Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Router i kablowka
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
soska66
Witam

Problem dotyczy co prawda wyspiarskiej kablowki NTL , ale rozwiazanie go wydaje sie nie wykraczac poza ramy zwyklej konfiguracji routera. Otoz.... mam zatem modem NTL'a z wyjsciem ethernetowym i standardowy routerek. Modem ma przydzielone stale IP od dostawcy, a poniewaz jest to zwykle polaczenie cable, nie potrzeba zadnych hasel i loginow...sprawa wiec wyglada nadzwyczaj prosto

a jednak....

Kiedy podlacze laptopa bezposrednio do modemu, i wprowadze dane (ip, maska, brama, dnsy) na sztywno w konfiguracji polaczenia, brama jest pingowana poprawnie (w konsekwencji mam polaczenie z netem).
Jesli jednak dokladnie te same 'statyczne' dane podam na router - przy pingowaniu nie mam zadnej odpowiedzi (host unreachable). W drugim przypadku oczywiscie pinguje bezposrednio z routera, nie z laptopa. No wiec wniosek prosty - brama widoczna na polaczeniu modem-komp, nie widoczna na polaczeniu modem-router (kabelek podpiety do gniazda WAN)

Dodam, ze wylaczylem DHCP dla LAN na routerze, zeby nie wprowadzac dodatkowego 'zamieszania'... jednak to nie powinno miec znaczenia chyba, skoro problem wystepuje w 'wyzszej warstwie' nawiazywania polaczenia smile.gif

Co jeszcze moze powodowac ow problem? Nie sadze aby przyczyna bylo 'jakies' uszkodzenie routera

Przed chwila gdzies wyczytalem zeby w takiej sytuacji, 'przerobic' router na switcha, czyli podpiac modem kablowki pod LAN (nie pod WAN). Bede mogl to sprawdzic dopiero popoludniu, aczkolwiek nie wydaje mi sie, zeby to zadzialalo. Przeciez aby podlaczyc wiecej niz jeden komp, potrzebuje kilku adresow IP, ktorych switch nie 'wyprodukuje'
djkret
Prawdopodobnie chodzi o adresy MAC. Spróbuj przepisać adres MAC karty sieciowej z laptopa do routera tak aby on się łączył za pomocą tego MAC'a a nie swojego. jeśli dobrze myślę to masz w sieci przydzielane adresy IP dla określonego powiązania adresu MAC modemu i sprzętu, z którego się łączysz (w twoim przypadku laptopa). U mnie w sieci było podobnie i sprawę załatwiło emulowanie przez router adresu MAC mojego laptopa.
soska66
W mieszkaniu mamy dwa komputery (co rowna sie dwom roznym adresom mac) i oba podlaczalismy bezposrednio pod modem, z pominieciem routera - i oba pinguja i lacza sie z netem bez problemu
djkret
Ale na serwerze przydzielającym adresy może być zezwolenie np dla adresu 10.0.0.5 ma być MAC 8a:6c:66:9a:55:66 i tylko ten MAC dostanie ten adres. Żaden spoza wprowadzonych MAC'ów z przydziałami nie dostanie adresu IP. Spróbuj moje rozwiązanie. Nic nie kosztuje a może się udać. W najgorszym wypadku się nie uda.
soska66
Oczywiscie sprobuje tego sposobu jak wroce do domu... tylko skoro serwer przydzielalby np 10.0.0.5 do maca xxxxxxxx jednego kompa, tzn ze nie powinien przydzielic tego ip do drugiego kompa o macu yyyyyyy..... co nie?

A przydziela - bo net smiga na obu laptopach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.