Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 3 tła, nieciekawy problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
.radex
robie layout. na górze ma tło (fixed), i jeszcze po bokach inne tło. No i jest tutaj problem - nie da się zrobić trzech teł (jak to odmienić tongue.gif) - więc jak to zrobić? warstwy?
starach
Wszystko da się zrobić tongue.gif
Pokaż kod ( tłów ? )
M. kto co tła
D. kogo czego teł
C. komu czemu tłom
B. kogo co tła
N. z kim z czym tłami
M. o kim o czym tłach
W. o tła

Dyslektyk mówi - chyba dobrze tongue.gif
devnul
@orglee: odmienione dobrze winksmiley.jpg

@radex_p: bez kodu w ciemni moge z czystym sumieniem powiedzieć - tak - warstwy inaczej się nie da (i niech mi tu nikt z tabelami nie wyjeżdza w kontekscie że się da! - bo to wiem - ale nie w tym sęk)
.radex
heh. właśnie chodzi o to żeby NIE używać tabel.. dobra... to chyba... z-index się nazywało... ale w divach mam to zrobić?
devnul
tak na divach ale pokaż chociaz fragment kodu!
wróżek nie ma!
.radex
  1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
  2. "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  3. <title>Untitled Document</title>
  4. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
  5. </head>
  6.  
  7. <body style="background-color:#F5FCF5;">
  8. <div style="background-image:url(tbg.bmp);
  9. background-position:top;
  10. background-attachment:fixed;
  11. background-repeat:repeat-x;
  12. z-index: 0;"> </div>
  13.  
  14. <div style="background-image:url(lbg.bmp);
  15. background-position:left;
  16. background-attachment:scroll;
  17. background-repeat:repeat-y;
  18. z-index: 2;"> </div>
  19.  
  20. </body>
  21. </html>

górne działa, lewe nie:/ tzn. pokazuje sie ale nie repeatuje się

EDIT:
nadal nie wiem jak zrobić :/
devnul
jakoś nie wiele mi to rozjaśniło - może jakiś szkic - albo coś w tym stylu?
.radex
Tak jakby. tzn. mam na kompie ale stary - z niedoróbkami (nowy mam na kortce) ale jest rozjaśniona zasada (tzn. ułożenie)....

radex.byethost18.com/Moje/project.bmp

(sorka za bmp) tongue.gif

z gory dzieki za rozjasnienie sytuacji smile.gif
phpion
Kurde koles wez to normalnie opisz a nie ------ jakies hieroglify pokazujesz...
.radex
czego ode mnie chcesz? Napisałem że to jest wstępny szkic - stary.
devnul
no niestety musze sie z kolegą zgodzic - o ile obrazek jest przejzysty to jego opis juz pozostawia wiele do życzenia - kompletnie nie rozumiem napiosów.

po opisie z pierwszego posta wnosze że chcesz zrobić stałe tło dla całości strony (nie scroolowane) i tło dla dwóch ramek powtarzane w pionie - czy tak?
.radex
tak jakby, tzn. tło powtarzalne, scrollowane(te u góry też, na wierzchu), a z tłem dla tych "bloków" to sobie poradze sam:P
devnul
kurde naprawde z całą chęcią pomocy Ci to kompletnie nie rozumiem co Ty próbujesz zrobić. Tło strony ma się przewijać czy nie? ma być powtarzane czy nie? a tło lewej i prawej kolumny? bo tak jak piszesz to ja po chińsku prędzej zrozumiem. Napisz posta. przeczytaj 3 razy i sam postaraj się zrozumieć to co napisałeś (tylko bierz poprawke na to że ludzie to czytający nie siedzą Ci w głowie)
starach
Nie no człowieku opis na tej mapie bitowej to porażka weź użyj jakiegoś text tool'a czy co tam masz a nie szprejem walisz po obrazku i karzesz nam to rozczytać tongue.gif
.radex
Cytat(devnul @ 11.04.2007, 11:28:36 ) *
kurde naprawde z całą chęcią pomocy Ci to kompletnie nie rozumiem co Ty próbujesz zrobić. Tło strony ma się przewijać czy nie? ma być powtarzane czy nie? a tło lewej i prawej kolumny? bo tak jak piszesz to ja po chińsku prędzej zrozumiem. Napisz posta. przeczytaj 3 razy i sam postaraj się zrozumieć to co napisałeś (tylko bierz poprawke na to że ludzie to czytający nie siedzą Ci w głowie)

Heh... Jest zrozmiałe tongue.gif

Tło MA się przewijać i MA być powtarzalne. Tła są u góry, z boku (gradient - lewa i prawa)

Na środku blok, rozdzielony na trzy (górny, lewy i prawy)

Mam nadzieje że rozumiesz, i cieszę się że chcesz mi pomóc.

A ten screen robiłem tylko dla siebie więc wybaczcie że nic nie widać tongue.gif
devnul
dobra spróbuje aczkolwiek trochw w ciemno - bo strasznie niejasno piszesz
  1. <style type="text/css">
  2. body {
  3. background: red url('body.jpg');
  4. }
  5. #top {
  6. background: blue url('top.jpg') repeat-x top;
  7. }
  8. #bottom {
  9. background: green url('bottom.jpg') repeat-y left;
  10. }
  11.  
  12. </head>
  13.  
  14. <div id="top">&nbsp;</div>
  15.  
  16. <div id="bottom">&nbsp;</div>
  17.  
  18. </body>
  19. </html>

jak nie o cos podobnego Ci chodzi to ja już sam nie wiem co Ty próbujesz osiągnąć :|
.radex
Tak, dokładnie o to mi chodzi. Szkoda tylko że green jest u góry:P Po za tym nie rozumiem co takiego niezrozumiałego w moim tekście - wytłumaczyłem o co chodzi tongue.gif I mówiłem powtarzalne Scrollowane .
devnul
piszesz niejasno, tak że naprawde ciężko cokolwiek rozumieć (nie myśl o posadzie nauczyciela bo tylko dzieci będizesz męczył tongue.gif ). I dalej nie wiem czy coś jest nie tak czy problem rozwiązany :|
.radex
hmmm.... to ciekawe tongue.gif Jakoś w postach innych z problemami nie widzę różnicy między moimi i myślę że jasno wytłumaczyłem (widać że nie :/)

Twój kod nie działa bo zielona belka zamiast po lewej jest u góry....

Albo inaczej smile.gif : Twój kod NIE działa. Div o id #bottom jest u GÓRY pomimo że jest zdefiniowane na LEFT a jak wiemy left to LEWY/lewo
devnul
zdefiniowane na lewo jest ale tło
a divy pozycjonuj sam - miales problem z tłem czy z pozycjonowaniem divów - zdecyduj się w końcu!
.radex
Z jednym i z drugim tongue.gif ale generalnie mi chodziło o tło:P czekaj dam obrazek i się sprawdzi...

nie działa!

cały czas zamiast po lewej jest u góry!
devnul
dobra, ja się poddaje - jak tego jaśniej nie opiszesz to nic już nie kombinuje bo tak to do niczego nie dojdziemy
.radex
No nie. ZAŁAMKA. Jeśli tego nie zrozumiesz to ja się poddaje tongue.gif ==> http://radex.byethost18.com/Moje/uklad.JPG
Łukasz O.
żebyś wiedział, że ZAŁAMKA - co mają nam powiedzieć te linie? napisz po lewej div z takim a takim tłem - na górze div z takim a takim tłem - a nie jakieś pseudografiki tu walisz
.radex
o kurde.... no nie PISAŁEM że tło u góry i po bokach!!! już was nie rozumiem:P
devnul
napisz wszystko dokładnie pomału w jednym poscie, bo tak to faktycznie na 1000 postów sie ten wątek zrobi. CO chcesz osiągnąć? proste pytanie: teraz na nie odpowiedz tylko tak żebyśmy my zrozumieli a nie zebys ty rozumiał

bo ten ostatni uklad (jpeg) który podales to mi jakos do poprzednich opisów nie bardzo pasuje
.radex
Okej. Ale ostrzegam że nie wiem czy to coś da, bo sądzę że już dawno to wytłumaczyłem tongue.gif

u góry tło. Powtarzalne w poziomie, zawsze u góry (scrollowane)

po lewj także tło. powtarzalne w pionie, gradient obrazkowy....

po prawej tak samo jak po lewej - powtarzalne w pionie, gradient obrazkowy

a na środku div, który jest od treści. Tak samo jak na obrazku który dałem wcześniej
devnul
Cytat
zawsze u góry (scrollowane)

zdecyduj się czy scrolowane czy zawsze u góry - czyli stałe

po lewej, po prawej i po środku a na obrazkach masz tylk olewe menu i kolumne z treścią. gdzie tu jakaś spójność - dziwisz się że cię zrozumieć nie można jak jedno pokazujesz drugie mówisz a trzecie myślisz.
.radex
zawsze u góry przeglądarki - czyli scrollowane - to miałem na myśłi

po bokach też tło

na środku blok div do treści.

KPW?
devnul
ja się poddaje - mieszasz sie w zeznaniach jak cholera. ostatnia próba:
  1. <style type="text/css>
  2. body {
  3. background: #fff url('body.jpg') repeat-x fixed top;
  4. }
  5. #width {
  6. width:800px;
  7. }
  8. #box {
  9. background:trasnparent url('tlo-lewe.gif') repeat-y left;
  10. }
  11. #box2 {
  12. background:trasnparent url('tlo-prawe.gif') repeat-y right;
  13. }
  14. .menu {
  15. float:left;
  16. width:200px;
  17. }
  18. .content {
  19. background:#fff;
  20. width:400px;
  21. float:left;
  22. }
  23.  
  24. </head>
  25. <div id="width">
  26. <div id="box">
  27. <div id="box2">
  28.  
  29. <div class="menu">jakies menu lewe</div>
  30. <div class="content">tresc</div>
  31.  
  32. <div class="menu">jakies menu prawe</div>
  33. <div style="clear:both;height:0;overflow:hidden">&nbsp;</div>
  34. </div></div>
  35. </div>
  36. </body>

pisane z palca - dodaj co trzeba - wiecej już nic nie napisze jeśli to nie jest to o co Ci chodzi i nie wyjaśnisz tego problemu porządnie!
.radex
Tak, dokładnie robisz to co ja!

I właśnie o to mi chodzi

PROBLEM jest w tym że kod, który podałeś nie działa.

zmieniłem kolory, i poprawiłem literówkę. Tyle że.... "lewe tło" jest u góry i "prawe tło" jest u góry.

Więc: Tak. wiesz o co mi chodzi. Ale problem w tym że ani ja ani ty nie potrafimy rozwiązać problemu tongue.gif

Chyba że nie wiesz o co chodzi. Bo strona ma trzy tła. A jak się wsadzi to do diva, to on automarycznie sie nie rozszerza w dół. Pozostaje w linii. Już rozumiesz?
Łukasz O.
google -> css div equal height same height
lub
google -> css div taka sama wysokość
lub prawie gotowiec
http://riddle.jogger.pl -> któryś z artów jest właśnie o jednakowej wysokości div'ów
devnul
już kompletnie nie kumam o co Ci chodzi ani jakie tło próbujesz uzyskać. Wyrażałbyś się jaśniej to może by coś dało się zrobić. A tak to sory ale ja już trace cierpliwość
.radex
[załamany]

Powiedz, JAK mam ci to opisać żebyś zrozumiał, bo próbowałem już chyba wszystkiego- obrazków, opisów tekstowych.

Co ciebie zadowoli? tongue.gif

bo szczerze mówiąc ja sam tracę cierpliwość tongue.gif

I nie mówie o jednakowej wielkości DIV'ów, tylko o trzech tłach, i problemie z rozciąganiem jego po bokach
devnul
widzisz - każdy twój post to jakby opis zupełnie innego problemu i jakbyś chociaz raz go opisał tak żeby dało się zrozumieć to rozwiązanie by się znalazło - ale (sory za szczerość) opisujesz problem niezdarnie jak pięciolatek który nie jest dość elokwentny by wyrazić to co chce przekazać. postaw sie na moim miejscu - nie mam kompletnie pojęcia o co ci chodzi a z każdym kolejnym twoim opisem głupieje coraz bardziej. napisz to tak żeby ktoś kto nawet nie ma pojęcia co to PC mógł zrozumieć jak ma wyglądać ta Twoja strona
.radex
Jak na moje to ciągle ten sam problem

Ale dobra. podejmę się tego ciężkiego wyzwania.

Zuploaduje obrazek.

radex.byethost18.com/Moje/uklad2.JPG

Jeśli tego nie zrozumiesz (zrozumiecie) to ja nie wiem tongue.gif

PS: Żeczywiście się troszkę zmieniał problem, ale to tylko w kwestii warstw chyba:P
devnul
do teraz ja Ci napisze co z tego zrozumiałem a Ty powiedz czy o to chodzi:

chcesz zrobić której tło (strony!!) standowiłby gradient z prawej i lewej strony a sam srodek strony byłby jednakowego koloru (np bialy)

do tego chcesz zrobic 2 ramki (lewa - menu, prawa - content) na których tło ma byc stałe w jednym kolorze - czy tak?

btw - rysunek beznadziejny i jesli udało mi sie zinterpretowac to o co ci chodzi w poprawny sposób to imho powinienes zacząc chodzic do szkoły bo masz powazne problemy z wyrazaniem tego co chcesz przekazac
.radex
yyyy.... to raczej ty masz problem ze zrozumieniem tego co ja chcę ci przekazać. Mówię cały czas o praktycznie tym samym!

I tak - gradient jest po bokach, a tło główne jednakowego koloru.

No i tak - dwie ramki, których tło jest w stałym kolorze.

I kto mówił że ma to być dzieło sztuki?! Pokazałem tylko jak to ma wyglądać - od strony budowy.
devnul
opisałes to tak że szkoda gadac :|

1. html {
  2. height:100%;
  3. }
  4. body {
  5. background:#fff url('grad-left.gif') repeat-y left;
  6. height:100%;
  7. }
  8. #grad {
  9. background:transparent url('grad-right.gif') repeat-y right;
  10. height:100%;
  11. }
  12. </head>
  13. <div id="grad">
  14. cos
  15. </div>
  16. </body>

masz - reszte rób sam - bo widze ze wszystkie rozumy zjadłes a z prostą rzeczą sobie poradzic nie mozesz
.radex
rzeczywiście trochę dziś zamotany jestem....

I to jest dobre, gdyby nie jedno... Ale nie chce mi się już tłumaczyć. kit z tym..... zrobie prościej....

EOT.
LBO
Rysunek nie jest zły, opisane jest to co trzeba. Sam nie pomogę, ale opiszę lepiej:
Po bokach strony znajduje się gradientowe tło (daje głowę, że dla prawej i lewej strony są użyte różne obrazki), ma się scrollować. Ponad to na górze obszaru widoku przeglądarki ma być kolejne tło (nie wiem czy powyżej, czy poniżej gradientów) nieruchome względem scrollowania. Na srodku strony 2 bloki (lewy-prawy) unoszą się nad resztą. Ciało strony ma kolor niebieski - et 'voila.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.