec 2005 roku, że ten wariant obwodnicy jest najbardziej odpowiedni dla środowiska. Dodatkowo do tej opinii prawnej przychylił się na przełomie roku Minister Środowiska - owszem mogły to być decyzje polityczne, ale w 97 roku Ministerstwo Środowiska także wystawiło podobną opinię.
Zaznaczyć należy, że projekt Natura 2000 powstawał w latach kiedy infrastruktura w Europie Zachodniej była już rozwinięta, teraz łatwo się "im" mówi o przestrzeganiu tych przepisów - co mieli zniszczyć to już zniszczyli.

2. Koszty
Nie przesadzajmy teraz, że koszt budowy obwodnicy jest kolosalny, oczywiście jeśli ktoś "rzuca", że to koszt przeszło 450 000 000 zł to robi wrażenie. Faktem jest, że najtańsza oferta (Budimex-Dromex SA) opiewała na 438 968 161,01 zł. Obwodnica Wrocławia, budowana na o wiele łatwiejszym terenie ma kosztować ok 1mld zł. Sam koszt budowy 8km mostu wraz z dojazdami ma kosztować 300mln zł.
Dodatkowo inwestor aby zrekompensować wycięte drzewa (nie tylko te z doliny) musiał zalesić kilka ha nieużytków - opisane jest to w załączniku pozwolenia na budowę.

3. Kary Unijne

Unia nie może współfinansować inwestycji które są niezgodne z jej prawem! Jeśli uzna, że taki wariant obwodnicy nie jest optymalny pod względem ochrony środowiska - wtedy cofnie dotacje. Cofnie dotację tylko dla tej inwestycji - w zasadzie nie ma możliwości cofnięcia innych. Dlaczego np. my Wrocławianie mamy pokutować za obwodnicę Augustowa?
Kary pieniężne wskazywane na 50tyś EUR dziennie są lekko przesadzone - takie kary mogą być nałożone pod dwoma warunkami. Pierwszy to niezgodność z programem Norma 2000 (co musi zostać udowodnione) drugi to skorzystanie z unijnych dotacji.

4. Wariant
Obwodnica Augustowa będzie przecinać dolinę Rospudy w najwęższym miejscu i będzie w całości poprowadzona nad torfami. Wariant ten koliduje z najmniejszą liczbą stanowisk gatunków chronionych flory. W obecności drogi nie znajdują się jeziora, a kierunek wód powierzchniowych sprzyja ochronie gatunków. Na terenie drogi nie stwierdzono występowania gniazd ptaków drapieżnych, dodatkowo najbliższe występowania kwiatków o które wszyscy się martwią (miodokwiatek krzyżowy) znajduje się 500m od granicy pasa drogowego - a więc poza strefą oddziaływania drogi. Dodatkowo według zewnętrznej firmy, jednej z autorów raportu
Cytat
Budowa obwodnicy spowoduje take prawie całkowite zniszczenie istniejacej
roslinnosci naturalnej w pasie drogowym. Dotyczy to w szczególnosci obszarów
lesnych na obszarze Natura 2000, gdzie nastapia wycinki drzew. Powierzchnia
terenów zniszczonych wyniesie około 30 ha. W dolinie rzeki Rospudy zostanie
zdegradowana stosunkowo mała powierzchnia torfowisk, ze wzgledu na
zastosowana technologie budowy mostu.

Największe szkody może przynieść sama budowa, a nie eksploatacja drogi. Jednak firma BUDIMEX posiada certyfikat systemu zarządzania środowiskiem ISO 14001.
Dolina Rospudy liczy ok 80km długości, droga przetnie ją w najwęższym miejscu. Jak takie przecięcie może zniszczyć całą dolinę? Nie piszę już o objeździe całej doliny.

5. Alternatywa
No właśnie.....
Słyszałem kilkanaście pomysłów, min:
- Budowa tunelu
- Przesunięciu obwodnicy aby nie tykała Doliny
- przesunięcie całej drogi ViaBaltica aby przchodziła przez zupełnie inne tereny

Trudno mi jest opowiedzieć po jednej ze stron.
CezaryT
Warkocze Polski

Dziewięć lazurowych oczu ma ta dolina
Jej szmaragdowe loki uwija dziewczyna
Jej kłosy ożywiają przepiękne storczyki
Wplatają kwiaty w kolorowe warkoczyki

Jej krasę zaplata storczyk szerokolistny
Tonami bieli zwabi oko storczyk krwisty
Jedynie tu bytuje miodokwiat krzyżowy
W oceanie barw rośnie żłobik koralowy

Jeziora w puszczy wonie rosy tej doliny
Uroki kraju podaje warkocz dziewczyny
Unikalne storczyki ma dziewczę urocze
Dolina Rospudy to Polskie są warkocze

CezaryT

PS.

Płynie leniwie doliną rzeka Rospuda
Od zrujnowania uratować się ją uda
Chlebek
Poszukuję "mądre" biuro projektowe które zrobiło projekt przez dolinę Rospudy. Trudno znaleźć w google.
Mieli chyba tylko mapę administracyjną bo napewno nie fizyczną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.