heh - właśnie przeglądałem ostatnie CD-action, i tam jest zestawienie przykładowych komupterków w cenach do 2,5; 3,5 i 5 tys.
Jeśli masz ochotę - zajrzyj do niego -a jak nie - w wolnej chwili mogę przepisać Ci sugerowany przez nich zestaw.
Co do cen -my ostatnio kupujemy sprzęt w komputroniku, tym bardziej, że niemal w całym kraju mają oddziały, tak więc sporo rzeczy można załatwić na miejscu, zamiast zdawać się na pocztę.
Na co chciałbym zwrócić uwagę.
Od pewnego czasu BAAARDZO polecam wszystkim RAID 0.
Złożyliśmy zestaw z Dual Core i RAID 0 postawionym na 2 dyskach 250 GB WD z 16MB cache.
Różnica wydajności pomiędzy systemem postawionym na raid, a na tym samym sprzęcie na dyskach chodzących osobno jest niesamowita. Sprawdza się szczególnie podczas pracy z grafiką, gdzie przecież rozmiar ładowanych plików jest naprawdę spory.
Co do ramu - nie sądzę, by był sens ładować się w przecież ciągle drogie Kingstony. Coś o podobnych parametrach, również z wieczystą gwarancją, można kupić o wiele taniej, a jeśli nie zamierzasz bawić się w kręcenie sprzętu - nie zauważysz różnicy.
I jeszcze jedna sprawa - monitor.
Widzę, że wybrałeś całkiem fajnego LCD, choć nie bardzo mogę go znaleźć w polskich sklepach (nie szukałem za bardzo

). Wspomniałeś jednak o tym, że zamierzasz bawić się grafiką.
Jeśli tak - obawiam się jednak, że jest to nieco za tani model, by spełnił wymagania grafika.
W związku z tym są 2 możliwości - troszkę jeszcze dołożyć do LCD, albo zastanowić się, czy na pewno potrzebuję LCD.
Ja ostatnio kupiłem nam do biura 2 kineskopowe monitory Sony Trinitron 21'' - i choć ciężkie to dziady, i sporo miejsca na biurku zajmują, a na dodatek paru znajomych spojrzało na mnie jak na wariata (kto w dzisiejszych czasach kupuje CRT?

) to jestem pewien, że jeszcze długo nie byłoby mnie stać na monitor LCD tej klasy. Jakoś obrazu, kontrast i odwzorowanie kolorów jest naprawdę niesamowite.
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że monitorki te, jeszcze parę lat temu warte z 5 - 7 tyś, w tej chwili można dostać za 500 - 1000 zł. Różnica spora

A graficy naprawdę zadowoleni.