orideith
5.05.2007, 17:51:39
Tak jak w temacie jak sie pozbyć lub jak zablokować to coś ?.
Sytuacja przedstawia sie następująco.
Mam windows XP (legal bez virusów sprawdzany kaspersky i nod32) i problem pojawia się niestety przy niekontrolowanym włączeniu scandiska. Jak już się on uruchomi i chce mi sprawdzać spójność danych na partycji to mi te dane uszkadza. Skandisk włącza sie losowo i "dotyka" losowe partycje.
Po takim jego niszczycielskim działaniu mam wszędzie CRC na plikach exe i nie tylko.
Ps. Pytanie nie jest z google z serii "jak wyłączyć automatyczne włączanie się scandiska" i im podobne.
Ps1. Komputer wyłączam zawsze w menu start > wyłącz komputer > wyłącz. Twardych restartów i twardego wyłączania komputera nie używam no chyba że coś się maksymalnie przywiesi ale to zdarza się w odstępach 2-3 miesięcznych.
Ps.3 komputer pracuje dobrze stabilnie itd w miarę możliwości tej nędznej imitacji systemu operacyjnego.
Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje.
ActivePlayer
5.05.2007, 18:34:36
a napewno nie masz zadnych problemow ze spójnością danych?
sztosz
5.05.2007, 19:42:02
A czy kiedykolwiek pozwoliłeś "scandiskowi" dokończyć skanowanie? Jeżeli tak, to kiedy się "niekontrolowanie" włącza? Jeśli przy starcie windowsa, to może być problem z dyskiem. Jeżeli sam z siebie to robi, to na 100% system nie jest czysty. Zwłaszcza że w windowsie XP nie ma "scandiska", jest "chkdsk" :|
orideith
7.05.2007, 16:55:59
tak pozwoliłem mu dokończyć skanowanie za każdym razem kończyło to sie losowym uszkadzaniem danych na partycjach.
Dlatego już mu nie daje dokończyć.
Co do "czystego systemu" ostatnio zrobił mi zamieszanie 12 godzin po formacie.
Pozdrawiam i czekam na jakiś pomysł.
Oskar.
nitro18
7.05.2007, 20:34:33
scandisk wystepuje w 98 a w XP zastepuje go chkdsk
Fat jest ciut szybszy od NTFS, ale podczas "nie poprawnego wyłączenia" musi zostać odpalony scandisk w celu ustalenia czy nic nie uległo uszkodzeniu (mogły się kopiować jakieś pliki, np).
Postaw sobie wszędzie NTFS i po problemie. (da się prze konwertować bez straty danych z fat do ntfs -> odsyłam do manuala microsoftu)
sztosz
8.05.2007, 18:29:58
Cytat(hwao @ 8.05.2007, 13:32:45 )

Fat jest ciut szybszy od NTFS
Żądam dowodów, nie obietnic

nawet jeśli w poszczególnych wyspecjalizowanych wypadkach jest tak, to używanie FAT'a jak systemu plików od 2000 wzwyż jest samobójstwem

Tak więc zalecam bezwłoczne zastosowanie się do rady
~hwao
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.