Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie warstwy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
squid
Witam Was!

Mam taka warstwe:
  1. <div id="orders_join_table_div" style="position: absolute; top: 250px; left: 50px;z-index: 1; padding:0px; margin:0px; border: 2px #454B5D solid; width: 930px;">

pojawia sie ona po kliknieciu na lacze. Pojawianie i znikanie dziala mi dobrze uzywam do tego celu js ale mam problem z pozycjonowaniem tej warstwy.
chcialbym zeby pojawiala sie zawsze na srodku strony niezaleznie od rozdzielczosci, jak to zrobic??
chodzi mi tu o srodek pionowy i poziomy, tutaj ustawilem pozycjonowanie absolute ale wiem ze to raczej nie to, relative powoduje ze mi sie strona rozjezdza.
starach
To chyba niestety tylko javascriptem.
edit>
a to jak to napisać masz tutaj:
http://www.w3schools.com/htmldom/dom_obj_screen.asp
edit>>
kiedyś zrobiłem taki trik że wypozycjonowałem warstwę absolute za pomocą innej warstwy użyłem do tego magin:0 auto; ale nie na warstwie z position absolute bo to nie zadziała.
revyag
@squid: da się to zrobić css'em ale musiałbyś ustalić szerokość i wysokość warstwy.
Wtedy wystarczy taki kod:
Kod
position:absolute;
width:szerokosc;
height:wysokosc;
left:50%;
margin-left:-(szerokosc/2);
top:50%;
margin-top:-(wysokosc/2);
squid
@revyag nie wiem czy dobrze zrozumialem ale zrobilem tak i wcale nie jest wycentrowane

1. <div id="orders_join_table_div" style="position: absolute; left:50%; margin-left:-225px; top:50%; margin-top:-100px;z-index: 1; padding:0px; margin:0px; border: 2px #454B5D solid; width:550px; height: 200px">
revyag
550/2 = 275 a nie 225 smile.gif

Ten sposób na pewno działa.

1. <style type="text/css">
  2. div#test {
  3. position:absolute;
  4. width:550px;
  5. height:200px;
  6. left:50%;
  7. margin-left:-275px;
  8. top:50%;
  9. margin-top:-100px;
  10. background-color:blue;
  11. }
  12. </head>
  13. <div id="test"></div>
  14. </body>
  15. </html>

Odpal ten kod.
wojtek.zielinski
Cytat(squid @ 10.04.2007, 11:46:48 ) *
@revyag nie wiem czy dobrze zrozumialem ale zrobilem tak i wcale nie jest wycentrowane

1. <div ... style="... margin-left:-225px; margin-top:-100px; ... margin:0px; ...">

Nic dziwnego, że nie działa - nadpisałeś wartość margin. Usuń margin:0px;
squid
@revyag && @wojtek.zielinski dzieki, przeoczylem to, teraz dziala choc nie moge ustwic wysokosci warstwy na stale bo moze byc rozna
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.