Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komputer do wszystkiego
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Fuzja
Hej, mam zamiar kupić pcta do domu mam maksymalnie 5 000 zł.
Systemem operacyjnym będzie slackware, a na komputerze będe przede wszystkim programował, oglądał i obrabiał filmy,a także grafikę oraz grał w jakieś gierki.
Chciałbym by wszystko działało płynnie i żebym mógł odpalać spokojnie najnowsze gry.
Moja konfiguracja sprzętowa, która nie wiem czy będzie ze sobą dobrze współgrać jest taka:

- SAPPHIRE RADEON X1950PRO BOX jako karta graficzna, tutaj potrzebne będzie złącze agp także musi być odpowiednia płyta główna
- intel core 2 duo E6600 2.40 ghz (S755) BOX
- Kingston DDR2 2x 1GB 533MHz CL4
- Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16 mb, Serial ATA II, zapis prostopadly)
- AsRock 775Dual-vsta via PT880 PRO - płyta, nie wiem czy dobre ale ma agp winksmiley.jpg
- SONY DVD+/- RW DW-g120A bulk black
- i na dopełnienie monitor lcd 20 calowy dell E207WFP
No i cena musi być do 5000 zł netto ( bez vatu), zestaw jest dobry ? cos poprawic ? i gdzie najlepiej i najtaniej kupic ?
Turgon
Kupować na hurtowniach i zmieniłbym bym płytkę na jakiegoś Gigabyte'a, bo na AsRocka wiele osób się skarżyło. Z resztą dlaczego musi być AGP ?
Fuzja
Bo karta jest agp, a nie mam kompletnie pojecia jakie teraz są karty z nvidii, wczesniej byly geforce 2,3,4 a teraz 6000, 7800 i inne.
Turgon
Kup jakąś z serii 7000 np. 7600 lub 1800 na PCI 16x i jakąś płytkę Gigabyte'a z Chipsetem P965 smile.gif I reszta się nada.
Fuzja
Myślę, że radek jest lepszy w tej cenie niż geforce'y no i już parę lat mam radeony i ssię przywyczaiłem.
maryaan
Cytat(Fuzja @ 6.03.2007, 16:58:28 ) *
gdzie najlepiej i najtaniej kupic ?
przelec chocby po skapcu i popatrz jakie sa roznice w cenach, max godzinka klikania i poskladasz najtanszy zestaw + moze jakis rabacik albo gratis przy takiej kwocie daloby sie wyszarpnac. Stacjonarne sklepy raczej nie maja szans jesli chodzi o ceny, choc wszystko zalezy od Ciebie, znam osoby ktore kupowaly drogi sprzet i na miejscu przeplacaly po kilkaset (exclamation.gif!) zlotych bo sie baly ze dostana cegle zamiast np laptopa... ot takie "zacofanie" techniczne.
Fuzja
Ok, skoro najlepiej w skapcu to teraz jak z konfiguracja czy dobra i sprawna i moge patrzec po cenach winksmiley.jpg
Diwi
Cytat
- SAPPHIRE RADEON X1950PRO BOX jako karta graficzna, tutaj potrzebne będzie złącze agp także musi być odpowiednia płyta główna

Ta karta ma rowniez wersje PCI-E, i taka powinienes kupic. Bez sensu pakowac sie teraz w AGP.

Cytat
- Kingston DDR2 2x 1GB 533MHz CL4

Zmienilbym na Goodram'y 800mhz.

Cytat
- AsRock 775Dual-vsta via PT880 PRO - płyta, nie wiem czy dobre ale ma agp winksmiley.jpg

Zmienilbym na Asus'a P5N-E albo P5B.

Pamietaj tez ze do takiego zestawu trzeba kupic dobry i markowy zasilacz zeby potem nie bylo klopotow.

Pozdrawiam
Fuzja
Najgorsze, jest, to, że nigdzie nie mogę dostać tego co chcę.
Albo w sklepie nie ma np. karty graficznej takiej albo kosztuje nie 830 tylko 1600 albo ramu nie mają.
No tak, jeszcze zasilacz.
Czyli ram i płytę główną zmienić, dokupić zasilacz.
Tylko najlepiej byłoby kupić all w jednym sklepie bo może bedzie jakis rabacik, a nie widze tutaj, zeby kazdy mial wszystko. Znacie takie, ktore maja oferte z komponentami takimi jakie bym chcial ?
Turgon
Jedno zamów innym sklepie może troszkę drożej wyjdzie, ale cóż...
Fuzja
No ale rabatu nie dostanę, a więc bede w tył.
Turgon
Nie koniecznie, jeśli tylko kartę nie zamówisz rabat i tak chyba będzie smile.gif
DeyV
heh - właśnie przeglądałem ostatnie CD-action, i tam jest zestawienie przykładowych komupterków w cenach do 2,5; 3,5 i 5 tys.
Jeśli masz ochotę - zajrzyj do niego -a jak nie - w wolnej chwili mogę przepisać Ci sugerowany przez nich zestaw.

Co do cen -my ostatnio kupujemy sprzęt w komputroniku, tym bardziej, że niemal w całym kraju mają oddziały, tak więc sporo rzeczy można załatwić na miejscu, zamiast zdawać się na pocztę.

Na co chciałbym zwrócić uwagę.

Od pewnego czasu BAAARDZO polecam wszystkim RAID 0.

Złożyliśmy zestaw z Dual Core i RAID 0 postawionym na 2 dyskach 250 GB WD z 16MB cache.
Różnica wydajności pomiędzy systemem postawionym na raid, a na tym samym sprzęcie na dyskach chodzących osobno jest niesamowita. Sprawdza się szczególnie podczas pracy z grafiką, gdzie przecież rozmiar ładowanych plików jest naprawdę spory.

Co do ramu - nie sądzę, by był sens ładować się w przecież ciągle drogie Kingstony. Coś o podobnych parametrach, również z wieczystą gwarancją, można kupić o wiele taniej, a jeśli nie zamierzasz bawić się w kręcenie sprzętu - nie zauważysz różnicy.

I jeszcze jedna sprawa - monitor.
Widzę, że wybrałeś całkiem fajnego LCD, choć nie bardzo mogę go znaleźć w polskich sklepach (nie szukałem za bardzo winksmiley.jpg ). Wspomniałeś jednak o tym, że zamierzasz bawić się grafiką.
Jeśli tak - obawiam się jednak, że jest to nieco za tani model, by spełnił wymagania grafika.
W związku z tym są 2 możliwości - troszkę jeszcze dołożyć do LCD, albo zastanowić się, czy na pewno potrzebuję LCD.

Ja ostatnio kupiłem nam do biura 2 kineskopowe monitory Sony Trinitron 21'' - i choć ciężkie to dziady, i sporo miejsca na biurku zajmują, a na dodatek paru znajomych spojrzało na mnie jak na wariata (kto w dzisiejszych czasach kupuje CRT? tongue.gif ) to jestem pewien, że jeszcze długo nie byłoby mnie stać na monitor LCD tej klasy. Jakoś obrazu, kontrast i odwzorowanie kolorów jest naprawdę niesamowite.
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że monitorki te, jeszcze parę lat temu warte z 5 - 7 tyś, w tej chwili można dostać za 500 - 1000 zł. Różnica spora winksmiley.jpg A graficy naprawdę zadowoleni.
Fuzja
Spokojnie, z grafiką dam sę rade jakoś smile.gif
Jakbyś mógł jakiś zestaw napisać właśnie z tym raidem to byłbym wdzięczny smile.gif
Diwi
1. Komputronik jest ogolnie rzecz biorac drogi, no ale za marke i support sie placi.
2. Fuzja, polecam znak.pl ma dobra opinie wsrod internautow i znajdziesz tam wszystkie potrzebne Ci komponenty.

Jak podasz cene dokladnie ile chcesz na sama bude wydac to moge Ci cos zlozyc i przedstawic tutaj.

Pozdrawiam
Fuzja
Ok, to jakbyś mógł to spróbuj złożyć taki do 6100 brutto czyli 5000 netto.
Diwi
Wiec:

Plyta glowna: Asus P5B-E (Intel P965) [DDR2, PCI-E, FW]
Procesor: Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz BOX (LGA775, 64bit)
Wentylator: Arctic Freezer 7 Pro
Pamiec: DDR2 2x1024MB PC-800 Goodram Pro CL 5 5-5-15
Dysk twardy: Seagate 250 GB Barracuda (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ, RoHS) ST3250620AS
Karta graficzna: Radeon X1950Pro PCI-E Sapphire 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (256-bit)
Nagrywarka: Lite-ON DVD+/-RW LH-20A1H bulk (czarny)
Obudowa: Thermaltake Swing VB6000BWS Black Window
Zasilacz: ToPower TOP-450P3 U12 (450W)

Razem netto: 3457.38
Razem brutto: 4218

Monitor: Najlepszy bylby na matrycy S-IPS lub PMVA, jesli chodzi o to drugie to sam mam: Belinea 102035W, kosztuje okolo 1500 zl burtto. Niezle katy widzenia, swietne kolory tylko 1 wada: nierownomierne oswietlenie matrycy (w nocy to widac na czarnym tle), ale nie przeszkadza to jakos bardzo.

Jesli chodzi o S-IPS to ktores dell'e 20" byly na S-IPS'ie ale trudno je dostac w polsce.

Polecam zapoznac sie z tematem: http://forum.pclab.pl/t174882.html

Pozdrawiam
revyag
Dwa miesiące temu kupowałem kompa i zastanawiam się czemu nikt jeszcze nie wspomniał o
proline Według mnie mają najniższe ceny w Polsce.
Diwi
Polecam przeczytac: http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=201926

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.