Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Win XP Home - Win98 - udostępnianie drukarek (USB)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kossa
Witam,
mam w sieci następującą konfigurację (3 komputery):

A. komputer z Win Xp Home + drukarka podłączona do LPT

B. komputer z Win Xp Home + drukarka podłączona do USB

C. komputer z Win 98

Problem jest następujący:

komputer z Win98 [C] widzi drukarkę podłączoną za pomocą LPT oraz widzi udostępnione katalogi na tym komputerze [B] natomiast w przypadku drugiego komputera [A] widzi katalogi udostępnione jednak nie widzi drukarki (USB). Drukarki są udostępnione, mają zainstalowane dodatkowe sterowniki do windowsa 95 i 98. Wyłączyłem nawet firewall i włączyłem konto gościa (gdzieś znalazłem w necie taką radę) ale niestety to nie pomogło.

Czy może ktoś z Was spotkał się z takim problemem i mógłby mi poradzić jak go rozwiązać?

Pozdrawiam,
Łukasz
sztosz
A czy drukarka pod USB jest "udostępniona"? I czy sterowniki do drukarek są zainstalowane na kompie z 98?
kossa
Drukarka jest udostępniona na WIN XP.

Sterowniki instalowane są dop. jak WIN98 zobaczy drukarkę, wykryje ją i automatycznie pobera sterowniki Z XP gdzie są zainstalowane dodatkowe sterowniki włanie dla WIN98.

Łukasz
krzyszbi
siemka
kiedyś miałem podobny problemik
pomogło za mapowanie drukarki na LPT1 / LPT2
Kod
net use lpt1: \\nazwa_komputera_B_w_sieci\Nazwa_udzialu_drukarki

i wrzucenie tego polecenia do AUTOEXEC.BAT bo po restarcie musiałbyś je ponownie w wiersz poleceń wklepać
po czymś takim mi dosowe programy nawet drukowały s tej drukarki ( sieciowej )
P.S. nie pamiętam czy dokładnie taka jest składnia ale powinno to Ciebie ukierunkować w jakim kierunku szukać
kossa
Dziękuję @krzyszbi, poczytam na ten temat.

Pozdrawiam,
Łukasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.