nilif
15.03.2007, 11:38:28
Czy jesli kupie od kogos nowy MICROSOFT OFFICE XP SMALL BUSINESS w niemieckiej wersji językowej sprzedawany z komputerami DELL nigdy nie rejestrowany, zafoliowany a mam laptopa Packard Bell - jest to legalne i uczciwe? A potrzebuje wlasnie niemieckiego Office i to legalnego. Napiszcie co sadzicie.
Wykrywacz
15.03.2007, 11:47:45
Nie. Zgodnie z licencją OEM, legalne było by gdybyś kupił tego Offica z tym że komputerem DELL.
nilif
15.03.2007, 11:54:21
ok. Przyklad. Mialem wczesniej Della z Officem i Windowsem OEM. Gdy kupuje nowy komputer bez systemu, nie moge straego zainstalowac?
acztery
15.03.2007, 11:55:27
nie prawda. jasne ze legalne dzwonilem w tej sprawie do micorsofu. jezeli zainstaluje sobie to na laptopie to nie powinno byc klopotów z legalnościa.
ja kupilem offica OEM o mogłem instalowac go dzie chce.. ale tylko na 1 komputerze. czyli jak zainstalujesz na laptopie to juz na innych nie zainstalujesz..
@nilif jezeli zadzwonic i wyjasnisz to oni sprawią ze bedziesz mogł mi tak zablokowali windowsa kiedys zadzwonilem wyjasnilem i zmienili mi jakis klucz czy cos ... nie znam sie ale mogłem instalowac oprogramowanie wersji OEM na innym kompie. ale tylko wtedy gdy ten "stary" komp juz nie korzysta z tego softu
Wykrywacz
15.03.2007, 12:02:04
Nie nie nie @acztery bzdury opowiadasz.
To o czym mówisz daje licencja BOX.
OEM ma to do siebie że jest legalny tylko na sprzęcie do którego został zakupiony. I jeżeli ze starości twój komp wyrzucisz to musisz wywalić go razem z windowsem OEM i nie wolno ci go instalować na innym kompie.
Taka natura OEM'a.
Jeżeli bardzo mi nie wierzysz to poczytaj sobie licencje. Nie podam ci linka bo niemam czasu.
acztery
15.03.2007, 12:14:40
ano ta mam BOX

przepraszam ale to z tym OEM bez sens... ale ja mialem windowsa OEM na laptopie zadzwonilem powiedzialem ze laptop mi sie zepsol mam nowego kompa. kazała mi podyktować klucz aktywacji i moglem aktywowac win na kompie stacjonarnym.
Wykrywacz
15.03.2007, 12:17:30
A to już zupełnie inna sprawa że tak się da. Ale to nie legalne, a więc nie miejsce aby tu o tym rozmawiać.
starach
15.03.2007, 12:18:26
@wykrywacz to znaczy że jeśli pójdę do sklepu i zakupię wersję OEM to nie będę mógł jej zainstalować w ogóle ?

To przepraszam dlaczego jak wpiszę w wyszukiwarkę na allegro Windows OEM to wyskakują 4 strony wyników ?
acztery
15.03.2007, 12:21:44
wykrywacz tzn ze firma microsof sama przyczynia sie do lamania prawa bo to w biurze obsługi klienta microsof mi podawaja nowy nr aktywacji. troszke to zryte. mysle ze oem mozna instalowac gdzie sie chce tylko ze 1 produkt na 1 kompie a box to wersje okrojona npp w w office
Wykrywacz
15.03.2007, 12:36:54
OEM musi być sprzedany razem ze sprzętem. Zananym sprytnym obejściem jest zakup OEM'a z myszką.
To że na Allegro tak sprzedają oznacza że na allegro po raz 68 jest łamane prawo, a kupując winde od takiego gostka również łamiesz prawo.
OEM nie kupisz bez sprzętu legalnie. Co do M$ winda zbudowana jest tak że jeżeli zmienisz istotną część składową swojego hardwaru, to winda wywala że jest już na czym innym zainstalowana i żąda ponownej aktywacji. M$ aby nie robić jaj bo ktoś mógł sobie w kompie procek wymienić albo twardy mu padł. Podaje nowe klucz aby dalej na tym samym kompie móc dalej pracować.
Cytat
a box to wersje okrojona npp w w office
Możesz wytłumaczyć o czym piszesz bo tego nie squmałem
nilif
15.03.2007, 13:28:12
Dzwonilem do Mocrosoftu - no niestety, ale jest to nielegalne. Szkoda...
sztosz
15.03.2007, 14:00:51
Ja przypominam, po raz kolejny, że zmieniły się warunki licencjonowania OEM. OEM mogą sprzedawać razem z kompletnym systemem komputerowym producenci tego komputera (wcześniej kupując OEM od M$). Ale jeżeli ty sam składasz komputer z części to poniekąd też jesteś producentem tego kompletnego systemu komputerowego i wtedy możesz kupić wersję OEM dla siebie, sam M$ niechętnie ale jednak potwierdza zgodność licencji z takim postępowaniem.
nilif
16.03.2007, 09:22:32
Pracuje i mieszkam w niemczech. Mam laptopa z oryginalnym niemieckim Windowsem XP. Potrzebuje OFFICE - po polsku. jak kupie MS OFFICE 2007 PL BOX - Licencja na 3 stanowiska. Jest to ok?

Jest to legalne?
Wykrywacz
16.03.2007, 09:45:53
A co kogo obchodzi gdzie mieszkasz i jaką masz wersję językową i czego? - niema to żadnego znaczenia

Napisaliśmy w tym wątku już jakie są możliwości z OEM i BOX.
Tak będzie to legalne jak kupisz sobie BOX'a.
RedSJ
23.03.2012, 10:51:14
siemano smile.gif jasne że jest to legalne smile.gif jeśli jesteś studentem to możesz to wogóle kupić w pakiecie studenckim. office ma teraz nowa wersje office university. tylko że nie wszędzie możesz to kupić. pakiet jest prawie tak pełny jak professional. kosztuje niecałe 400 zł , zobacz sobie np. tutaj
http://www.legalo.eu/pl/office-university-2010.html http://www.legalo.eu/pl/office-university-2010.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.