Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MICROSOFT OFFICE XP SMALL BUSINESS OEM
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nilif
Czy jesli kupie od kogos nowy MICROSOFT OFFICE XP SMALL BUSINESS w niemieckiej wersji językowej sprzedawany z komputerami DELL nigdy nie rejestrowany, zafoliowany a mam laptopa Packard Bell - jest to legalne i uczciwe? A potrzebuje wlasnie niemieckiego Office i to legalnego. Napiszcie co sadzicie.
Wykrywacz
Nie. Zgodnie z licencją OEM, legalne było by gdybyś kupił tego Offica z tym że komputerem DELL.
nilif
ok. Przyklad. Mialem wczesniej Della z Officem i Windowsem OEM. Gdy kupuje nowy komputer bez systemu, nie moge straego zainstalowac?
acztery
nie prawda. jasne ze legalne dzwonilem w tej sprawie do micorsofu. jezeli zainstaluje sobie to na laptopie to nie powinno byc klopotów z legalnościa.

ja kupilem offica OEM o mogłem instalowac go dzie chce.. ale tylko na 1 komputerze. czyli jak zainstalujesz na laptopie to juz na innych nie zainstalujesz..

@nilif jezeli zadzwonic i wyjasnisz to oni sprawią ze bedziesz mogł mi tak zablokowali windowsa kiedys zadzwonilem wyjasnilem i zmienili mi jakis klucz czy cos ... nie znam sie ale mogłem instalowac oprogramowanie wersji OEM na innym kompie. ale tylko wtedy gdy ten "stary" komp juz nie korzysta z tego softu
Wykrywacz
Nie nie nie @acztery bzdury opowiadasz.
To o czym mówisz daje licencja BOX.
OEM ma to do siebie że jest legalny tylko na sprzęcie do którego został zakupiony. I jeżeli ze starości twój komp wyrzucisz to musisz wywalić go razem z windowsem OEM i nie wolno ci go instalować na innym kompie.

Taka natura OEM'a.

Jeżeli bardzo mi nie wierzysz to poczytaj sobie licencje. Nie podam ci linka bo niemam czasu.
acztery
ano ta mam BOX smile.gif przepraszam ale to z tym OEM bez sens... ale ja mialem windowsa OEM na laptopie zadzwonilem powiedzialem ze laptop mi sie zepsol mam nowego kompa. kazała mi podyktować klucz aktywacji i moglem aktywowac win na kompie stacjonarnym.
Wykrywacz
A to już zupełnie inna sprawa że tak się da. Ale to nie legalne, a więc nie miejsce aby tu o tym rozmawiać.
starach
@wykrywacz to znaczy że jeśli pójdę do sklepu i zakupię wersję OEM to nie będę mógł jej zainstalować w ogóle ? tongue.gif To przepraszam dlaczego jak wpiszę w wyszukiwarkę na allegro Windows OEM to wyskakują 4 strony wyników ? tongue.gif
acztery
wykrywacz tzn ze firma microsof sama przyczynia sie do lamania prawa bo to w biurze obsługi klienta microsof mi podawaja nowy nr aktywacji. troszke to zryte. mysle ze oem mozna instalowac gdzie sie chce tylko ze 1 produkt na 1 kompie a box to wersje okrojona npp w w office
Wykrywacz
OEM musi być sprzedany razem ze sprzętem. Zananym sprytnym obejściem jest zakup OEM'a z myszką.

To że na Allegro tak sprzedają oznacza że na allegro po raz 68 jest łamane prawo, a kupując winde od takiego gostka również łamiesz prawo.

OEM nie kupisz bez sprzętu legalnie. Co do M$ winda zbudowana jest tak że jeżeli zmienisz istotną część składową swojego hardwaru, to winda wywala że jest już na czym innym zainstalowana i żąda ponownej aktywacji. M$ aby nie robić jaj bo ktoś mógł sobie w kompie procek wymienić albo twardy mu padł. Podaje nowe klucz aby dalej na tym samym kompie móc dalej pracować.
Cytat
a box to wersje okrojona npp w w office

Możesz wytłumaczyć o czym piszesz bo tego nie squmałem
nilif
Dzwonilem do Mocrosoftu - no niestety, ale jest to nielegalne. Szkoda... sad.gif
sztosz
Ja przypominam, po raz kolejny, że zmieniły się warunki licencjonowania OEM. OEM mogą sprzedawać razem z kompletnym systemem komputerowym producenci tego komputera (wcześniej kupując OEM od M$). Ale jeżeli ty sam składasz komputer z części to poniekąd też jesteś producentem tego kompletnego systemu komputerowego i wtedy możesz kupić wersję OEM dla siebie, sam M$ niechętnie ale jednak potwierdza zgodność licencji z takim postępowaniem.
nilif
Pracuje i mieszkam w niemczech. Mam laptopa z oryginalnym niemieckim Windowsem XP. Potrzebuje OFFICE - po polsku. jak kupie MS OFFICE 2007 PL BOX - Licencja na 3 stanowiska. Jest to ok?questionmark.gif Jest to legalne?questionmark.gif
Wykrywacz
A co kogo obchodzi gdzie mieszkasz i jaką masz wersję językową i czego? - niema to żadnego znaczenia smile.gif
Napisaliśmy w tym wątku już jakie są możliwości z OEM i BOX.
Tak będzie to legalne jak kupisz sobie BOX'a.
RedSJ
siemano smile.gif jasne że jest to legalne smile.gif jeśli jesteś studentem to możesz to wogóle kupić w pakiecie studenckim. office ma teraz nowa wersje office university. tylko że nie wszędzie możesz to kupić. pakiet jest prawie tak pełny jak professional. kosztuje niecałe 400 zł , zobacz sobie np. tutaj http://www.legalo.eu/pl/office-university-2010.html http://www.legalo.eu/pl/office-university-2010.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.