załóżmy że mam 2 klasy: uczeń i nauczyciel
w każdej z tych klas będzie zmienna (tablica), konstruktor no i funkcje no i funkcje (pobierz_dane, dodaj, usuń, zmień)
jak chciałbym zrobić klasę podstawową np. osoba a uczeń i nauczyciel jako dziedziczące to
w w osoba byłyby funkcje a w uczeń i nauczyciel dziedziczyłyby te funkcje no i miały swoje konstruktory, oraz swoje tablice na dane)
no i problem jest z klasą osoba, nie bardzo wiem jak ją utworzyć
część klas bez dziedziczenia
<?php class Uczeń { ( 'idUczen' => null, 'Klasa_idKlasa' => null, 'imie' => null, 'nazwisko' => null, 'adres' => null, 'telefon' => null, 'imie_ojca' => null, 'imie_matki' => null ); $zUczenIndeksy = 'idUczen, Klasa_idKlasa, imie, nazwisko, adres, telefon, imie_ojca, imie_matki'; function __construct($zTablica) { foreach($zTablica as $zKlucz => $zWartosc) $this -> zUczenTab[$zKlucz] = $zWartosc; } function fPobierzDane($zWartosci, $zKryteria = null) { // $zSQL = 'SELECT '.$zWartosci.' FROM uczen'.$zWarunek; // while($zIle--) { // $zListaUczniow[] = new Uczeń($zDane); } return $zListaUczniow; } } ?>
<?php class Nauczyciel { ( 'idNauczyciel' => null, 'imie' => null, 'nazwisko' => null, 'telefon' => null, ); $zNauczycielIndeksy = 'idNauczyciel, imie, nazwisko, telefon'; function __construct($zTablica) { foreach($zTablica as $zKlucz => $zWartosc) $this -> zNauczycielTab[$zKlucz] = $zWartosc; } function fPobierzDane($zWartosci, $zKryteria = null) { // $zSQL = 'SELECT '.$zWartosci.' FROM nauczyciel'.$zWarunek; // while($zIle--) { // $zListaNauczycieli[] = new Nauczyciel($zDane); } return $zListaNauczycieli; } } ?>
głównie problem jest w tym że:
1. mam wywołania new Nauczyciel i new Uczeń, jak to zrobić w klasie ogólnej
2. w obu klasach są zmienne $zUczenTab = array ... i $zNauczycielTab = array ... (mają różne komórki) a czy da się zrobić tak sprawnie żeby odziedziczone funkcje działały na tych zmiennych (bez przekazywania parametrów do funkcji)
ogólnie rzecz biorąc zastanawiam się jak zrobić klasę rodzica - Osoba na podstawie wyżej podanych fragmentów klas, żeby mogły po niej dziedziczyć
pewnie to wszystko zamotałem, ale może ktoś z Was pomoże mi